Темата винаги е била чувствителна за града и аз от

...
Темата винаги е била чувствителна за града и аз от
Коментари Харесай

Кметът Николов подкрепя инициативата на общинските съветници за чистота на въздуха! Предлага допълнителни мерки


" Темата постоянно е била сензитивна за града и аз от първата година като кмет съм упорствал за непрекъснат надзор от способените институции. Затова одобрявам всяка една самодейност във връзка с въздуха за позитивна и благодаря на общинските съветници за това, че се причисляват към напъните на Община Бургас. Изразяването на угриженост от страна на Общинския съвет ще направи позицията ни на локална власт още по-силна и пред българските, и пред интернационалните способени институции “, съобщи Николов.

Според него недоверието на бургазлии към резултатите от съществуващите замервания на въздуха са факт. Ето за какво той поддържа напълно концепцията на общинските съветници за без значение замерване.

" Вече съм изпратил писмо до Министерство на околната среда и водите с искане експертите да ни изпратят лист с лицензирани лаборатории на територията на Европейски Съюз. Очаквам общинският съвет да поддържа финансирането на такова замерване, а комисията по екология да избере най-подходящата лаборатория “, добави още кметът на Бургас.

" Убеден съм в отговорността на всички представители на локалната власт и знам, че няма да се допусне основаването на непотребни страхове и голословна суматоха в хората. Затова считам, че всяко проучване ще увеличи информираността и ще способства за по-голяма обективност по тематиката за въздуха на Бургас “.

Според Димитър Николов локалният парламент ще вземе решение дали да се организира локален референдум, макар че няма бургазлия, който да отговори с " НЕ “ на въпросите дали желае по-чист въздух в Бургас.

Кметът на Бургас чака поддръжка от общинските съветници и на няколко други оферти, които към този момент е отправил към Министерство на околната среда и водите и комисията по екология към Народно събрание:

- Издаването и измененията в комплексните разрешителни от Министерство на околната среда и водите за предприятия на територията на съответната община да се утвърждават със глоба на локалния парламент с две трети мнозинство;

- Налаганите санкции на промишлените предприятия за неспазване на клаузи в комплексните разрешителни да постъпват в общинските бюджети, защото локалните поданици са пострадали от тези нарушения;

- Министерство на околната среда и водите да преразгледа отхвърли си на предлагането на кмета на Община Бургас за смяна на комплексното позволение на " Кроношпан “ и прекосяването им към 24-часов мониторинг на активността.

- Министерство на околната среда и водите да задължи " Лукойл Нефтохим Бургас “ и " Кроношпан “ да обезпечат информация от личните си непрекъснати измервания на осведомително електронно табло, налично за всички жители.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР