Текстът е част от темата на първия брой на Капитал

...
Текстът е част от темата на първия брой на Капитал
Коментари Харесай

2023: Войната в Украйна променя света, България ще търси мястото си

Текстът е част от тематиката на първия брой на " Капитал " за годината - " 2023: Още война, отново избори и по-малко инфлация ", за значимите събития и процеси, които ще дефинират трендовете в политиката и стопанската система в България и света през идващите месеци, както и резултатите от войната в Украйна върху интернационалните връзки. В нея ще намерите още: " Ще има ли пробив в доминираната от ГЕРБ локална власт " " Икономическата 2023 година ще е по-тежка от миналата, само че рецесията ще се усети леко в България " " По-евтин ток за бизнеса, само че и доста незнайни " Нов старт за европарите, само че с трудности " " Още война: Путин ще нападне Украйна с нова, мобилизационна войска "
Честито начало на новата гражданска война, биха споделили астрономите. Те назовават по този начин цялостното завъртане на Земята към Слънцето, с което хората отброяват годините. Заедно с напъните за осмисляне на събитията в тях, търсене на връзките посред им и извеждане на поучения, които да оказват помощ за по-добро и несъмнено бъдеще. Но както учат опитът и историята, спестяването или пренебрегването на тези старания имат висока цена, която рано или късно се заплаща.

Изминалата 2022 година напомни това по още по-брутален от пандемията метод - с войната, която Русия стартира в Украйна и която скоро ще отброи личната си година, без ясни изгледи за времето и метода, по който може да завърши. Разрушенията и терорът, на които са подложени украинците, дружно със заканите за сигурността и просперитета на всички останали сложиха без заобикалки пред новата 2023 година въпроса в какъв свят ще живеем .

Наблюдателите назовават " геополитическа меланхолия " разрушените илюзии за реда след Втората международна война. Глобализацията - по този начин, както се получи, не оправда упованията да е поръчител за неговата непоклатимост. Обратно, неналичието на правила или безнаказаното им нарушение докара до каскада от общи рецесии - политически, стопански и обществени. С продължаването на войната в Украйна (още на стр. 16 и 17) ще продължи разделянето и пренареждането на света в геополитически лагери. И в случай че за огромните играчи този избор е явен, за страни като България, клатещи се сред две изключващи се системи - на властническия Изток и на демократичния Запад, може да е предопределен.
Реклама
През 2023 година рисковете от отсрочените проблеми ще бъдат употребявани, което ще даде път на възможностите за промяна към по-устойчиви на шокове модели . Прогнозите за тази година са за криза в една трета от световната стопанска система, в това число половината европейска, само че на инат на касандрите на " хаоса и разрухата ", рецесията ще се усети по-леко в България (още на стр. 14).

Инфлацията се чака да е минала пиковите си стойности и ще стартира да се забавя, а борбата на централните банки с нея също ще доближи тавана (още на стр. 18).

България влиза в новата година със личното си объркано кълбо от опасности и шансове. В последните две години стопанската система се оправя повече от добре - и поради разхлабената хватка на корупцията . С удълженото деяние на бюджета от предходната година страната ще продължи да действа и да заплаща увеличените пенсии и заплати в обществения бранш, както и помощите на бизнеса за високите цени на тока. Рисковете са от осъществяването на еврофондовете и в случай че не постъпят нови задатъци от Плана за възобновяване и резистентност. Той остава блокиран поради обещани, само че негласувани от Народното събрание промени и промени в закони (още на стр. 15). С него е обвързана и ориста на плануваните стотици милиони вложения в енергетиката на страната (още на стр. 20).

След четири парламентарни вота в предходните две години въпросът дали България има късмет да стане правова страна и дали ще бъде благонадежден сътрудник в Европейски Съюз и НАТО още веднъж ще се взема решение на избори . През 2023 година натискът в противоположна посока ще става все по-силен. Ще го движат втвърдените поради войната в Украйна условия за ясна политическа воля за справяне с корупцията - и за парите от проекта за възобновяване, и за влизането в Шенген, и за присъединението към еврозоната.
Реклама Посоката е неразбираема, ще се дефинира на избори Трета поредна година ще мине под знака на въпроса ще има ли постоянно държавно управление. Фотограф: Надежда Чипева
Трета поредна година ще мине под знака на въпроса ще има ли постоянно държавно управление и какъв брой предварителни вота ще са нужни, с цел да се стигне до сглобяването на относително трайна управническа структура.

Този въпрос ще остане годен даже при все по-теоретичната възможност сегашният парламент да излъчи кабинет с третия мандат, за който към момента не е ясно на кого ще бъде връчен от президента. След трите месеца несполучливи опита за договаряния сред главните политически лагери е ясно, че такова държавно управление ще е мимолетно и на процедура с парадоксална предизборна цел.

А по кое време (и дали) ще има относително устойчиво ръководство, което ще е в положение да организира промени политики, на този стадий отговор не може да се даде. По скоро 2023 година ще подсети 2021 година с провеждането на два типа избори. От локалния избор през есента се чака да обезпечи позициите и за централната власт (още на стр. 13). И в случай че през март се проведат предварителни парламентарни избори, не е изключено след тях да има още едни - дружно с локалните. Както стана с президентските през 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР