Тежкотоварните и пътническите превозни средства, които са с товароносимост над

...
Тежкотоварните и пътническите превозни средства, които са с товароносимост над
Коментари Харесай

Димов: Превозните средства над 3,5 тона са включени в Наредбата за излезлите от употреба МПС

Тежкотоварните и пътническите транспортни средства, които са с товароносимост над 3,5 тона, са включени към този момент в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства /МПС/. Това означи министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос, съобщи Българска телеграфна агенция.

Досега транспортните средства от категориите Н2, Н3, М2, М3 са оставали настрана от характерния надзор, който се прави във връзка с събирането и разкомплекотването на излезлите от приложимост моторни транспортни средства от леките категории, уточни Димов. Според него това поражда две отрицателни трендове - осъществяване на нерегламентирано и неекологосъобразни действия по разкомплектоването на излезлите от приложимост МПС от категорията Н2, Н3, М2, М3, включително и занемаряване, струпване на боклуци, изгаряне на масла и пластмаси, приключване на рискови и охлаждащи течности; заради неналичието на нормативно сложени цели за висока степен на преработване има интерес само към наличието на метал и затова останалата част от тези транспортни средства не се рециклира, а по този начин се губят обилни количества рециклируеми първични материали.

По отношение на моторните транспортни средства от категориите Н2, Н3, М2, М3 препоръчаната цел е 96 % оползотворяване и 94 % преработване на един брой излязло от приложимост моторно транспортни средство, сподели министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР