Индия изстрелва първата космическа мисия, фокусирана върху слънцето, добавяйки към победата за кацане на Луната

...
текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Регистрирайте се за научния
Коментари Харесай

"текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN.

Индия изстреля първия си космически кораб, посветен на изучаването на слънцето, надграждайки един месец на исторически успехи за гражданските усилия на страната в космоса.

Космическият кораб, наречен Aditya-L1, изстреля от Шрихарикота, остров край Бенгалския залив, в 11:50 сутринта в събота местно време (2:20 сутринта ET). И се насочва към място за паркиране в орбита на около 930 000 мили (1,5 милиона километра) от Земята.

Успешното излитане на Aditya-L1 идва по-малко от две седмици, след като индийската космическа агенция, Индийската организация за космически изследвания, влезе в историята, като приземи своя космически кораб Chandrayaan-3 на лунната повърхност. Постижението направи Индия едва четвъртата нация в света - и втората през 21 век - приземила превозно средство безопасно на Луната.

Тази мисия се очаква да приключи следващата седмица.

Междувременно Aditya-L1 се насочва към дестинацията си в точка на Лагранж 1, област, която се намира между слънцето и Земята, където гравитационното привличане на двата небесни обекта взаимно се компенсира. Това местоположение ще позволи на Aditya-L1 да остане в орбита, в позиция, оптимална за наблюдение на дейностите на слънцето, с малък разход на гориво.

Тази позиция „ще предостави по-голямо предимство за наблюдение на слънчевите дейности и ефекта им върху космическото време в реално време“, според космическата агенция.

Космическият кораб е оборудван със седем научни инструмента, четири от които ще бъдат обучени директно върху слънцето, докато другите ще изучават частици от слънчевия вятър и магнитни полета, преминаващи през точка на Лагранж 1.

Основните цели на мисията включват изучаване на горната атмосфера на слънцето и различни слънчеви явления, като изхвърляне на коронална маса или масивно изхвърляне на плазма от най-външния слой на слънцето.

Информацията, събрана от експериментите на Aditya-L1, ще предостави по-ясна картина на космическото време или термина, използван за описване на магнитните вълни, които се вълнуват през нашата слънчева система. Космическите бури могат да окажат въздействие върху Земята, когато достигнат нашата атмосфера, като понякога засягат сателити, радиокомуникации и дори електрически мрежи, според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ.

Индийският Aditya-L1 ще добави към информацията, събрана от други мисии, предназначени да изучават слънцето, включително текущата слънчева сонда Parker на НАСА, която през 2021 г. стана първият космически кораб, който „докосна“ слънцето.

Първата специализирана слънчева мисия на Индия добавя към статута на страната като нововъзникваща космическа суперсила.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР