Текстът, на който ние сме вносители, гарантира всички интереси на

...
Текстът, на който ние сме вносители, гарантира всички интереси на
Коментари Харесай

Христо Иванов с откровение за Македония, какво казва Скопие

Текстът, на който ние сме вносители, подсигурява всички ползи на България. Ако някой не има вяра на това, да чуе какво споделя Скопие за френското предложение и каква опозиция има там, с цел да разбере, че ние имаме положително предложение и би трябвало да го създадем в този момент, съобщи преди днешното съвещание на Народното събрание Христо Иванов от " Демократична България ".

По думите му договарянията не престават. " Много е значимо ние да заявим своята позиция, с цел да стане ясно, че тя е закрепена и няма оттегляне от нея ", добави Иванов.

Правителството в оставка може да утвърди препоръчаните от Председателството на Съвета на Европейски Съюз Преговорна рамка и Заключения на Съвета за Република Северна Македония (РСМ), единствено в случай че бъдат изпълнени няколко условия. Това планува предлагането на Христо Иванов и " Демократична България ", което през вчерашния ден беше утвърдено от външната комисия към Народното събрание. Отхвърлени бяха плановете на ГЕРБ-СДС и на Движение за права и свободи.

Проектът на Иванов планува първо двата документа да се уточняват по този начин, че да подсигуряват вписването на българите в конституцията на РСМ, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации. В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединение на РСМ в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на " македонски език ". Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин до края на договарянията на Скопие за еврочленство, като за осъществяването му Еврокомисията регулярно ще осведоми Евросъвета. Периодичният обзор на осъществяването на контракта за добросъседство със Северна Македония би трябвало да бъде оповестяван и в границите на преговорния развой, е измежду изискванията също.

Проектът на Движение за права и свободи, отритнат от комисията, споделя, че Народното събрание утвърждава оферти от Френското председателство план на Преговорна рамка за участие в Европейски Съюз на РСМ и Албания и задължава Министерският съвет неотложно да предприеме всички нужни дейности в осъществяване на решението на Народното събрание.

Предложението на ГЕРБ-СДС, също неприето от външната комисия, планува предприемане на дейности от Министерския съвет за утвърждение на плана на Преговорната рамка и плана на Заключение на Съвета на Европейски Съюз за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да утвърди препоръчаните от Френското председателство планове при избрани условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила старания за прецизиране на текста на Заключенията по този начин, че да подсигурява вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпореждания, " в които са упоменати и други нации и на равна основа с тези нации ". Изпълнителната власт да е положила нужните старания за възстановяване на оферти от председателството пакет от документи, тъй че нито един документ/изявление в процеса на присъединение на РСМ да не може да се смята като самопризнание от България на съществуването на така наречен македонски език, обособен от българския.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР