Темата за асистираната репродукция в Съединените щати отново е на

...
Темата за асистираната репродукция в Съединените щати отново е на
Коментари Харесай

„Замразените ембриони са деца“: Решение на Алабама поставя под въпрос ин витро процедурите

Темата за асистираната репродукция в Съединените щати още веднъж е на дневен ред. Причината – Върховният съд на Алабама отсъди, че замразените ембриони могат да се възприемат като деца.

Това определение е извънредно рисково за медицината и слага под въпрос ин витро процедурите, като слага тежки и сложни въпроси пред законодателите и медиците в страната.

Хиляди излязоха по улиците, недоволни от решението на съда

Какво е решил съдът?

Делото във Върховния съд е във връзка случаи на двойки, чийто замразени ембриони са били унищожени през 2020 година Тогава чиновник в локална болница изважда ембрионите от течния азот, в който се съхраняват, и ги изпуска на земята.

Прекратяването на бременност е декриминализирано във Франция през 1975 година

Със споменаване на текстовете срещу абортите в локалната конституция, съдиите отсъждат въз основата на текст от 1872 година, който разрешава на родителите на съдят всеки за гибел на малолетно дете. Този текст важи и за „ неродени деца “, без изключение и за „ извънутробни деца “.

Снимка: iStock

„ Дори преди раждането, всички човешки същества имат лика на Бог, животът им не може да бъде погубен без да погазим това великолепие “, записва в мнението си арбитър Том Паркър.

Защо това е проблем за ин витро клиниките?

След това решение на съда, експертите изпадат в необикновена обстановка.

При ин витро процедурите нормално от майките се изваждат оптимално доста яйцеклетки, които по-късно се оплождат в лабораторни условия. Всички ембриони се замразяват, като се имплатират назад в утробата на майката един по един за да се развият обикновено.

Снимка: iStock

Така медицинските експерти изпадат в евентуално противозаконна обстановка – какво се случва със замразените ембриони?

„ С това решение трансформираха статута на микроскопична група от кафези, която в този момент стана човешко създание, дете. Не споделиха, че ин витро оплождането е нелегално, не споделиха и че не може да се замразяват ембриони. Ужасно е – нямаме действителни критерии “, сподели Барбара Колура, президент на компанията Resolve, която съставлява ползите на пациенти с репродуктивни проблеми.

„ Какво ще стане в случай че не можем да ги замразяваме? Трябва ли да държим лекарите виновни за престъпно действие, тъй като не може да се замразява човек? Това отваря извънредно доста въпроси “, прибавя тя.

На помощ от страната имат право от дами до 43-годишна възраст

Според лекарите в щата решението на съда на процедура ще спре ин витро процедурите и ще докара и до отлив на млади лекари, които просто ще спрат да практикуват и да се учат на територията на щата.

Изданието „ Ню Йорк таймс “ беседва и с жена, която сега минава през процедура за ин витро оплождане. Меган Легерски е на 37 години и неотдавна претърпява аборт след ин витро оплождане. Тя и сътрудникът ѝ имат още три замразени ембриона, които могат да бъдат имплатирани.

„ Тези ембриони са най-големият ни късмет да имаме деца. Но да имаш три ембриона във фризера не е същото като да бъдеш бременна или да имаш деца. Ние имаме три ембриона – нямаме три деца “, споделя тя.

Снимка: iStock

Ударната вълна

Почти незабавно след решението на Върховния съд в Алабама, една от главните лечебни заведения в щата разгласи, че стопира ин витро процедурите.

Университетската болница в щата съобщи, че ще продължи да изважда яйцеклетки на своите пациенти, само че няма да ги опложда преди да бъдат вградени назад в утробата.

„ Изключително сме натъжени, че това ще повлияе по подобен метод на нашите пациенти и опитите им да имат деца посредством ин витро процедурата. Но би трябвало да оценим и опасността, че тези пациенти, както и лекуващите ги лекари, могат да бъдат преследвани от закона в случай че приложат общоприетата процедура по ин витро “, показват от болничното заведение в свое изказване.

Жена, чакаща девойки, ражда две момчета на две разнообразни двойки

На този декор християнски и анти-аборт групи са щастливи от решението.

„ Това е голяма победа за живота. Независимо какви са събитията, всеки човешки живот е скъп от момента на забременяване. И сме признателни, че Върховният съд разпозна тази фундаментална истина в решението си “, показват от „ Алианс за отбрана на свободата “ – консервативна християнска група.

Медицинските специалисти се тормозят, че решението на съда в Алабама може да повлияе на други щати да отсъдят, че ембрионите са човешки същества, ограничавайки ин витро процедурите още повече.

Само през 2021 година в Съединените щати са родени 97 128 бебета посредством ин витро.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР