Тел Авив. Премиерът Бойко Борисов присъства на тържествена церемония в

...
Тел Авив. Премиерът Бойко Борисов присъства на тържествена церемония в
Коментари Харесай

Паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите беше открит в Тел Авив

Тел Авив. Премиерът Бойко Борисов участва на тържествена гала в парк „ Чарлз Клор “ в Тел Авив, на която беше открит паметник- знак на подвига на българите за спасяването на евреите. По време на церемонията Борисов съобщи, че е възобновена е историческата правдивост за българите, които са избавили над 100 хиляди евреи. Израелският му сътрудник Бенямин Нетаняху от своя страна обърна внимание, че българите са препречили с телата си избиването на евреите по време на Холокоста и съобщи, че народът му помни своите другари. Депортирането на българските евреи в нацистки концлагери е спряно след мощната реакция на обществеността. От евентуална крах са избавени към 50 хиляди евреи. През март 1943 година обаче са депортирани над 11 хиляди евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско. От лагерите оцеляват единствено към 300 души.
Идеята за слагане на монумент за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, във връзка отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава държавното управление отпусна 150 хиляди лв., с цел да се означи годишнината и да се създадат два идентични паметника- за София и за Тел Авив. Паметникът на благодарността е открит в София през 2016 година и се намира покрай Народното събрание. 5 години след отливането на паметниците стана ясно, че вторият се е развалил поради погрешно предпазване. На 14 март кабинетът отпусна 36 хиляди лв. за смяна на дизайна му и нова отливка на паметника. В края на май Бойко Борисов откри паметна плоча на Димитър Пешев в Киев. Площадът, на който беше сложена плочата, носи името на Пешев по самодейност на българското посолство. Димитър Пешев остава в историята поради основната си роля за спасяването на евреите от Холокоста. В края на юни в родния му Кюстендил бяха маркирани 124 години от рождението му.
По време на визитата си в Израел Бойко Борисов беше почетен посетител на 18-тата годишна конференция на Международния институт по контратероризъм. Той даде България за образец за етническа приемливост. Премиерът разяснява, че на Балканите има доста наслоени страдания и варварства, а в случай че те останат в „ задния двор “ бързо стават жертва на войни. Той изясни, че по тематиката за тероризма сме изправени пред нови и непознати провокации, което изисква нови политики и цели в интернационалните връзки. Премиерът уточни, че българските служби са се потвърдили като едни от най-хубавите в защитата по границите и контратероризма.
Премиерът се срещна и с израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху. Преди срещата сред двамата стана ясно, че България ще открие генерално почетно консулство в Йерусалим. С решение на Министерски съвет от юни класът на почетния ни консул в Израел беше повдигнат до общоприет почетен. Консулстският му окръг към този момент ще обгръща освен Южен Израел, а цялата територия на страната. През последните 11 години почетен консул на България е Мони Леон Бар. Израелският министър председател съобщи, че страната му приветства това решение и се надява да е първа крачка за определяне и на посолство. Бенямин Нетаняху обърна внимание, че великото дело на българите за избавяне на евреите има особено място в сърцата на израелците. Бойко Борисов съобщи, че би трябвало да се преборим за мозъците на хората и да им разбираем, че мирът, толерантността и разбирателството са най-важни. Премиерът се срещна и с родственици на починалите в атентата в Сарафово. През 2012 година в него починаха петима израелци и един българин. Бойко Борисов посочи, че доверието сред него и израелския му сътрудник е от извънредно значение, тъй като Израел играе основна роля за развързване на комплицирания възел в Близкия Изток.
Премиерът посещава Израел за повторно в годината, в която означаваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. През 2010 година Борисов още веднъж посети Израел, като това беше първата аудиенция на равнище министър-председател от 18 години. Премиерът беше на посещаване в страната и през 2016 година.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР