Темата с туризма на Черноморието стана особено гореща тази година,

...
Темата с туризма на Черноморието стана особено гореща тази година,
Коментари Харесай

Какъв е животът на концесионер на плаж - сметки и държавни тежести

Темата с туризма на Черноморието стана изключително гореща тази година, откакто стана ясно, че сезонът няма да е толкоз добър, въпреки че министърът на туризма Николина Ангелкова още е по-оптимистична в прогнозите от хората, занимаващи се в действителност с хотелиерство и туризъм.
Предвид всеобщото неодобрение, изключително във Фейсбук, от съотношението цена - качество на Черноморието ни, Actualno.com потърси за мнение хора от сектора. Разговаряхме по отношение на проблемите с господин Николай Димитров, концесионер на плаж " Крайморие " от 2017 година. Освен това, той е ръководител на Асоциацията за отбрана на дребния и междинен бизнес.
Г-н Димитров, какво образува цената на чадърите и шезлонгите на Вашия плаж?
Най-вече услугата която предоставяме. Много хора гледат единствено цената на чадъра и шезлонга, само че желая да кажа, че най-важното, персонално за мен, е индивидът като отиде на плаж, по-късно да се прибере жив и здрав у дома. А това коства доста пари, вярвайте ми! Говоря за първокласен личен състав от спасители, медицински личен състав, медицински кабинет, който би трябвало да е екипиран с нужното съоръжение. Зад плаж " Крайморие " има тревисти местности, които допускат съществуването на паразити и по тази причина обезпаразитявам постоянно. Това коства доста пари и не е за подценяване.
А каква е ориентировъчната сума за това, което изброихте?
На сезон това, което аз влагам, е в първокласен екип - тук са едни от най-хубавите спасители, учащ избавител сортира хората, които работят тук и те са излючително готови. По два пъти месечно се организира физическа подготовка, а това не са малко пари. На сезон отиват някъде към 100 000 лв., жестоко споделям, единствено за поддръжката на медицински екип и на спасители. Доста хора не отдават значение на това, само че за мен е най-големият фактор.

Какви такси заплащат наемателите на линии на страната?
Наемите не са по никакъв начин дребни, заложен ни е и инфлационен показател, който е 4% на година и всяка година наемът нараства поради инфлацията. Отделно от това, ние имаме отговорности. Лично аз, влагам средства за разчистване и обезпаразитяване на плажа. Защото другото, което гледат хората е да е чистичко, комфортно, вложил съм в инфраструктура вътре на самия плаж. Заустил съм отходните води отвън границата на плажа, в канализацията на квартал " Крайморие " със специфични помпи в септични събиратели. Само помпата, електрониката и заустването костват 8 000 до 9 000 лв. с монтажа. Отделно от това заплащам за построяването на структурата на самата тоалетна.
Какво съгласно Вас пречи в нормативната уредба на туризма, какво би трябвало да се промени там и в политиката на българската страна?

Трябва в последна сметка да се направи. Например на плаж като моя, линията е от три до четири пъти по-тясна, спрямо линии да вземем за пример в курорти като " Албена " или " Слънчев бряг ". Изискванията, които затрупвам аз за спасители и за медицински личен състав, са такива, каквито са за тези плажове. А на по-тясна линия концентрацията на плажуващите ще бъде надлежно 4-5 пъти по дребна. Така че не виждаме логичност с сътрудниците ние да плащаме наедно с други плажове, които са с по-голяма повърхност и централизация на туристи. Тоест аз, на всеки 100 метра, съм длъжен, по сегашната нормативна уредба, да разположа избавителен пост с двама спасители. Същите са условия и за другите плажове, които са с по-големи линии.

Каква е цената на чадър и шезлонг на плаж " Крайморие "?
Тази година е 6 лв. за чадър и 6 за шезлонг. Но, напълно съм подменил шезлонгите, които бяха останали от предходния наемател. Те се оферират със шалтета, подменил съм половината чадъри с нови, алуминиеви сгъваеми, а от остарелия наемател одобрих остарели, стоманени чадъри, амортизирани шезлонги. Това, единствено по себе си, не е дребна инвестиция.
Машината, която тази година купих, тъй като до момента взимах от сътрудници от Слънчев бряг назаем, с цел да шетам предходните две години, коства 28 000 лв. - единствено тя с почистващото устройство и тракторът. Това са големи разноски на година, които заплащам освен аз, само че всички стопани на плажовете. За да задържиш първокласен и умел личен състав, това коства пари, не става с усмивки. В момента влагам подготвени пари, които изкарвам от друго място, с цел да влагам тук. Забелязал съм, че множеството от тези хора, които алармират за нередности, нормално те цапат, мърсят и не съблюдават никакви правила. Има и много хора, които правят оценка това което вършим тук и схващат, само че има и доста мрънкащи и хленчещи, които живеят с презумцията, че всеки за всичко им е задължен.
На плажа има и свободна зона, която е 50% от линията. Който не желае да употребява чадър, не употребява, не можеш да задължиш никого. Ивицата е на коридори – част платена зона, част свободна. Това ни задължиха преди 7 години, като част от разпоредбите. Преди ги редяхме - цялата първа линия от край до край беше с чадъри, като беше значимо единствено да съблюдаваме процентното съответствие. Сега, всеки има достъп до първа линия, без значение дали употребява или не чадър и шезлонг.
Но нашата работа не е по никакъв начин лесна. Знаете поговорката " От всяко дърво свирка не става ". С тази работа се нагърбват и хора, които са положителни мениджъри, само че в други области. Тази сфера е доста характерна и не е елементарно да се ръководи.

Интервю на Гергана Цонева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР