Тежката катастрофа в Своге е водеща тема за неделните вестници.

...
Тежката катастрофа в Своге е водеща тема за неделните вестници.
Коментари Харесай

Тежка катастрофа с жертви в Своге, бащата на Румен Радев блъсна инвалид, Борисов иска и президентът да поеме отговорността си за авиацията…

Тежката злополука в Своге е водеща тематика за неделните вестници.

" Автобус с пасажери е излязъл от пътя и се е преобърнал на една страна в Искърското дефиле, наоколо до Своге. Жертвите са към този момент 16, заяви на брифинг вътрешният министър Валентин Радев, а 27 са ранени. Вътрешният министър Радев заяви още, че на следващия ден ангажираните ведомства ще проведат заседание. " Участъкът е в град Своге и е в урбанизирана територия - сподели още той. - Настилката не е нарушена, а наклоните на пътното платно и оттичането на водата е обикновено ". Министърът отклони въпросите дали има данни за каране с превишена скорост. После добави, че водачът е здрав, само че е в потрес и е в болница " Царица Йоанна ". Има подозрения, че водачът е пропуснал повторна техническа инспекция, която е трябвало да мине при започване на месеца. Все още не е ясно дали е имало колани в рейса, заяви пък зам.-министърът на превоза Ангел Попов... " - в. " Сега ".

" Адска злополука в Искърското дефиле. Потвърдена гибелта на 16 души... Малко след 17:00 часа наоколо до Своге рейс с пасажери е излязъл от пътя, паднал и се е преобърнал на асфалтова площадка на изхода на града. В " Пирогов " в тежко положение са откарани две дами - на 43 и на 73 години. По първична информация транспортното средство е помело четири автомобила по пътя си и е паднало на площадка под равнището на пътното платно. Ясно е също, че рейсът е бил обзет от пламъци... " - в. " Стандарт ".

" Фирмата, чийто рейс катастрофира край Своге, била изрядна Фирма " Мобилус-5 ООД " е притежател на рейса, аварирал край Своге, оповестиха от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Фирмата е с годен лиценз до 2027 година, водачът на транспортното средство също има всички нужни документи за дееспособност и е с задоволително опит, обясниха от ведомството. Фирмата " Мобилус-5 ООД " е записана през 2001 година и има финансова непоклатимост. През май предходната година компанията е предходна през сложна инспекция и не са открити никакви нарушавания... " - в. " Труд "

" Шестнайсет души починаха, а 26 са ранени при злополука на рейс в урбанизираната територия на Своге.
По неизяснени към този момент аргументи рейс, пренасящ поклонници до манастира Седемте престола, на връщане излязъл от платното, преобърнал се и паднал на площадка под равнището на пътя. Очевидци свидетелстват, че случаят е станал на изострен завой при дъжд, а рухването е било от най-малко 20 м височина. По данни на Министерството на районното развиване пътната настилка на мястото е в чудесно положение, а оттичането на водата е обикновено.
Тринайсет от пътувалите починаха на място, а трима други починаха след това. Медици считат, че по-точна информация за положението на останалите потърпевши ще има 24 часа след случая, тъй като за момента то е несигурно.
Фирмата - транспортьор " Мобилус - 5 ООД " не е имала нарушавания до момента, сподели инспекция на Министерството на превоза. Шофьорът, предизвикал злополуката, е притежателят й, който от години работи в партньорство с община Божурище. Съществува подозрение обаче, че водачът е пропуснал повторна техническа инспекция, която е трябвало да мине при започване на месеца, заяви зам.-министърът на превоза Ангел Попов.
До 22.30 ч. в събота, 25 август, не беше прочут броят на пасажерите в рейса. Противоречива е и информацията дали всички са от Божурище или от Световрачене и дали измежду екскурзиантите е имало деца, както свидетелстват очевидци.
Над пет часа след злополуката пътят остана затворен: в началото - с цел да се обезпечи достъп на колите за спешна помощ, а по-късно - с цел да се организира следствието.
Министерство на вътрешните работи отвори парещ телефон за връзка на околните на потърпевшите - на 02 982 50 39 те могат да потърсят информация за настанените в столичните лечебни заведения за оказване на здравна помощ.
Правителството разгласи понеделник - 27 август, за ден на народен печал.
Инцидентът беше маркиран и отвън страната. Чуждестранни медии, измежду които " Вашингтон пост " и английският таблоид " Сън " писаха за нещастието, базирайки се на вест на организация " Асошиейтед прес ". Турският " Дейли сабах " цитира информация на организация " Франс прес ", отбелязвайки, че пътната мрежа на страната е неприятно поддържана, транспортните средства са остарели и всяка година към хиляда души умират на пътя. " - в. " Дневник ".

" Правителството реши да разгласи понеделник - 27 август, за ден на народен печал поради жертвите от злополуката с рейс в Искърското дефиле, оповестиха от Министерския съвет. В памет на починалите националните знамена на всички държавни институции ще бъдат свалени на половина. Правителството изрича своите съболезнования на околните на починалите... " - в. " Дневник ".

Вестниците оповестяват и за злополуката, провокирана от бащата на президента Румен Радев.

" Инспекторатът на Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция " Национална полиция " правят инспекция, по отношение на пътен случай в Харманли, в който е взел участие бащата на президента Румен Радев - Георги, съобщи БНР. Леката злополука е станала на 17-ти август. Според информацията досега, при произшествието е потърпевш леко човек в инвалидна количка. В момента инспекцията обяснява всички обстоятелства към случая, както и дейностите на локалната пътна полиция. За този случай, в който е взел участие бащата на президента Румен Радев, за това пътнотранспортно произшествие, в прокуратурата в Харманли не е докладвана каквато и да е информация. За случая прокуратурата получава информация едвам през днешния ден и то единствено от медиите, сподели пред Агенция Фокус представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й нито е сигнализирано за пътно транспортно произшествие, нито са докладвани материали за сходен случай. " След като се разгласиха разнообразни материали в електронни медии, основният прокурор се самосезира и разпореди на Окръжна прокуратура-Хасково незабавна инспекция ", уточни тя. Прокурор Арнаудова добави, че тази инспекция ще се извърши от прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково и ще бъде в две посоки. " От една страна ще се откри дали е на разположение закононарушение по превоза, дали в следствие от нарушение на правила за придвижване по пътищата е породено пътнотранспортно произшествие, при което е породена междинна или тежка телесна щета, тъй като единствено в тези случаи е на разположение закононарушение от общ темперамент ", посочи тя. По думите й, в случай че е лека телесната щета, е на разположение единствено административно нарушаване. " Но ние би трябвало да установим тези обстоятелства ", разяснява тя. Говорителят на основния прокурор изясни, че това ще се подсигури от наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково, посредством неотложно ревизиране на потърпевшия човек от доктор, с цел да се откри типа и характера на телесната щета. " Второ направление ще има тази инспекция, която ще се реализира от прокурор, и тя ще бъде дали е на разположение осъществено закононарушение по работа от чиновници на Министерство на вътрешните работи ", заяви тя. Арнаудова изясни, че ще се дефинира това до какъв брой и до какви условия са изпълнени служебните си отговорности по констатиране на пътнотранспортно произшествие, определяне на избрана виновност и съблюдаване на законовите условия за санкциониране на отговорен лидер. " Още през днешния ден ще отидат на място сътрудниците от Хасково и ще изземат цялата документи, която съществува в районното ръководство в Харманли, тъй като нищо от това, което научваме през днешния ден в медиите, не е докладвано в прокуратурата ", сподели още тя. " - в. " Стандарт ".

" 8 дни притеснително безмълвие за случай с бащата на президента - блъснал неработоспособен на триколка в Харманли Охранителни камери снимали по какъв начин бащата на президента Румен Радев - Георги Радев (на фотографията долу), блъска мъжа в инвалидна количка. Той не е подал тъжба. - Запис на камера на злополука, породена от Радев-старши, сгорещи всички институции у нас - На 17 август 81-годишният родител взе участие в случай, който не е регистриран в КАТ и прокуратурата - От името на Румен Радев пресцентърът му отхвърли подозренията за напън злополуката да бъде прикрита - Глобена е била първо жертвата на удара, само че след още един разбор на фрагменти от камери в събота се открива виновността на роднината на президента - Клипът с историята бе заличен, след това отново възобновен в обществените мрежи - Лидерът на Българска социалистическа партия в града Михаил Лисков изяснява появяването си на съдбовното кръстовище със случайност - Главният прокурор и вътрешния министър подредиха инспекции Един запис от камера, " уловил " остарял Мерцедес, ръководен от 81-годишен мъж и съборени до автомобила му триколка и човек, предизвикаха същинска стихия в страната. Вероятно на единственото кръгово кръстовище в Харманли в петък, 17 август, в 9,30 часа сутринта, бащата на президента Румен Радев не стопира на знак и удря инвалида Стефчо Тодоров. Катастрофата е лека, само че всичко в идващите часове и дни е необяснимо. Няма и ред в бюлетина на Министерство на вътрешните работи, каквато е практиката при пътни произшествия. Ударът на кръговото кръстовище в Харманли не е бил докладван и на дежурния прокурор, какъвто е редът. Обикновено при сходни обстановки с известни българи или техни близки, за минути и часове се появява новината, а в този случай тя остава " скрита " в полицията в Харманли цели 8 дни. Сайтът breaking.bg, пуснал новината и клипа с фрагменти от злополуката, по тази причина и загатва за напън върху локалната полиция, с цел да не бъде замесвано името на Георги Радев. Тук се появи и името на някогашния кмет на Харманли Михаил Лисков, който през днешния ден е водач на Българска социалистическа партия в общината. Той се е озовал на съдбовното кръстовище в града минути след конфликта сред мерцедеса и триколката. " 24 часа " потърси в събота всички настоящи лица в тази история. От президентството първо отхвърлиха коментар, след това изрично опровергаха анонимното изказване за напън като по този начинв информацията бе доказана индиректно и от екипа на президента. Източници от Министерство на вътрешните работи първо потвърдиха импровизирано, че има злополука, породена от бащата на Румен Радев, а по-късно се разбра, че има и подозрение в техен чиновник в Харманли за укриване на информацията. Пак импровизирано се разбра, че в началото инвалидът Стефчо Тодоров е бил санкциониран. От Министерство на вътрешните работи обясниха, че по закон леката телесна щета в злополука не е закононарушение. Инвалидната количка пък имала право да се движи по пътищата единствено в случай че липсват тротоари. Часове откакто медиите започнаха да ревизират детайлите в тази история, клипът, който ту изчезваше, ту се появяваше в обществените мрежи, е бил гледан от специалисти. Те открили, че виновността въпреки всичко е на Георги Радев, а не на Стефчо Тодоров. Иначе историята е следната: За злополуката в съботната заран заяви уеб сайтът breaking.bg. На 17 август, в петък, бащата на президента, който без преимущество навлиза в кръстовището, удря триколката с инвалида. Според записа Георги Радев не излиза от колата. На мястото идват служители на реда и неидентифицирани двама цивилни мъже. Идва и някогашният кмет и сегашен водач на Българска социалистическа партия в Харманли Михаил Лисков. Всички приказват по телефони без да запишат данни за злополуката, каквато е нормалната процедура на пътна полиция. Идва колата за спешна помощ, поставят на носилка потърпевшия неработоспособен и го откарват към най-близката болница. Георги Радев явно е поканен да излезе от мерцедеса, след което има къс диалог сред него и полицията. Те по-късно му оказват помощ да си тръгне с колата, предизвикала злополуката. След като " 24 часа " потърси коментар от Министерство на вътрешните работи, шефът на ОДМВР - Хасково, старши комисар Ангел Цанков заяви, че инспекторатът на Министерство на вътрешните работи и Групово дело " Национална полиция " правят вътрешна инспекция дали е укрита информация от районно управление (на МВР) - Харманли за ПТП, осъществено от 81-годишния Георги Радев - бащата на българския президент Румен Радев. " Случаят е от предходния петък и е станал на кръговото в Харманли. Инцидентът е докладван ", сподели още Цанков. Георги Радев управлявал мерцедеса. С него се возела и 78-годишната му брачна половинка Станка. Двамата живеят в близкото с. Славяново. На кръговото възрастният лидер блъснал електрическа триколка с неработоспособен. Според формалната информация мъжът в неравностойно състояние не е потърпевш съществено. Бил с лека телесна щета. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че сега се вършат две инспекции - за виновността в злополуката и дали по-късно е действано по разпоредбите. А клипът с историята бе заличен, след това отново възобновен в обществените мрежи. От президентството първо отхвърлиха коментар. " Това са спекулации, не е оказван и напън върху органите на реда от страна на президентската институция ", разяснява по-късно Кирил Атанасов, изпълняващ длъжността секретар за връзки с медиите на президента. Това бяха спестовните думи, казани от президентството, без да се отхвърля случаят. (Каква бе реакцията на президента, който бе на честванията на годишнина от Шипченската епопея - виж долу) По-късно стана ясно, че потърпевшият в случая се споделя Стефчо Тодоров... " - в. " 24 часа ".

" Прокуратурата бързо откри, че полицията в Харманли се е произнесла в интерес на бащата на президента
Полицията в Харманли е написала акт за административно нарушаване на индивида в инвалидната триколка за пътното произшествие, в което е взел участие бащата на президента Румен Радев - Георги. Това е декларирала за Би Ти Ви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова и добави, че в документа са маркирани имената на Стефчо Тодоров и Георги Радев. По думите ѝ казусът е казус, тъй като прокуратурата не е била известена, а научава седмица по-късно за него и то от медиите. Леката злополука с присъединяване на бащата на президента е станала на 17-ти август. Според формалната информация досега при произшествието е потърпевш леко човек в инвалидна количка. По-рано стана известно, че основният прокурор се е самосезирал и е разпоредил на хасковската прокуратура инспекция на случая, която да откри дали има закононарушение по превоза - в случай че потърпевшият е със междинна или тежка телесна щета, както и дали чиновниците от Министерство на вътрешните работи са направили закононарушение по работа посредством прикриване на случая. Днес се разбра и, че министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил инспекция на полицията в Харманли. Премиерът Бойко Борисов сподели, че не е осведомен с тематиката. " Не ми е докладвано. Не съм се срещнал нито с обстоятелствата, нито с събитията " и добави, че има проверяващи. Президентът Радев отхвърли да разяснява тематиката пред кореспонденти на Шипка, където взе участие в тържества, се видя от репортаж на Би Ти Ви. От секретариата му обаче прецизираха пред медии, че институцията не е оказвала напън при следствието. В интеренет бе разпростанен запис от придвижването на кръговото в Харманли. Малко след 1-вата минута се вижда хипотетичната злополука, с присъединяване на Георги Радев. Няма публично удостоверение, че записът демонстрира същия случай. " - в. " Дневник ".

Всекидневниците отделят място и на положението на авиацията.

" За страдание, случаите със самолети в страната се случват по време на подготовка. Така отговори министър-председателят Бойко Борисов на журналистически въпрос за последните произшествия със самолети в страната, оповестиха от държавната осведомителна работа. Хубаво е някой да поеме виновността и да каже - толкоз години съм бил началник на Военновъздушни сили, несъмнено и аз имам виновност. Не, единствено държавното управление, единствено Борисов, единствено министъра ", разяснява министър председателят и добави, че сходни случаи има и в други страни. По този метод министър председателят атакува косвено Румен Радев, който преди да стане президент беше точно началник на Военновъздушните сили. Борисов напомни катастрофаната с хеликоптер предходната година край Варна, случая с Кугър единствено от преди дни, както и остаряло произшествие със аероплан " Спартан ". Самият държавен глава пък през последните няколко месеца атакува държавното управление поради бавенето на плана за нови изтребители, както и за положението на авиацията и за неналичието на запаси за нея. Борисов разяснява тематиката при ревизия на ремонтираната Професионална гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали... " - в. " Сега ".

" Борисов счита, че виновността за авиоинцидентите би трябвало да е споделена... " Хубаво е някой да поеме виновността и да каже толкоз години съм бил началник на Военновъздушни сили, несъмнено и аз имам виновност. Не, единствено държавното управление, единствено Борисов, единствено министъра ", разяснява министър председателят и добави, че сходни случаи има и в други страни. Конкретен мотив за коментара на премиера стана вчерашният случай в Блачик, при който почина водач. Причината - при кацането самолетът се удря мощно в пистата, прекатурва се и се възпламенява. Разследването ще откри какво е доведело до това. Борисов коменрира случаите от Кърджали, където дружно с районния министър Николай Нанков и ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, посети православен храм " Св. Йоан Предтеча " в града. " Държавата отпусна 1 млн. лева за манастирския комплекс " Св. Йоан Предтеча " в Кърджали, с цел да стане настоящ нравствен център ", съобщи министър председателят. " - в. " Дневник ".

" Загиналият при приземяване на летището в Балчик водач е 52-годишният варненски предприемач Севдалин Вълнаров. Това научи " 24 часа " от източници от авиацията. Любителят водач е зам.-председател на Българската асоциация на консултантските компании по железопътно строителство, изпълнителен шеф е на компания " Рубиком инженеринг ". Взел е удостоверение за водач преди две години и три месеца, изкарал е курса в Авиационния център в Долна Баня. Със съучастник са купили двуместен аероплан Cirrus SR22 от Испания. В Балчик завърши огледа на разбирала се вечерта в петък машина. Самолетът не се е запалил, сподели шефът на проверяващото звено Христо Христов. За страдание приборите са разрушени и е мъчно да се каже с каква скорост се е приземил. Очевидци са декларирали пред проверяващите, че тя е била висока, само че това е субективно чувство, споделя Христов. Най-вероятно причина ултралекият аероплан да се обърне е жестоко кацане, при което е подскочил и се е обърнал, след което е последвало раздробяване. Вятърът е бил към 2-3 метра в секунда, непряк и леко пулсиращ, само че съгласно проверяващите, не той е причина за преобръщането. Както " 24 часа " към този момент заяви към 17,45 ч в петък самолетът излетява от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което минава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е удостоверил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане. Самолетът се е приземил твърдо, при което е подскочил, при такава обстановка е неуправляем, споделиха от звеното. След това се прекатурва през крило по тил и както се откри през днешния ден, се разпада. Това е третият случай във въздуха за последната седмица. На 22 август край Шумен падна аероплан " Пайпър " с двама на борда, татко и наследник. Предния ден пък боен хеликоптер закачи жици при Стамболийски. " - в. " 24 часа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР