Темата, че българският ток е най-скъпият в Европа, я повдигаме

...
Темата, че българският ток е най-скъпият в Европа, я повдигаме
Коментари Харесай

Красимир Дачев: Тези цени на тока клатят основите на икономиката

" Темата, че българският ток е най-скъпият в Европа, я повдигаме към този момент 10 години. Тя явно не е в положение да бъде решена от политици с дребен потенциал в Народното събрание. Трябва да има огромен размер политическа сериозна маса, с цел да може да бъде решен този проблем. "  Това заяви икономистът и заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. Той добави, че от 30-40 години доста партии и групи са сложили на масата личните си ползи в българската енергетика.

" Има ползи, които са отвън политическите и отвън тези на елементарните хора. В целия свят бедните страни заплащат най-скъпо и ние не сме изключение. Нещата се докарват до парадокса. Започват да се клатят основите на българската стопанска система – най-големите предприятия, които са енергоемки са и най-големите потребители на електричество ", сподели още Дачев пред Нова телевизия. Според него, в случай че такива предприятия спрат работа, сегашната рецесия в страната ще ни се види, като детска игра.

" За тези компании работят хиляди хора и няма да има кой да им заплаща. Това е базата, която генерира парите в страната. Ако тези компании освободят работещите, те ще отидат на прехрана при страната. Бизнесът пък ще спре парите си към страната, с които тя заплаща на останалите без работа ", изясни икономистът.

" Проблемите в енергетиката ни са генетични. Ние се борихме с години тя да се освободи и да стане по-пазарна. Енергетиката не може да се промени след нечия оставка. Всички партии имат ползи там. Нужно е всички да се обединят и да изискат смяната. Това е и повода, заради която това няма да се случи ”, безапелационен е заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата. " Нужна е огромна политическа воля, която няма по какъв начин да бъде събрана, тъй като има доста заключени ползи в политиката ", добави той.

По неговите думи съвсем няма огромен енергиен потребител в България, който да не е почнал да търси различни способи. " Когато токът нарастне, това се случва с всичко друго. Ако продължаваме по този метод, страната ще си загине безшумно. Няма метод да пипаш фундамента на стопанската система и всичко да стои красиво и непокътнато ", акцентира икономистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР