Текстове от новия Рамков договор за 2020 ощетяват сериозно пациентите

...
Текстове от новия Рамков договор за 2020 ощетяват сериозно пациентите
Коментари Харесай

Новият рамков договор ощетява хронично болните

Текстове от новия Рамков контракт за 2020 ощетяват съществено пациентите с хронични болести, предупреджават от Сдружението на общопрактикуващите лакари. Има действителна заплаха този тип пациенти да би трябвало да заплащат множеството от медикаментите си, които до момента бяха поемани от Здравната каса. Според Сдружението, по този начин хора с тежки болести като диабет, сърдечна непълнота и по-тежките форми на хипертония ще би трябвало да купуват по-голямата част от нужните им лекарства на свободни цени.
От Пациентски организации „ Заедно с теб “ в послание до медиите показват, че са мощно обезпокоени от тези обстоятелства и от това, че се крие планът на Рамковия контракт, прецизира БНР.
Според новия план, персоналните лекари ще могат да изписват не повече от три препарата, а когато се употребяват комбинирани медикаменти - не повече от два медикамента за хора с тежки болести като диабет, сърдечна непълнота, по-тежките форми на хипертония.
" До момента Здравната каса заплащаше три продукта, без значение, че в един артикул може да има две съставки. В момента минават на възнаграждение на съставна част. Ако вие до този миг сте взимали три медикаменти, всяко едно от себе си с две съставки вътре, към този момент няма да можете да ги купите по Здравна каса ", изясни Гергана Николова - персонален доктор и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.
В проектодоговора отпада и опцията с едно посещаване при персоналния доктор да си направиш профилактичен обзор и да се консултираш при остро заболяване.
" В момента с въвеждането на нови членове, тази опция за пациентите отпада ", добави Николова.
Пред БНР заместник-председателят на Лекарския съюз доктор Николай Брънзалов удостовери терзанията. " Основният пострадал ще бъде пациентът, а за лекарите ще докара до в допълнение административно натоварване, което е голямо и никой няма да се съгласи в този му вид ", сподели той. Лекарите упорстват за първичния вид на Рамковия контракт. По думите му въпросните текстове, разказани като икономии, са написани от " хора, които в никакъв случай не са виждали заболели хора и в никакъв случай не са ги лекували ".
Очаква се по-късно днесно Лекарският съюз да даде обяснение по тези текстове, а на следващия ден да реши дали да подпише контракта в този му тип.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР