„Темата за независим прокурор, който да разследва главния, е преследване

...
„Темата за независим прокурор, който да разследва главния, е преследване
Коментари Харесай

Зинаида Златанова: Идеята за независим прокурор преследва политическа цел

Темата за самостоятелен прокурор, който да проверява основния, е гонене на политическа, не на юридическа цел . Най-важно е какво ще каже Венецианската комисия “. Това сподели пред БНР някогашният правосъден министър Зинаида Златанова.

Прокурорът, проверяващ основния, да е с мандат от 7 години и да се избира от Пленума на Висшия правосъден съвет с нормално болшинство , оферират ръководещите в план за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за правосъдната власт.

Според Златанова у правляващите се пробват да решат този въпрос в границите на сегадействащата Конституция, а това е мъчно . „ Вносителите на концепцията можеше да се възползват от решение на Конституционен съд от тази година, което има дава необятно поле на деяние и по-гъвкаво “, добави тя.

"Имам терзания от това, което се предлага. На първо място, това са условията, написани за тази фигура - метода на предопределение, дължината на мандата. Въпросът е не се ли основава втора фигура на основен прокурор, която да сложи самият основен прокурор в позиция на терзание . Така в действителност сътворяваме втори проблем. Второто ми терзание е дали основният прокурор няма да бъде подложен в обстановка на неравнопоставеност пред закона по отношение на другите жители . Целим с тези промени основният прокурор да бъде подложен на едно ниво с останалите жители по следствие по Наказателно-процесуален кодекс за вероятно осъществени от него закононарушения. Той ще знае кой ще го проверява. Вие и аз не знаем “, обясни Златанова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР