Тежки преговори вървят между Министерство на външните работи и президентството

...
Тежки преговори вървят между Министерство на външните работи и президентството
Коментари Харесай

Румен Радев отхвърлил предложението Цецка Цачева да ходи посланик в Черна гора

Тежки договаряния вървят сред Министерство на външните работи и президентството за разбъркванията в дипломатическия корпус. Съгласувателната процедура, стартирала публично при започване на предишния месец, е придружена с намерено напрежение сред „ Дондуков “ 1 и „ Дондуков “ 2.
Процесът по назначенията на 20 нови посланици бе краткотрайно стопиран поради българското председателство на Европейски Съюз, а мандатите на доста дипломати бяха удължени. Сега непрозрачният развой, съпроводен със клюки и интриги, още веднъж е възобновен.
Косвено доказателство за свадите към назначенията е и позицията на Българското дипломатическо сдружение, което прикани президента Румен Радев да не разрешава директното преназначаване на посланици от една страна в друга без престой в България. Настоява се и да не бъде превишена 20-процентната политическа квота за посланици.
Според източници на Епицентър.бг, президентът Румен Радев ще се възползва от дадените от Конституцията пълномощия, с цел да понижи до най-малко политическите назначения на ГЕРБ. Причината за твърдата му позиция е както решението на държавното управление министър председателят Бойко Борисов да води българската делегация за откриването на 73-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, по този начин и неспазването на съгласувателната процедура по решението на Министерски съвет за издаването на декрет за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи.
Радев изрично упорства за всички назначения да бъдат спазени всички законови и нормативни правила и няма да разреши политически креатури да изпълнят дипломатическите ни представителства, каквото е практиката до момента.
През предишния месец на поредност от необявени срещи, президентът не е одобрил огромна чост от оферти от външния министър Екатерина Захариева лист за новите 20 български посланици.
В първичния вид министърът на правораздаването Цецка Цачева е била посочена за представител на България в Черна гора. Колегата ѝ Ивайло Московски пък изискал да бъде дипломат в Берлин. Министърът в оставка упорствал да иде на дипломатическа работа в Германия поради фамилни проблеми.
Според неофиицална информация Румен Радев отхвърлил и двете оферти.
На Ради Найденов бил обещан още един мандат в немската столица, а за Черна гора все още президентът смятал, че Младен Червеняков трябвало да получи още един мандат. Същестувавал и вид Ради Найденов да бъде изпратен в Швейцария, защото Миглена Плугчиева желала да се прибере в България.
Разместванията в дипломатическия корпус и държавното управление са свързани и с избора на четирима нови членове на Конституционния съд. До края на годината съставът му би трябвало да бъде запълнен с четирима нови членове, двама от които излъчени от президента и Народното събрание, а двама – от правосъдната власт.
След президентския отвод, министър председателят Бойко Борисов е намерил други разновидности за бъдещето на Цачева и Московски. Правосъдната министърка евентуално ще бъде пратена в Конституционен съд, а транспортният – в Черноморската банка. Във Външно министерство е обсъждан и разновидността конституционният арбитър Румен Ненков да стане дипломат в Черна гора.
Не е несъмнено дали някогашният основен секретар на Българска социалистическа партия Димитър Дъбов ще замине за казахстанската столица Астана. Източници на Епицентър.бг загатват, че Радев е отхвърлил кандидатурата му. Дъбов е единственият червен функционер, който може да провежда ефикасна и мощна съпротива на настоящето управление на партията.
Възможно е някогашният длъжностен министър председател Марин Райков да смени посланическото място в Рим с това в Лондон. Сегашният дипломат Константин Димитров се връща в България и евентуално ще стане зам.-външен министър.
Райков упорствал да не се връща в България, а непосредствено да отлети за столицата на Англия, против което се въпротивяват от Дипломатическото сдружение.
В първите месеци на идната година изтича мандатът на Надежда Нейнски в Турция. За мястото ѝ се твърди, че министър председателят Бойко Борисов е харесал настоящия български представител в Париж Ангел Чолаков. Назначението обаче не е несъмнено, защото президентът бил срещу кандидатурата му.
Румен Радев се е възпротивил и против предлагането на Екатерина Захариева за дипломатически ротации на място. Външната министърка предложила посланикът в НАТО Иван Найденов да се смени с посланика в Европейски Съюз Димитър Цанчев, като и двамата са основани в Брюксел.
Правителството и президенството ще договарят и за новия ни дипломат в Израел. Миналата седмица, шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова призна, че е номинирана за Тел Авив.
Метин Казак пък е препоръчан да остане в Катар до края на 2019 година В Саудитска Арабия би трябвало да отиде някогашният народен представител Димитър Абаджиев, който е дипломат в Словения. Мандатът му в Любляна изтича след 2 години и евентуално той ще го довърши. Амбиции за Рияд има и някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Светослав Спасов.
Екатерина Захариева е номинирала двама от заместниците си във Външно министерство за работа в чужбина - Юрий Щерк да замине за Париж, а Тодор Стоянов за Рим. Предложила е непрекъснатият секретар на Министерство на външните работи Елена Шекерлетова за посолството ни в Берлин.
Засега президентът не е одобрил множеството от тези кадрови рокади.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР