Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически
Коментари Харесай

Кибер карикатуристи

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Полина Паунова е политически публицист в медията, създател на седмичния подкаст " Превод в ефир " и рубриката " Говори Полина ".

Много медии разгласиха колажи с министъра на защитата Красимир Каракачанов. В обществените мрежи се появиха цели албуми " Най-доброто от КаракаЧАНТИЧКА ". Миналия месец тематиката бе друга. По-миналия – още по-друга. Смешните колажи по настоящи тематики обаче са нещо, което доста хора чакат.

Кой стои зад тези кибер карикатури?

Най-верният отговор е – груповият " Facebook " фолклор. Двама души обаче се открояват. Те наблюдават настоящите тематики и реагират незабавно. За разлика от обичайните карикатуристи, те не употребяват четка или молив за сатирата си, а Photoshop.

Казват се Иван Червенков и Валдес Радев. В последните години съвсем не съществува гаф на обществена персона, който те да не са осмели.

По специалност Червенков е инженер и работи в IT-индустрията. Описва се като " 44-годишен, женен, с две деца и банков заем ". " Още очаквам Сорос да ми се обади, само че не би ", прибавя на смешка Червенков.

Валдес Радев също е женен с две деца. Завършил е кино и телевизионна постановка.

Да се върнем към началото на тази история.

Защо Каракачанов с торбичка?

" Оставката на Каракачанов BILLA в джоба му ". Или пък " всяко куче става Каракачанска овчарка, в случай че го пъхнете в пазарска торба BILLA ". Знаете към този момент за вълната в обществените мрежи колажи и остроумия по адрес на министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Всичко стартира от идването му на посещаване в Съединени американски щати дружно с премиера Бойко Борисов. Тогава Каракачанов единствен от делегацияга мина по аления килим с ръчен багаж. Това се стори занимателно на някои и в обществените мрежи дребният куфар беше сменен от пазарски чанти, найлонови торбички с разнообразни рекламни надписи, даже и дисаги. Министърът изясни, че няма защита, която да му носи багажа. Духът обаче към този момент беше напуснал бутилката.

Торбичките го " съпътстваха " и при визитата му в Египет. Иван Червенков го видя по този начин:

 Кибер карикатуристи
© Иван Червенков

И таман когато вълната с смешки затихваше, министърът гостува в бТВ и помоли да не му вършат колажи:

" Аз доста се веселя, че обществените мрежи доста се вълнуват. Само ги апелирам да не вършат монтажи. Защото бяха създали един монтаж при слизането ми във Вашингтон, че слизам с плик от една марка супермаркети Това го схващам като задявка ", прикани Каракачанов.

Без торбичка ли? " Добре ", отговори Валдес Радев.

 Кибер карикатуристи
© Валдес Радев

Какво е кибер подигравка?

" Честно казано не знам по какъв начин работи всичко това ". Така Валдес дава отговор на въпрос по какъв начин едно събитие се трансформира в кибер подигравка. " Понякога просто сядаш, включваш компютъра и няколко минути по-късно от екрана към този момент те гледа някаква тъпота, на която хората се заливат от смях. Освен това с този политически по този начин наименуван " хайлайф " всичко това е доста елементарно ", добавя той.

Червенков пък споделя, че всичко е елементарно – стига да имаш предпочитание, малко умелост и... Photoshop.

Някои разказват колажите като тип митинг, други считат, че просто едни хора " се вършат на умни ". Трети настояват, че с тях се отвлича внимание от сериозните тематики на деня. Какво споделят създателите им?

" Лично за мен е единствено и само изложение на персоналната ми гражданска позиция ", твърди Червенков. " Насреща имаме всевъзможен тип " медии ", преливащи от " журнализъм ", славославящи " анализатори " и прочие стожери на властта и " морала ", самозабравили се властници и гротеска на това, което имаме като страна. В тази обстановка най-бързо и елементарно показвам себе си със средствата, които притежавам – в тази ситуация образно ", споделя той.

" Не всеки се показва по този начин, само че всеки може елементарно да показа същата позиция в обществените медии. Все отново една картина споделя повече от хиляда думи – колкото и да е изтъркано, толкоз е и правилно ", прибавя IT-специалистът.

Радев пък има друго виждане: " Доста постоянно се чудя по какъв начин би реагирал Хоумър Симпсън (герой от анимационния сериал " Семейство Симпсън " - б.р.) в някаква ежедневна обстановка и си споделям: Той щеше да го направи по този начин ".

" Иначе протестът за мен е 7-8 хиляди индивида с по една лопата в ръце, само че сме прекомерно заети с това да се мотаме в близост, да се почесваме и да се чудим по какъв начин по този начин се случи всичко това ", изяснява режисьорът.

Кога овехтява смешката?

Според Валдес Радев " смешката с Каракачанов и торбичката има още ден-два живот ", само че " смешките с Веселин Маринов и Милко Калайджиев, а и несъмнено 6i6i, са безконечни ".

" С последния като цяло никак не е смешно ", прибавя Радев.

Червенков пък изяснява, че всичко зависи от героите на карикатурата и стила. " Често изображения с повече наличие и смисъл " живеят " по-кратко, до момента в който други, сходно на тази с торбичката в ръката на Каракачанов, направена от Кирил Симеонов, даже се възраждат. Това е и смисълът на meme-тата, които се вършат елементарно, бързо и даже преднамерено нескопосано – значимо е посланието. Ако то е разбираемо, " смешката " живее по-дълго и постоянно се " преражда " с ново обръщение ", споделя той.

И двамата кибер карикатуристи имат сходни визии за посланието на " торбичката ".

" Тя е метафора на спортните екипи в политиката ", малко дава отговор Валдес Радев. Според Червенков пък тя е " PVC-манталитетът на властта ".

" Иначе е метафора на евтините пластмасови креатури за многократна приложимост, обтекаеми, мъчно задържат петна и се чистят единствено със забърсване. Продължават да са " потребни ", не устоят на нагряване, само че за сметка на това са еластични, рециклируеми са, само че в случай че се продънят тотално се изхвърлят на бунището, загрижени са за бъдещето, колкото всяка друга торба ", продължава той. И приключва:

" Държавата се задушава от стотици PVC торби с власт, само че продаващите ги по изборите са безусловно тефлонови ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР