Текстът е препечатан от Свободна Европа. Надежда Цекулова дълги години

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Надежда Цекулова дълги години
Коментари Харесай

Детската болница. Защо я строят, след като не е за децата?

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Надежда Цекулова дълги години работи като публицист с ползи в областта на опазването на здравето, обществената политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път минава в стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио. Има дейна активност за възстановяване достъпа до опазване на здравето на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е шеф стратегия " Кампании и връзки " в Българския хелзинкски комитет.

" Едно дете умря, до момента в който чакаше за банкет в нашата клиника ", споделя доктор Адил Кадъм. Тя работи в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични болести на единствената в страната Специализирана болница по детски заболявания в София. Периодът на изчакване за банкет е 4 месеца, и звеното непрестанно е натоварено на максимума от опциите си.

По логиката на пазара, в случай че предлагаш дефицитна и високоспециализирана услуга, в случай че си доста издирван и доста работиш, би трябвало да печелиш добре. Но макар че извършва тези условия, и има статут на комерсиално сдружение (като всички лечебни заведения в България), Педиатрията не се къпе в облаги. Напротив, заработеното не доближава даже за обезпечаване на базисна инсталация, каквито са за една детска болница веноскопът и инфузионният перфузор.

Първото устройство оказва помощ на медиците да " намерят " деликатните кръвоносни съдове на най-малките пациенти. Второто служи за точно дозиране на лекарства, които се вливат по венозен път.

Специалистите се оправят някак и без тях, само че за сметка на повече старания от тяхна страна, повече страдалчество за болните деца и по-голям риск от субективна неточност.

Педиатрията: оставена без пари

За да облекчат и медици, и пациенти, и да приближат изискванията в детската болница до стандартите за 21-и век, запалянковци стартираха в петък дарителска акция за закупуване на шест инфузионни перфузора. През последните месеци донори към този момент подкрепиха лечебното заведение с по-дребни консумативи като дюшеци, възглавници и чаршафи. Липсващи в България медикаменти пък се набират, когато лекари пътуват в чужбина. И се придвижват в куфар. Или не се набират изобщо, защото някои лекарства костват хиляди, а и не се продават свободно.

Къде са парите за педиатрията? Задавам си този въпрос с ясния спомен, че откакто напролет детските лекари един път към този момент излязоха на митинг, Министерството на здравеопазването сякаш удовлетвори множеството от настояванията им.

Равносметката е, че за децата отново няма нищо

" Закърпихме едни дупки в бюджета, успяхме да задържим част от сътрудниците. Други не успяхме. Единият предел отпадна, само че другият остана " – изяснява доктор Кадъм. " Равносметката е, че за децата отново няма нищо. "
Бъдещата болница: противозаконна и рискова

На този декор в четвъртък здравното ведомство разгласи социална поръчка за градеж на постройка за Национална детска болница. Поръчката е на стойност 95, 5 млн. лева, като против тази сума определеният реализатор ще би трябвало да възвърне и укрепи 40-годишното железобетонно скеле в двора на Александровска болница, а по-късно върху него да построи едно съвременно, функционално и не на последно място – безвредно лечебно заведение.

" Нищо сходно няма да се случи, задачата е детското опазване на здравето да послужи на едни хора да си преразпределят едни 100 милиона ", отсича доктор Кадъм, и добавя: " Върху тези остатъци не може да се построи съвременна болница, би трябвало да бъдат разрушени и да се стартира на чисто ". И в случай че тя, като доктор, не е последна инстанция във връзка с качеството на една постройка, то архитектите би трябвало да са.

Камарата на архитектите оспорва концепцията остарялото скеле да се употребява за нов градеж още от оповестяването ѝ през юни. При това с непоколебима решителност. " Сградата на бъдещата национална детска болница е невъзможна, противозаконна и рискова ", разгласи организацията в петък, откакто внесе тъжба във Върховния административен съд против стартираната­­­­ социална поръчка.

Камарата на архитектите внесе тъжба против публичната поръчка във Върховния административен съд

Според архитектите процедурата може да бъде узаконена с поредност ремонти в нормативни актове. Но даже това няма да реши по-сериозните проблеми, а точно – че структурата и заложените механически параметри не дават отговор на актуалните условия за лечебно заведение, и че постройката ще бъде рискова.

Създаденият през 2017 година предприемчив комитет за изграждане на университетска детска болница също е срещу желанието на Министерство на здравеопазването да възражда останките от 70-те. " Изпратихме няколко писма до Министерството, в които обяснихме за какво тази структура не е функционална, само че отговор няма ", изясни ръководителят на Националната мрежа за децата Георги Богданов от името на членовете на самодейността. Сред тях има организации, работещи в полза на децата и фамилията, публични персони, лекари, национални консултанти по детски заболявания, началници на отделения в Педиатрията и други огромни лечебни заведения.

" Плановете на тази постройка плануват пространства за промиване на филми, в случай че всички образни проучвания от дълго време са цифровизирани. В същото време не плануват стаите да са пригодени за престой на детето дружно с родителя, което е наложително в актуалната детска медицина. И това е единствено един от дребните елементи, които мога да дам за образец ", разяснява Богданов.

Ще си разреша, на финала, някои спекулации:

1 . щом лекари, архитекти и пациенти имат доказателства и причини, че тази постройка не се строи, с цел да бъдат лекувани по-качествено болните деца, то евентуално тя се строи с друга цел;

2. щом компаниите, които най-често строят с обществени пари, се надпреварват за тази социална поръчка, то евентуално тя е преференциална за тях;

3. щом сега умират деца, поради изчезнали инсталация, медикаменти и експерти, то евентуално наливането на милиони в неудачна постройка не се прави за умиращите да бъдат избавени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР