Текстът е препечатан от Дойче веле.Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина
Коментари Харесай

Държавният служител трябва да е усмихнат и учтив. Особено преди избори

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева стоят в основата на план за нов Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация. В отчета си до Министерския съвет те показват, че въпреки към този момент да съществува подобен кодекс, признат през 2004 година, той не е бил изменян или допълван, а публичните упования към администрацията " мощно са се повишили ". Проектът е създаден на основата на Стратегията за развиване на държавната администрация, 2014-2020 и Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията, 2015-2020.

С измененията се уголемява каталогът от правилата за държание, които би трябвало да съблюдават чиновниците в държавната администрация в връзките си с жителите, юридическите лица и други организации (чл. 3). За да се улесни тълкуването и използването на акта, на всеки принцип е дадена легална формулировка. Това е направено в член 2 на кодекса, където са откроени 11 правилото: правда, преданост, почтеност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, честност, конфиденциалност, гласност и бистрота, колегиалност и вежливост.

А какви ще са наказванията за несъблюдение?

По отношение на новия принцип на " колегиалност и вежливост ", чиновниците " са задължени да не позволяват държание, което може да бъде окачествено като тормоз от душевен, физически, полов и всевъзможен различен темперамент, както и да не позволяват каквато и да е форма на дискриминация, както във връзка с жителите, по този начин и по отношение на сътрудниците си " (стр. 4 от доклада).

Служителите са длъжни да се произнасят в законоустановените периоди по настояванията на жителите и организациите и да им дават цялата нужна информация с оглед отбраната на техните права и ползи, като им демонстрират, че са на тяхно разположение и им отделят нужното време (чл. 3). Специално внимание е отделено на това държанието на чиновниците да не е политически стимулирано. Освен в правилото за политически неутралитет, посочен в Глава 1, в Глава 3, член 5 (4) се споделя, че те " би трябвало да извършват отговорностите си почтено и независимо, като не позволяват персоналните политически пристрастия да им въздействат ".

Друг акцент в Кодекса са ограниченията за противопоставяне на корупцията и спора на ползи, изложени в Глава 4. Служителите, да вземем за пример, " не би трябвало да желаят и да одобряват дарове, услуги, пари, облаги или други изгоди, които могат да повлияят на осъществяването на служебните им отговорности " (чл. 11), не могат и да правят активност в " частен интерес " (чл. 12). Не на последно място, в отчета на вицепремиерите се акцентира, че препоръчаният акт няма да докара до спомагателни разноски за държавния бюджет.

Посочените проблеми в работата на държавната администрация са явни за всички. В този смисъл диагностиката е точна. Добре е и това, че кодексът е подложен за публично разискване и всеки може да го разяснява.

Ако обаче в кодекса не са указани съответните наказания за несъблюдение на отговорностите, нарушаванията ще останат без следствие. Визирам неспазването на " новите правила ", а не нарушавания или закононарушения, за които наказания и санкции към този момент се плануват в други актове.

В този смисъл обаче можем да попитаме: откакто и все още има обширна нормативна база, ориентирана, да вземем за пример, против корупционни практики, спорове на ползи и дискриминационно отношение - какво тъкмо е значимото в този акт? Могат ли вежливостта и колегиалното, естественото човешко отношение, " избягването на конфликтни обстановки " и носенето на делово облекло (чл. 17) да се " възпитат " и наложат със закон, под боязън от наказания? Не е ли това работа на други институции: фамилията, учебното заведение и така нататък?

Предизборна реклама?

Истинските претекстове, стоящи зад измененията, несъмнено, са политически. Става дума за самореклама в навечерието на прекомерно значимите локални избори на 27 октомври (обсъждането на плана " по случайност " би трябвало да се организира до началото на октомври, когато той би трябвало да се приеме). Да имаме вяра ли, че в ГЕРБ има политическа воля да се преборят с най-голямата уязвимост в партията, демонстрирана към този момент 10 години при ръководството на три държавни управления, а точно - кадровата политика? Порочен асортимент на " хранени хора ", оставил отпечатък и върху държавната администрация; " селекция ", която, както наподобява, през всички тези години се управлява от правилото: " положителните калинки се издигат първи ". Оставам песимистичен, че фрагментите от партията на господин Борисов биха могли да се изтеглят, сходно на героя на Рудолф Распе барон Мюнхаузен, сами от блатото, като се заловен трагично за перчемите. Не е ли ясно, че словосъчетанието " вежлива калинка " е оксиморон?

През идващите 10 години, заради стремглавото развиване на осведомителните технологии, се чакат големи промени на пазара на труда в развитите страни. Вследствие от автоматизацията, в Съединени американски щати, да вземем за пример, сред 20-25% от сегашните работни места ще изчезнат. Оптимистичната интерпретация за настъплението на технологиите приветства високата им успеваемост, акуратност и, в частност, " безпристрастността ", които нарастват неимоверно тогава, когато се изключи човешкият фактор.

Новата гражданска война има директно отношение към администрацията. В България има над 140 000 щатни места за държавни чиновници. Какво става с желанията на господин Дончев за усъвършенстване и усъвършенстване на системата (планираната " първа вълна " от съкращения в администрацията обгръща едвам 1600 души)? Как ръководещите се готвят за " модерните времена "? Някой ще изясни ли на жителите по какъв начин и за какво катастрофира концепцията за електронното ръководство?

Оставаме с тягостното усещане, че новият кодекс е пропагандиран основно в името на политико-естетически пиар цели. След гръмките родилни страдания на планината, както нормално, на публиката ще бъде обещано за развъждане следващото хилаво мишле.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР