Темата с младите и опитните фигури във футбола ще бъде

...
Темата с младите и опитните фигури във футбола ще бъде
Коментари Харесай

Кои отбори дават най-много шансове за изява на младите във футбола

Темата с младите и опитните фигури във футбола ще бъде безконечна и няма човек на света, който да разполага с идеалната формула за баланс сред двете. Има доста клубове, които предпочитано дават шансове за изява на младите си гении, само че има и такива, които избират да употребяват хора с богат опит на терена, с цел да печелят мачовете си. CIES компилира данните от миналата година, с цел да ни даде един любопитен взор върху това къде се дават най-вече шансове на младоците и къде на ветераните. Някои от резултатите подозираме, че ще ви изненадат.

Най-младият отбор в Европа се оказва, че е датският Нордшеланд. Тимът е формиран от 73,7% момчета под 21-годишна възраст. Тимът финишира на 5 място в крайното класиране на Суперлигата, като даже изпревари Рандърс, откакто шампионатът бе разграничен на две, както е по правилник. Голямата звезда е Камалдийн Сюлемана със своите 10 гола. Тогава той бе едвам на 19 години, само че по този начин си заслужи повиквателна за националния тим на Гана.

Тайландският Нонгбуа Пичая пък се намира в другата прекаленост. 77,1% от тима е формиран от ветерани над 30-годишна възраст. Така тимът финишира на 6 място в Лига 1 през миналата акция, а най-хубавият футболист бе бразилецът Хамилтън, който е на 31 години и има 11 гола.

От топ 5 шампионатите с най-вече младоци може да се похвали испанският Валенсия, само че данните надалеч не са толкоз впечатляващи, колкото при Нордшеланд и Нангбуа Пичая. „ Прилепите “ са употребявали 25% момчета под 21 години, а най-сериозно посланичество има групата на тези сред 22-25 години - 57,3%. През миналия шампионат в Примера Дивизион Валенсия приключи на 9 място и то с негативна голова разлика (48:53). Звездите на отбора бяха Карлос Солер и Гонсало Гедеш, като и двамата са на по 25 години.

Друг испански отбор пък е №1 по потреблението на футболист в края на своите кариери. 53,8% от състава на Севиля през сезон 2021/22 са били над 30-годишна възраст. Отборът по този начин приключи на 4 място в Ла Лига, а може би най-впечатляващ от всички бе Жул Кунде, който парадоксално бе на 23 години по това време. Тук наподобява като че ли Юлен Лопетеги бе намерил прочут баланс във възрастовия диапазон, въпреки в известна част от акцията „ андалусийци “ да бяха действителен кандидат за купата против Реал Мадрид преди да се срутен в края и да се задържат на ръба на топ 4.

В британската Висша лига най-младият състав бе този на Арсенал - 26,7% играчи под 21 години, а най-възрастният отбор бе на Челси - 38,8% хора над 30 години.

Във Франция Монпелие употребява 27,7% младоци, а Оксер цели 47,5% ветерани.

В немската Първа Бундеслига най-младият отбор бе този на Байер Леверкузен с 24,1% момчета под 21, а в Бохум пък имаше 45,5% опитни фигури в 30-те си години.

И най-после, само че не и по значимост, в италианската Серия А Верона бе най-младият тим с 26,7% младоци против 44,5% опитни спортисти в състава на Болоня.

За страдание статистиката не е обхванала българската Първа Лига, където щеше да е изключително любопитно да забележим дали в действителност родните клубове подценяват своите юноши за сметка на ветераните. Бърза информация с обществените данни ще покаже, че през сезон 2021/22 най-възрастният футболист бе Георги Петков от Славия със своите 46 години, а най-младият пък бе Асен Митков от Левски със своите 16 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР