Текущата и капиталова сметка на България е положителна и възлиза

...
Текущата и капиталова сметка на България е положителна и възлиза
Коментари Харесай

Излишъкът по платежния баланс бележи понижение с 58% на годишна база

Текущата и финансова сметка на България е позитивна и възлиза на 1,25 милиарда лева за първите 11 месеца на 2020 година, демонстрират настоящите данни на Българска народна банка за платежния баланс на страната ни.

Това е забележителен спад по отношение на същия интервал на 2019 година, когато този индикатор възлиза на 2,99 милиарда лева Понижението е 58% на годишна база.

Както е известно, настоящата сметка включва входящите и изходящите потоци от търговия със артикули, парите, изпращани от емигрантите у нас, както и настоящите прехвърляния сред страната и останалия свят. Капиталовата сметка от своя страна включва финансовите прехвърляния и придобиване.

При услугите България има позитивно външнотърговско салдо, възлизащо на 2,6 милиарда лева, което е обаче доста по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, когато този индикатор възлиза на 4,7 милиарда лева

Търговското салдо на страната за периода  януари – ноември 2020 година е негативно и възлиза на 1,5 милиарда евро, до момента в който през 2019 година този недостиг е бил 2,3 милиарда евро.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР