Тежка изборна битка в Словения. Словенците гласуват за парламент, а

...
Тежка изборна битка в Словения. Словенците гласуват за парламент, а
Коментари Харесай

В Словения гласува за парламент

Тежка изборна борба в Словения. Словенците гласоподават за парламент, а резултатите от вота ще дефинират дали ръководството на страната ще продължи да бъде в ръцете на настоящия министър председател - дясноцентристът Янез Янша. В Словения анализаторите дефинират изборите като " исторически " и " яростни ".

За настоящия министър председател Янез Янша изборната борба изглеждаше безпроблемна до януари, до влизането в политическия живот на Роберт Голоб. Лявоцентрист, без политически опит, само че с голяма управническа биография. Голоб е считан за един от най-успешните мениджъри в Словения. Дълги години заемаше поста шеф на словенската енергийна компания. В началото на годината, обаче, той реши да сътвори зелена партия, която по-късно беше преименувана на " Движение Свобода ".

Ако бъде определен, Голоб дава обещание да скъса с съветската енергийна взаимозависимост. Предлага развиването на зелена стопанска система, достигането на енергийна самодостатъчност, както и устойчива обществена политика.

Премиерът Янез Янша също дава обещание, в случай че остане на поста да скъса с съветската енергийна взаимозависимост. През последните два месеца Янша се трансформира в един от най-големите бранители на Украйна. Той беше от първите европейски водачи, които посетиха Киев.

Най-добрият президент. Подкрепям го от 30 години и ще не преставам да го върша.

Ако партията на Янша завоюва, той ще бъде министър председател на Словения за четвърти път. Първият му мандат стартира през 2004-та. Вторият - през 2012-та. През 2014-та Янша беше наказан на две години затвор за взимане на два милиона еврокомисиона от договорка за покупката на бронирани коли от финландска компания. Янша излежа 6 месеца затвор

Конституционният съд подреди нов правосъден развой, само че до него по този начин и не се стигне заради отминалост. След правосъдните несгоди през 2020-та Янша пое ръководството на страната за трети път.

В отчет на американска правозащитна организация от тази седмица се показва, че през 2021-ва демократичните стандарти в Словения са се намалили най-вече спрямо другите страни в Източна Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР