Темата за независим прокурор, който да разследва главния, е преследване

...
Темата за независим прокурор, който да разследва главния, е преследване
Коментари Харесай

Златанова за идеята независим прокурор да разследва главния: Целта е политическа

Темата за самостоятелен прокурор, който да проверява основния, е гонене на политическа, не на юридическа цел. Най-важно е какво ще каже Венецианската комисия. Това разяснява някогашният правосъден министър Зинаида Златанова пред БНР.

Според измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, импортирани от ГЕРБ и Обединените патриоти, прокурорът, проверяващ основния, ще е с мандат от 7 година и ще се избира от Пленума на Висшия правосъден съвет с нормално болшинство по предложение на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет.

Златанова изясни, че ръководещите се пробват да решат този въпрос в границите на сегашната Конституция, а това е мъчно. " Вносителите на концепцията можеше да се възползват от решение на Конституционния съд от тази година, което има дава необятно поле на деяние и по-гъвкаво решение ", сподели тя.

И уточни, че има терзания от това, което се предлага.

" На първо място, това са условията, написани за тази фигура - метода на предопределение, дължината на мандата. Въпросът е не се ли основава втора фигура на основен прокурор, която да сложи самия основен прокурор в позиция на терзание. Така в действителност сътворяваме втори проблем. Второто ми терзание е дали основният прокурор няма да бъде подложен в обстановка на неравнопоставеност пред закона по отношение на другите жители. Целим с тези промени основният прокурор да бъде подложен на едно ниво с останалите жители по следствие по Наказателно-процесуален кодекс за вероятно осъществени от него закононарушения. Той ще знае кой ще го проверява. Вие и аз не знаем ", съобщи Зинаида Златанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР