Темата кибертероризъм е особено болезнена след атаката срещу НАП. Това

...
Темата кибертероризъм е особено болезнена след атаката срещу НАП. Това
Коментари Харесай

Искат по-тежки наказания за киберпрестъпниците и модерни текстове в НК

Темата " кибертероризъм " е изключително мъчителна след офанзивата против Национална агенция за приходите. Това ни демонстрира, че компютърната информация се предлага на пазара на цени, които не сме предполагали, сподели основният прокурор Сотир Цацаров на конгрес, отдаден на тематиката.

Тези офанзиви може да се употребяват за основаване на суматоха и за политически цели от лица, които не могат да реализират това на изборите. А също така и за изнудване на търговски компании, сподели Цацаров и добави, че ни би трябвало бърза и добре премислена смяна на закона. Според него, е добре да се премисли отбраната на компютърната мрежа на страната. И очерта три значими стъпки, по които би трябвало да се работи - ново дефиниране на компютърните закононарушения и привеждане на текстовете в Наказателен кодекс в крайник с времето, нови сформира на закононарушения, които да криминализират кражбата на комерсиална информация. Към всичко това, съгласно него, са нужни и по-високи санкции.

Заместникът на Цацаров - Иван Гешев счита, че случат " Национална агенция за приходите " води до извод, че страната е подценявала казуса с киберсигурността. Ако преди време банка е атакувана по 3-4 пъти дневно, то в този момент тези хакерски атаки са по няколко хиляди дневно. Това съставлява сериозна заплаха за страната, сподели Гешев.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев съобщи , че киберрекетът, кибертероризмът, кражбата на търговски секрети и шпионажът би трябвало да бъдат рядко събитие и да има тежки последици за причинителите. Бизнесът и публичните организации са подложени непрекъснато на подобен рекет, който идва и от чужбина. И даде за образец, че преди 20 години е работено против опит за кражба на ноу хау.

12 500 компании членуват в КРИБ, част от тях най-големите в България. Именно те са измежду най-честите обекти на офанзива, сподели Домусчиев.

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи , че при започване на октомври ще има огромна експертна среща по тематиката, от която ще се излезе с съответни оферти. Едно от тях ще е за по-тежки санкции. Вътрешният министър Младен Маринов заключи с думите, че обществото е схванало сериозността на казуса. А и страната задейства механизми. Принудени сме да живеем в киберобщество, а казусът " Национална агенция за приходите " сподели, че би трябвало да влагаме в киберсигурността. Трябва ни схващане от депутатите, че тези закани са против обществото. И с цел да се влага в киберсигурността, хората, които работят по тази линия в ГДБОП към този момент са доста повече.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР