Тежко наводнение засегна Южното Черноморие след като реките в региона

...
Тежко наводнение засегна Южното Черноморие след като реките в региона
Коментари Харесай

Потопът по Южното Черноморие взе четвърта жертва

Тежко наводняване засегна Южното Черноморие откакто реките в района преляха през вчерашния ден. Причинило е гибелта на четири души и големи вреди на инфраструктурата и туризма.

Най-тежко пострада град Царево, където беше оповестено бедствено състояние и. Сред жертвите на наводнението са ръководителят на Районния съд в града арбитър Мария Москова и нейната щерка. Другите две жертви са 61-годишен мъж от Смолян, който работел на строителна площадка, и 54-годишна жена от Царево. Още един човек се търси.

Туристи бяха евакуирани от къмпинги и хотели, а някои от техните. Около 4000 души са наранени от бедствието по цялото Южно Черноморие.
 Пари за възобновяване на Черноморието има, увери министър председателят Денков
Пари за възобновяване на Черноморието има, увери министър председателят Денков

Започват инспекции за запушени дерета и неприятна инфраструктура

Наводнението провокира съществени провали по пътищата и мостовете, които свързваха Царево с другите обитаеми места по крайбрежието. Мостът по пътя Царево - Ахтопол пропадна, а обходният маршрут през къмпинг " Нестинарка " беше затворен поради заплаха от срутване. Полицията прикани хората да не пътуват по тези пътища.

По последни данни е въведен следният различен маршрут: Ахтопол - с. Варвара - с. Бродилово - местността " Калинче " / - с. Изгрев - Царево.

Според Министерство на вътрешните работи се чака на следващия ден да стартира монтажът на металния мост на пътя Царево - Ахтопол, оповестява Българска телеграфна агенция.
 Изграждат краткотраен мост при Царево
Изграждат краткотраен мост при Царево

По него ще се пренасочи трафикът от опустошения мост на пътя Царево - Варвара

Без електричество за друг интервал от време останаха няколко курортни зони.

Заради преливане на река Велека все още няма достъп до Синеморец. Осъществява се линеен надзор за недопускане на срутване на скална или земна маса в рисковите зони.

Извъшва се и надзор по отношение на развалена или унищожена благосъстоятелност на жители, с цел да не се позволен мародерски дейности.

Отводнява се в село Лозенец и к-г " Оазис ". Допълнителни екипи с хидрофорни помпи изпомпват следено вода от два язовира в Лозенец, с цел да не се допусне преливане, а водолази търсят по море и наоколо до сушата разнообразни рискови предмети, отнесени от придошлата вода.
 Социалните служащи потеглят на визити в помощ на потърпевшите от наводненията
Социалните служащи потеглят на визити в помощ на потърпевшите от наводненията

Първоначално ще бъдат посетени Ахтопол и селата Кости, Варвара и Лозенец

Пожарникари, доброволци, чиновници на Държавно горско стопанство и армията участваха в изпомпването на вода, от приземни етажи.

Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета подари 60 000 литра минерална вода за потърпевшите.

Министерството на туризма обезпечи храна и вода за нуждаещите се туристи и хотелиери. Министерството на защитата изпрати високопроходима техника, хеликоптери и аероплан за помощ при избавителните действия.
 Министерство на околната среда и водите се включва в антикризисните дейности в Царево
Министерство на околната среда и водите се включва в антикризисните дейности в Царево

Оттам ще извършат мониторинг на питейните водоизточници, както и на канализацията в Царево
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР