Текстът е препечатан от Мрежата за съвременна родилна грижа, заглавието

...
Текстът е препечатан от Мрежата за съвременна родилна грижа, заглавието
Коментари Харесай

Цари мълчание за спорните практики в родилните зали

Текстът е препечатан от Мрежата за модерна родилна грижа, заглавието е на " Дневник ". Тя е образувана през януари 2017 година като неофициална мрежа от неправителствени организации и самостоятелни деятели. Целта им е основаване на по-благоприятна и осведомена среда, в която да се реформират наложените родилни практики.

Точно преди година една млада жена си отиде малко откакто роди първото си дете.

Смъртта на Ренета Томова в сливенската регионална болница провокира поредност от медийни кавги, цивилен подписки и акции, обвинявания, оправдания, даде терен за политически ПР-акции и професионални диспути. Бяха отправени доста закани и назначени редица инспекции, защото изказванията на медицинския екип, асистирал раждането, и споделеното от самата Ренета пред околните ѝ, преди да издъхне, се разминаваха доста.

Година по-късно към момента няма ясно мнение с безапелационен отговор за какво умря Ренета. Въпреки уговорките и обещанията, единствената информация по случая беше изнесена през октомври предходната година, по време на съвещание на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, и най-общо гласеше, че медиците са си свършили работата, което обаче се разминаваше с някои от констатациите на Изпълнителна организация " Медицински одит ". До момента обаче

никоя институция, ангажирана с тези инспекции, не се е произнесла с повече конкретика,

като даже фамилията на умрялата е търсило информация по случая по реда на Закона за достъп до социална информация. Със сигурност обаче остава разказът на родилката, описващ надменно, жестоко и унизително отношение, неспазване на правото ѝ на осведомен избор и практики, които актуалната акушерска просвета оспорва.

Необходимостта от достоверна информация по случая не цели да се линчуват избрани хора или безусловно да се търсят пропуски и неточности, а да се инициира съответен спор за качеството на акушеро-гинекологичната грижа и по този метод да се предотвратят сходни случаи отсега нататък.

Липсата на отговори за този случай в частност и неналичието на предпочитание за спор по отношение на развиването на родилната грижа у нас като цяло, приказва за невисок интерес по тематиката както от страна на политически ангажираните в опазването на здравето, по този начин и от страна на професионалните гилдии. През миналите 12 месеца не се случи нито една качествена професионална полемика, учредена на данни, която да отговори на въпроса в действителност ли България обезпечава задоволително качествена грижа на раждащите дами и техните бебета.

Не се появиха и предстоящите в края на юни и планувани в преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса Правила за добра процедура по съответната компетентност. Единственият документ, който Министерството на здравеопазването предложи в областта на акушерството и гинекологията, беше Фармако-терапевтично управление със

скандално непълни, архаични, отречени и даже етично неприемливи рекомендации.

Мрежата за модерна родилна грижа още веднъж слага настояванията, дефинирани след гибелта на Ренета Томова:

Като отчитаме неприятните условия на труд, които българската здравна система основава за всички медицински специалисти;

Като осъзнаваме хуманния дълг, който множеството от тях неразделно следват в грижите си за бременните и раждащи жени;

Като сигнализираме, че практиката в българските родилни зали недопустимо постоянно се разминава с одобрените от интернационалните рекомендации положителни практики, и като заявяваме своята подготвеност да дискутираме всеки научно или човешки аргументиран мотив,

ние от Мрежата за модерна родилна грижа настояваме:

• Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по опазване на здравето да подсигуряват изработването на акушерски стандарт, съгласуван с последните рекомендации на интернационалните професионални организации и актуалната акушерска просвета.

• Да се регламентират пълномощията на акушерките и финансирането от здравноосигурителната система на действия за обезпечаване на независима продължаваща грижа, включваща следене на бременност, раждане и следродилни съвещания за здравите дами с неусложнена бременност и вагиналните, неусложнени раждания.

• Да се утвърдят ограничения за гладко понижаване на % раждания посредством цезарово сечение у нас.

• Да се разпише профилиран протокол за държание при водене на вагинално раждане, в който са ясно дефинирани рекомендации, основани на доказателства.

• Като част от специфичната конституционна протекция към дамата майка

да се открият нормативно експлицитни отговорности за съблюдаване на главните права на раждащата жена:

– Всяка жена има право да получи безвредни и учредени на научни доказателства родилни грижи;

– Всяка жена има право на родилна грижа, която зачита човешкото й достойнство;

– Всяка жена има право на поверителност и конфиденциалност;

– Всяка жена има право да бъде пълноправен участник в решенията за своята бременност и раждане, основани на научните доказателства, клиничния опит на обгрижващия експерт и нейните стремежи и комфорт;

– Всяка жена има право да получи родилна грижа в изискванията на равно отнасяне и недискриминация.

• Да се обезпечи държавно финансиране за профилирана стратегия, водена от интернационалните експерти, за продължаващо образование на акушерки и акушер-гинеколози, акцентираща върху основаването на на практика умения за водене на вагинално раждане съгласно актуалните рекомендации.

• Да се усъвършенства действието на по този начин наречения " указател на ражданията ", като в него се попълнят навреме и цялостно данни, позволяващи поддържането на ясна статистика за качественото на акушеро-гинекологичната помощ. Годишният разбор на тези данни да се включи в обществено наличната здравна информация, която се обработва и разгласява от НЦОЗА.

Раждането на дете е измежду най-важните събития в живота на всеки от нас. Време е да стартираме да се отнасяме към него с нужната отговорност.

Светъл път на Рени и всички дами, които в никакъв случай не съумяват да погалят децата си!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР