Тежка финансова корекция е отнесла Община Пловдив от Управляващия орган

...
Тежка финансова корекция е отнесла Община Пловдив от Управляващия орган
Коментари Харесай

Община Пловдив връща 3 млн. лева за най-големия си проект - Пречиствателната станция

Тежка финансова промяна е отнесла Община Пловдив от Управляващия орган за модернизацията на Пречиствателната станция, която е през Водния цикъл. От Министерството са наложили глоба от 5% на контракта от февруари подписан с изпълнителя ДЗЗД „ ПСОВ Пловдив 2018 " на стойност 58 707 707, 77 лева без Данък добавена стойност. Юристите на градската администрация са изгубили и делото в Административния съд, който е удостоверил наложената промяна. Това значи, че Община Пловдив ще би трябвало да върне 3 млн. лв. на Европа, а парите ще дойдат евентуално от градската хазна. Все отново Община Пловдив има късмет да завоюва делото на последната инстанция във Върховния административен съд, написа TrafficNews.

Наложената финансова промяна е поради нередности в публичната поръчка за избор на реализатор за модернизацията на Пречиствателната станция през Водния цикъл. Според Управляващия орган комисията по поръчката към Община Пловдив е заложил критерии, които голословно лимитират присъединяване на компании в процедурата.

Претенциите на ръководещия орган са критериите към компаниите към предходен опит и изпълнени действия в сходен размер, както и специалистите, които е трябвало да имат компаниите, с цел да завоюват поръчката.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев съобщи, че Община Пловдив е обжалвала решението във Върховен административен съд и се надява на положителен излаз от обстановката.

„ Често в подобен вид поръчки има финансови корекции. 5% по начало не е огромна глоба за европейски план, само че на фона на голямата сума на поръчката я прави внушителна. За нас е странна тази промяна, защото поръчката е предходна прелиминарен надзор в АОП и не е имало никакви забележки към изискванията на поръчката. Надявам се да спечелим обжалването ", сподели Райчев.

В консорциума, който взе поръчката за над 70 млн. лв. с Данък добавена стойност, сътрудници са,,ГБС - Пловдив " АД,,,Главболгарстрой " АД и,,Еко-проект 2000 " ООД, с подизпълнител „ Кристална вода " АД.

Дейностите по рехабилитация на оборудването се реализира с финасовата поддръжка на Оперативна програма „ Околна среда " 2014-2020, като ремонтът е част от интегрирания план за водите на Пловдив. Реконструкцията на ПСOВ има цел да се понижи притокът на нездравословни субстанции и биогенни детайли в река Марица, като по този начин се усъвършенства качеството на водата. Срокът за осъществяване е 730 календарни дни от датата на възлагане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР