Тежкотоварните превозвачи да могат да обжалват наложените им от ТОЛ

...
Тежкотоварните превозвачи да могат да обжалват наложените им от ТОЛ
Коментари Харесай

Караджов: Протестите няма да променят решението за ТОЛ таксите

Тежкотоварните превозвачи да могат да апелират наложените им от ТОЛ системата наказания, в случай че те се дължат на несъзнателно позволени и поправени след това неточности. Такива законодателни промени са инициирани от районното министерство, съобщи в " Денят стартира " отрасловият министър Гроздан Караджов.

" Целта е тези високи санкции поради пропуснати сегменти или пропуснато начало или завършек на маршрута, те да могат по-късно посредством своя оператор, който ги поддържа, да заявят тези неточности и да не бъдат третирани като извършители. Така нарушаванията, които се дължат на неволни неточности, ще бъдат изчистени и чакаме да останат не повече от 10% от сегашните ".

В " Денят стартира " районният министър съобщи изрично, че има политическа воля за въвеждане на такси за тежкотоварните превозвачи за потребление на второкласната пътна мрежа и митингите не биха повлияли това решение. Предложението на Министерството на районното развиване и благоустройството е тировете да заплащат сред 2 ст. и 7 ст. такса на километър.

" Естествено е, че в случай че до момента си плащал 0 стотинки, всяка цена, която ти предложат, ще е висока. Със същите причини е отклонено въвеждането на ТОЛ такси за второкласната мрежа през 2020 година – уплашили са се от митингите. Аз съм " за " превозвачите да изразят гражданския си глас, само че има политическа воля да подредим нещата по този начин, както би трябвало да са ", сподели Караджов.

В момента приходите от пътни такси, които събира страната, се попълнят на две трети от леките коли и на една трета от тежкотоварния превоз. Идеята на ТОЛ системата обаче е съотношението да е назад, защото тежкотоварните коли цапат и амортизират повече пътната мрежа. Затова редом с въвеждането на ТОЛ такса за второкласната пътна мрежа, се планува и поевтиняване на годишната винетка за леки коли с към 10 лв. от следващата година.
Освен това постоянно водачите на тежкотоварните коли избират второкласната пътна мрежа, с цел да избегнат таксите, което в допълнение води до износването ѝ. Според министър Караджов заплащането на ТОЛ такса за този вид пътища няма да оскъпи съществено транспорта на товари.

" За банкрути не може да се приказва. Представете си - един ТИР транспортира на 300 км литър олио или кг брашно, ще се оскъпи не повече от стотинка. Така че не считам, че може да приказваме съществено за инфлация. Може да го подхвърлим на масата като теза, само че не се поддържа стопански ", сподели Караджов.

По въпроса с построяването на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле районният министър съобщи, че се води " тежък разговор " с Министерството на околната среда и водите. Три работни групи по гледище на екоминистерството ревизират всички разновидности за градеж на трасето и това ще отнеме няколко месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР