Тежки удари за летища, хотелиери, строители и хранителния бранш прогнозира

...
Тежки удари за летища, хотелиери, строители и хранителния бранш прогнозира
Коментари Харесай

Домино от кризи у нас след Томас Кук

Тежки удари за летища, хотелиери, строители и хранителния отрасъл предвижда Бранимир Ботев Фалитът на Thomas Cook беше предупреден от 3 години. City Group и Bloomberg оповестиха краха още на 17 май. Ангелкова мълчеше и не предизвести сектора Банките могат да се окажат най-големите хотелиери у нас Държавата незабавно би трябвало да подкрепи летищата в Бургас и Варна Спасението е в планински, СПА, културно-исторически и здравен туризъм По-лесно е да си вземеш лиценз за банка, в сравнение с да получиш статут на СПА хотел Без летище в Пловдив " Пампорово " е обречено
Бранимир Ботев е един от най-големите специалисти в региона на туризма у нас. Бил е заместник-министър, отговарящ за сектора в три държавни управления. От началото на тази година е президент на Европейската лига за икономическо съдействие за Балканите. Бранимир Ботев управлява и Европейския институт за тактики и разбори (EISA). Към момента едно от главните проучвания на EISA е ориентирано към развиването на туристическата промишленост и проблемите й у нас. Очаква се  резултатите от това проучване да бъдат показани при започване на идната година пред сектора.

- Г-н Ботев, 3 години България бе доста съществено обвързана с „ Томас Кук “. Какви ще са следствията за родния туризъм след банкрута на английския туроператор?
- Тази обязаност, от която в този момент берем горчивите плодове, не беше подбудена от нищо. Нямаше логичност. И тук министърът на туризма Николина Ангелкова би трябвало да бъде запитана по силата на какво реши да работи толкоз тясно с " Томас Кук ", за какво промоционалната акция за всички генериращи за България пазари се реализираше посредством " Томас Кук ", какъв брой милиони заплатиха България и министерството на туризма на банкрутиралата компания през този интервал. И за какво всички сигнали, които са получавани извън за тежкото финансово положение на " Томас Кук " и идния банкрут на компанията не са повлияли на държанието и дейностите на Ангелкова. Както и за какво тя, като министър на туризма е скрила тази информация от сектора.
- Имало е сигнали?
- Да. Има  информация, че това се е случвало в наличието на министър Ангелкова по време на интернационалните срещи.
- Тоест - днешната обстановка е била предстояща? От по кое време?
- Точно по този начин. В последните три години всички международни финансови анализатори даваха сигнали за идния банкрут на " Томас Кук ". Това се виждаше от абсолютния срив на акциите им, от дълговата серпантина, в която влизат, от доста други знаци. На 17 май тази година - забележете, още преди началото на летния сезон, „ Блумбърг “ популяризира разбор на международния финансов лидер  Сити груп, че акциите на " Томас Кук " не костват и едно пени, т.е. са нула и към този момент нямат борсови котировки, т.е. те не се котират, тъй като нямат никаква кредитоспособност. Тези обстоятелства обиколиха международната туристическа промишленост и се знаеха от всички интернационалните туристически тържища. Министър Ангелкова не може да се прави, че не е знаела. Защо обаче тази информация не стигна до българските хотелиери? Защо Министерство на туризма не ги уведоми? Най-малкото при съществуване на договорите, които те към този момент бяха създали с " Томас Кук ", можеха да си изискат авансово парите. А в този момент банкрутът се афишира тъкмо във времето, в което предстоеше разплащане. Това е подло и от страна на " Томас Кук ", и от страна на туристическото министерство.  
Ще изтъквам елементи от отчета на Сити груп и Блумбърг: „ Акциите на „ Томас Кук “ не костват нищо “, „ размерът на дълга, изцяло заличава цената на компанията и дъщерните авиокомпании…. Това значи нулева стойност на личния капитал “, „ Това може да накара хотелите да затегнат изискванията за заплащане … “, което казано по-простичко значи, че в случай че българските хотели са били известени от Ангелкова, са могли да изискат предплатено или поседмично заплащане от „ Томас Кук “, а не да одобряват 60 на ден забавено заплащане, което може би в никакъв случай няма да получат, и което ги изправя пред банкрут.
Сега освен, че " Томас Кук " ще остане да дължи стотици милиони на българските хотелиери и на българския туристически отрасъл, само че и всички тези хора, които са се подготвяли за сезона и са вложили своя труд и пари, с цел да получат възвръщаемост, ще останат на границата на банкрута, а мнозина от тях също ще банкрутират.
- Българското министерство на туризма има общоприет контракт с компанията, логото на страната ни е на всички нейни рекламни материали. Как ще се отрази това на притока на непознати туристи у нас?
- Имиджовият удар по страната ни е доста сериозен. В момента където и да влезете в интернет пространството паралелно с логото на банкрутиралия " Томас Кук " стои логото на България, на българския туризъм. Медиите разпространиха фотография на Ангелкова прегърната с Петер Фанкхаузер, изпълнителен шеф на „ Томас Кук “ на фона на логото на банкрутиралата компания, прегърнати и щастливи. Мислите ли, че това няма да има последствия за имиджа на България? Впрочем един месец преди публикуването на данните на Сити Груп и „ Блумбърг “ за финансовата неплатежоспособност на „ Томас Кук “, Ангелкова е имала работна среща със същия Петер Фанкхаузер, основен изпълнителен шеф на „ Томас Кук “. Интересно е от какво естество са били извършените диалози и дали премиера Борисов и туристическата промишленост са били известени за тях и за финансовата стихия, която се задава по Черноморието. Има информация, че Ангелкова е обсъждала с „ Томас Кук “ опциите и механизъм, посредством който българските общини и българския туристически отрасъл да „ преодолеят “ спадовете в ранните записвания на „ Томас Кук “. С други думи, нашите общини и хотелиери да бъдат донори на империята „ Томас Кук “, която е натрупала големи финансови задължения. Това обаче не е попречило шефовете на „ Томас Кук “, отпред с колегата на Ангелкова,  Петер Фанкхаузер да приберат над 30 милиона паунда бонуси.
- Има ли друга страна, която е толкоз обвързана с " Томас Кук "?
- Предизвестеният банкрут на „ Томас Кук “ нанесе вреди в цяла Европа, наранени са и Испания, и Гърция, само че техните пазари са несравнимо по-големи от българския, имат доста по-голяма диверсификация от позиция на входящия туризъм, имат доста по-дълъг летен сезон, и са съумели да си приберат част от заплащанията. Най-тежко е ситуацията на остров Крит, където хотелиерите са били много обвързани с стратегиите за проведен пакетен туризъм на „ Томас Кук “. Иначе в общественото пространство не може да се откри информация за какво е тази обич сред министерство на туризма на България и " Томас Кук ", дали става въпрос за платена обич или за откровени взаимни усеща и кой ще ни излезе най-после сметката за любовната спекулация. Има обаче забавен факт без отговор министерството на туризма на България е провеждало взаимни акции с „ Томас Кук “ на 12 целеви европейски пазара. България е била представяна и оферирана през вътрешната мрежа и офисите на „ Томас Кук “, и в случай че имиджовите вреди за нас са неизмерими, то тази „ обязаност “ си има своята цена, която българските данъкоплатци са платили. Ангелкова дължи обществени отговори кой е взел това решение, по какъв начин е определен „ Томас Кук “, какъв брой пари е платила българската страна и кой ще обезщети българските хотелиери.  
- Има ли статистика какъв % от външните туристи са доведени у нас от " Томас Кук "?
- По данни на министерство на туризма и други източници става въпрос за сред 350 000 и 450 000 души за българския пазар. Но да не забравяме, че това са главно данни за " Томас Кук " - Англия. Никой не споделя какъв брой са от обвързваните " Томас Кук " сдружения - Германия (Некерман), от подоператорите от Полша, Австрия, Скандинавските страни и така нататък Кумулативно цифрата може да се окаже доста по-голяма. Фалиралата компанията осигуряваше " пакетни туристи ", вързани от чъртъра до хотела. Така при 3,9 милиона задгранични туристи, които действително нощуват в България, това означа, че на процедура всеки 6-7-ми екскурзиант е бил непосредствено докаран от " Томас Кук ". И в случай че ние тази година има упования за 7-8% спад, който може да се окаже и по-голям, за следващата година би трябвало да се подготвим за отлив към 15-20%. Затова съм черноглед, че в границите на 3-4 години ние ще успеем да възстановим понесените удари по българския туризъм в резултат на всички неточности, които бяха позволени.
- Защо?
- Практиката в международният туризъм демонстрира, че една неприятна година се компенсира от най-малко две положителни. Това значи, че в случай че тази година сме зле, а следващата година доста по-зле, ще ни трябват най-малко 4 години, с цел да си стъпим още веднъж на краката.
- Говорите за 3,9 милиона туристи в България. Защо, отрасловото министерство регистрира много повече?
- По незнайни аргументи министерство на туризма - обратно на откритата статистическа, икономическа и юридическа процедура на Световната организация по туризъм води като туристи всички които минават през България. В този смисъл гастарбайтерите от Турция несъмнено ги брои два пъти - един път когато се връщат към страната си, и повторно, когато отпътуват за Германия. Според формалните данни на Национален статистически институт пренощувалите лица-чужденци у нас през 2018 година са 3 910 159 души. В същото време на формалната страница на министерството на туризма в рубриката „ Международен туризъм - България, януари – декември 2018 година “ е посочено цифрата 9 273 345, като е употребена обтекаемата и неразбираема дефиниция „ сбор туристически визити на чужденци в България “. Каквото и да значи това.
Пак съгласно Национален статистически институт осъществените нощувки от чужденци в България през 2018 година са 17,7 млн. Ако имаме вяра на данните на Ангелкова, оказва се че всеки чужденец в България е имал единствено 2 нощувки, даже по малко. Аз избирам да имам вяра на данните от Национален статистически институт, които обаче опровергават фанфарните доклади на министерство на туризма.
- Какви ще са финансовите последствия за сектора у нас?
- 36 млн. евро ще се дължат до края на сезона - от 25 септември до 8 декември. За целия сезон загубите кумулативно ще надвишават 100 милиона евро. С спомагателните вреди и пропуснати изгоди, които ще претърпят и другите промишлености, тези загуби могат да се утроят. Със сигурност над 50 български хотела по морето са директно и доста тежко наранени.
- С туризма са свързани директно или индиректно още най-малко 12 промишлености. Кои други браншове ще бъдат наранени?
- Ще се получи резултатът на доминото. Много сериозен удар ще понесат летищата във Варна и в Бургас, които доста добре се развиваха. " Томас Кук " осигуряваше по 15 чартъра седмично за летище Бургас през сезона. 50% от чартърите бяха на " Томас Кук ". Какво ще стане в този момент, когато ги няма? Държавата, министърът на превоза Росен Желязков би трябвало незабавно да проведат срещи с концесионерите на летищата и да обсъдят обезщетителни ограничения за намаляване на последствията.
Тежки ще бъдат финансовите удари за българските хотелиери. Огромна част от тях ще завършат на границата на банкрута този сезон. Ако до през днешния ден един хотел е коствал Х милиона, незабавно откакто изпадне в неплатежоспособност поради " Томас Кук " и нелепото държание на министерство на туризма, цената му като финансов актив ще намалее на половина, а може и повече. Това незабавно ще рефлектира върху банките кредиторки, тъй като те са осигурявали финансирането на българските хотелиери. И обезпечението против заемите, които са предоставяли, към този момент ще коства доста по-малко. Банките ще тръгнат да си събират активите. Напълно е допустимо в един миг най-големите хотелиери у нас да се окажат банките.
Много ще пострада строително-ремонтният бизнес, изключително към огромните курорти. Той ще замре. На годишна база до момента имахме растеж сред 6 и 8 % на леглата, т.е. - това е новото строителство, което разчиташе на развиващия се сезонен туристически пазар. За страдание най-вероятно голямата част от активите по българското Черноморие хотели, заведения за хранене, административни и други здания ще минат през тежък финансов стрес и тяхната цена ще тръгне надолу, без да има сигурен пазар и купувачи.
- Какво ще стане със започнатите обекти?
- Няма да бъдат приключени, ще бъдат замразени неизвестно какъв брой време поради рухването на цената на активите. Това ще рефлектира върху строителния бизнес по морето като цяло.
- Пряко обвързван с туризма и безусловно подвластен от него е хранителният отрасъл. Какви ще са следствията за него?
- Много тежки. Огромната част от продуктите за ол инклузива се обезпечават от български производители. С отлива на туристи след банкрута на " Томас Кук " такава консумация няма да има. Ще пострада и секторът на услугите. Искрено съчувствам на горките служащи в хотелиерския и ресторантьорския отрасъл. Защото, в случай че до момента те бяха в една неустановеност при два месеца висок сезон и неангажираност през останалото време, то в този момент е доста евентуално да потърсят своето прехранване в прилежащите страни, където има по-дълъг сезон и по-сигурно заплащане. А това ще оголи напълно туристическият отрасъл, изключително в летните курорти.
- Проблемът с фрагментите в туризма е голям. Както казахте, банкрутът на " Томас Кук " в допълнение ще оголи секторът. Какво е решението?
- Ние предизвестяваме, че неналичието на фрагменти ще се трансформира в основен проблем за българската туристическа промишленост още 2013-2014 година, когато приемахме Националната тактика за стабилно развиване на туризма. Но никой не обърна внимание на това. Прогнозите през днешния ден са, че оттук нататък ние не просто ще имаме дефицит на фрагменти в количествено отношение, само че и в качествено. Защото се трансформира цялостния образ на международния туризъм. Туристическата промишленост към този момент е в цифровата епоха, до момента в който ние се занимаваме още с колективен, пакетен, all inclusive туризъм.
- Краят на най-старата туристическа компанията в света се дефинира като " първа жертва " на новия модел туризъм - не посредством туроператори, които продават стационарни почивки, а посредством интернет и опцията през днешния ден всеки самичък да чертае мобилната си почивка. Започва ли промяна на целия отрасъл в международен проект и къде сме ние в този развой?
- Всъщност един от главните фактори този колос " Томас Кук " да банкрутира е точно невъзможността му да отговори на динамичността на изменящата се среда в туризма " Томас Кук " рухна под напора на световните цифрови платформи като Airbnb и Booking.com. " Томас Кук " се държеше като динозавър, който искаше да оцелее във времето на бозайниците. Това е голям проблем и пред българския туризъм. Всяка година приказваме с Вас, публицистите, за неналичието на каквато и да било дигитализацията при представянето на българския туризъм. Продължаваме да чуваме за някакъв уеб уебсайт на Министерство на туризма. У нас би трябвало надали не да отидеш до някой информативен център в страната, с цел да получиш дипляни. За тази година над 1 милиард 350 милиона души в света пътуват като задгранични туристи. Всеки един от тях посредством телефона си може в границите на минути да резервира хотел в прилежаща страна или на различен континент, да си вземе самолетни билети, да си изкара електронно чекиране, да си резервира кола или такси и след половин час с куфара си да тръгне към летището.
Туризмът допуска от ден на ден цифровизация и електронни услуги. Нещо, за което не сме готови. Липсва каквото и да било схващане и подготвеност от страна на министерството на туризма. Там дигитализацията се свежда до селфита.
- Каква е повода?
- Нелепо и неприятно ръководство на бранш туризъм. 5 години какви ли не аргументи не се измисляха, с цел да не се вкара системата ЕСТИ за електронно отчитане в действително време на туристите, които се настаняват в съответните хотели. България до момента е единствената страна в Европейски Съюз, която не я е въвела. Само от неотчетени нощувки и неотчетени туристи бюджетът губи стотици милиони всяка година. Оттам те не се преразпределят за реклама на туризма. Не отиват при хотелиерите и ресторантьорите, с цел да могат те да усъвършенстват своя артикул и респективно за основават по-добра електронна платформа, с цел да бъдат по-познати в световния туристически свят. В напрегнат спешен пиар, който да отсрочи дебата към „ Томас Кук “, министерството разгласи, че от 1 октомври вкарва незабавно системата ЕСТИ. Специалистите са уверени, че това е по-скоро мимикрия и не дава отговор на същинските условия за тази система, следва да забележим.
През 2015 година министър Ангелкова подписа програмата за райониране на България. Страната ни е разграничена на 9 региона. И до момента, забележете, огромна част от тях още нямат организация за ръководство на туристическите региони. Нямат личните си центрове на ръководство, които да основават тези цифрови платформи. Но пък в този момент незабавно ще развиваме културно-исторически туризъм.
Отново незабавен и спешен пиар за замазване на същинските проблеми. Ще ви дам един фрапантен образец - Велико Търново, духовната и историческата столица на България, един от най-атрактивните градове в европа. В. Търново има неповторимо културно-историческо завещание, както вътре в града, по този начин и в покрайнините, той е туристическата столица на обособения туристически район  Стара планина, само че още няма основана организация за ръководство на туризма в региона!!! Не знам кметът Данаил Панов и министър Ангелкова, които се виждат доста постоянно, какво тъкмо вършат. Миналата година имаше конгрес в Търново, на който споделиха, че най-накрая ще стартират да мислят за тази организация. Представяте ли се от 2015 година до в този момент. Няма такова дълго мислене. Резултатът е жалък. Направих си труда да погледна в интернет. Градове като Охрид, като Сибиу, като Дубровник или Краков, които също развиват културно-исторически туризъм, имат в интернет пространството няколко десетки пъти повече електронни точки в платформите за избор на нощувка и на вътрешен превоз. Не мога да си показва един кмет и едно министерство да разполагат с подобен запас, като велико Търново и на процедура да не го употребяват. А туризмът е световна и доста бързо разрастваща се промишленост .
- Гърция към този момент разгласи, че за нея банкрутът на " Томас Кук " е " земетресение с магнитут 7 и идно цунами ". Такива страхове има още в Италия и Испания, където туристическият пазар също зависеше главно от " Томас Кук ". Какви ще следствията в световен проект и може ли да се окаже, че новата икономическа рецесия, за която все по-често се чуват прогнози, ще тръгне точно от туризма и банкрута на " Томас Кук "?

- Въпросът Ви е доста логически. Гръцките анализатори изчисляваха, че директните загуби на страната от банкрута на " Томас Кук " ще са 500 милиона евро. А опосредствените - над 800 милиона евро. Но това бе при започване на седмицата. В сряда вечерта стана ясно, че и главните подразделения на английския туроператор в Германия, Полша, Австрия, Белгия оповестиха банкрут. И доминото продължава да пада. И всички страни, в това число и Гърция и България, би трябвало да актуализират анализите си за вредите.
- Каква съгласно Вас е формулата за справяне с тази рецесия, по какъв начин и още къде може да се компенсира този отлив на туристи?
- Лично аз не съм оптимист.
- Чуха се оферти за данъчни облекчения. Това решение ли е?
- Това е несериозно. Туристическата промишленост и до момента употребява най-ниското Данък добавена стойност за главния си артикул в страната. Бих споделил друго. Сега е моментът за доста сериозен разбор, и то от страна на действителната туристическа промишленост, без присъединяване на администрацията.
- Кой би трябвало да го изготви?
- Хотелиерите, вложителите в туризма, огромните туроператори и турагенции, летищата, банките, които дават главния кредитен запас. Те би трябвало да излязат с ограничения, които да бъдат препоръчани на държавното управление. И първата от тях би трябвало да е обвързвана с компенсиране на летищата. Защото, в случай че затворим или докараме до тежко финансово положение вратите на България, през които идва входящият туризъм, ние сме за на никое място.
Слава Богу, България има прелестни експерти в туристическата промишленост, хора с опит, които работят със сърце. Техният капацитет би трябвало да се употребява, с цел да се компенсират вредите от тази рецесия. България има прелестни планини и благоприятни условия за планински туризъм. Говоря за планински, а не зимен, който също е лимитиран. От години Световната организация за туризъм и Организация на обединените нации приказват за зелено слънце. С измененията в климата от ден на ден туристи от междинната класа търсят през лятото не море, а планина – със зеленина, с по-свеж въздух, с реки, езера, с термални води. В това отношение ние имаме прелестни благоприятни условия с отлична инфраструктура. Това ще оживи планинските и полупланинските общини в България, които са над 90.
България не употребява своя златен запас - термалните минерални води. Втората страна в Европа по централизация на минерални води употребява по-малко от % и половина от своето благосъстояние. Това е закононарушение. На всичко от горната страна подзаконовата база, основана от министерство на туризма, е толкоз усложнена, че сега в България е по-лесно да си вземеш лиценз за банка, в сравнение с да получиш статут на СПА хотел.
На трето място ние не използваме и до момента прелестните благоприятни условия, които съществуват от 5 години, на Директива 2011/24 за трансгранично опазване на здравето, където на този пазар от експорт на туристи и услуги се преразпределят към 140 милиарда евро. Старите страни членки на Европейски Съюз с ненаситност аутсорсват своите пенсионери и пациенти, които се нуждаят от профилактика или рехабилитация, в новите страните членски. И заплащат за тях от здравните си каси и пенсионни фондове. Защото това им излиза по-евтино.
- Какви са цените в Европа?
- В Германия един леглоден за рехабилитация с процедури на минерална вода коства 364 евро.
На четвърто място България, без тези свръхрегулации, които министерство на туризма стоварва на главата на българския хотелиер, може да се развие селски и екотуризъм в Родопите, в Балкана, в Странджа. Защо в някое село баба Мария да не ви нахрани с мляко и мекици, а би трябвало да бие километри да купи непозната храна от огромна верига, с цел да получи документ, че това е годно. Ние сами убиваме поминъка на българското село.
Петата опция е културно-исторически туризъм. Хвърляме се кампанийно от обект на обект. А би трябвало да развиваме всичко, което историята е оставила на страната ни.
- Застрашен ли е зимният сезон?
- Слава Богу, нашите зимни курорти не разчитат главно на " Томас Кук ", само че все пак би трябвало да се отнесем с нараснало внимание към зимния сезон. Имаме основен туроператор за Англия в лицето на " Болкан холидейз ", които работят прелестно с българския пазар и са доста мощни в зимния сезон. Разбира се, занапред би трябвало да се направи всичко допустимо там, където има контракти с " Томас Кук " оптимално бързо да бъдат обезщетени. За големия турски пазар най-близкият планински курорт е " Пампорово ". Но тук обаче стои със страшна мощ въпросът с летище Пловдив. Без работещо летище в Пловдив при динамичното развиване на туризма, " Пампорово " е обречено.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР