Тежък вторник беше този за хората зад оригиналния филм на

...
Тежък вторник беше този за хората зад оригиналния филм на
Коментари Харесай

Барса пак ще търси на магия пари за трансфера на Гризман

Тежък вторник беше този за хората зад истинския филм на Антоан Гризман „ La Decision” („ Решението”), който предишното лято сподели всеки един аспект от неговия живот в градежа на вероятното му овакантяване на Атлетико Мадрид и доближи кулминационна точка с обявлението, че… в действителност нищо не се трансформира.

Екипът по продукцията изведе тогава на напред във времето съвсем всеки подробност от метода на живот на елитния футболист: големи къщи, големи тв приемници, услуги по домовете от татуировчици, привързаност към видеоигри – е, единствено без трагичния свършек. Представете си единствено по какъв начин ли са се чувствали, когато тази седмица се появи клип на формалния уеб страница на Атлети, в който се демонстрира Гризман някак зашеметен, като че ли изваден принудително от леглото от войнствения Херман Бургос измежду нощ.

Без замацани фрагменти с неговата глава в качулка, без снимана с дрон голямата му градина, само че какъв единствено поврат в сюжета! Той разгласи, че напуща Атлетико, макар че по аргументи, които ще бъдат изяснени по-късно, не може да каже къде ще отиде. Може би в Програмата за отбрана на очевидците поради стреснатия му взор и обстоятелството, че Бургос, помощник-треньорът на Диего Симеоне, съвсем несъмнено знае къде тъкмо живее французинът.



Разбира се, всички знаци сочат към Барселона, които дружно с Реал Мадрид биват свързвани с всяка новоизлязла фигура или разочарована суперзвезда из Европа.

Гризман има откупна уговорка от към 120 млн. евро в последния си контракт с Атлетико, която влиза в действие от 1 юли. Той споделя, че на 28 години е подготвен да напусне клуба, 32% от собствеността на който е владеене на израелския милиардер Идан Офер. Накъде обаче?

От своя страна Барселона резервира мъртвешко безмълвие, като финансовото положение на каталанския клуб е сходно на това на Реал Мадрид – липса на нужния финансов запас да се реализира трансфер от сходна големина без орязване на бюджета в друга му част.

Междинните счетоводни резултати за първата половина от сезона се чакат, но цялостните сметки ще би трябвало да се покажат за генералната асамблея на клуба през септември, когато членовете ще имат опцията да разпитват президента Джосеп Бартомеу по финансовите въпроси.

Този месец може да подпечата втория следващ домакински дубъл на „ блаугранас” при победа над Валенсия във финала за Купата на краля на 25 май. Шампионската купа в Ла Лига е осма за 11 сезона. Висящият въпрос е по какъв начин да се посрещне перото „ заплати” в края на юни. Клубът заплаща на играчите си дваж годишно, като общата сметка от 633 млн. евро се разпределя на два транша в края на януари и края на юни. Миналия сезон управлението отвори кредитна линия от 140 млн. евро с основан в Ню Йорк кредитор, с цел да покрие тази сметка, и може да постъпи отново по този начин и това лято.



Дори и да го сторят обаче, хората от управата би трябвало да изчакат до 1 юли и да се надяват, че до тогава ще могат да продадат най-малко един безценен собствен актив – може би Филипе Коутиньо или Усман Дембеле, с цел да финансират ремонта на състава си. Най-важната част от договарянията за Гризман би била да бъде уверен Атлетико да одобри погашение на откупната му уговорка на траншове. Ако управлението на столичани не се съгласи, това на каталанците ще се изправи пред огромен проблем. Проблем, какъвто не би имал Пари Сен Жермен или даже Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед, а в Кан Барса чудесно осъзнават това.

За клуба бе задоволително унизително това, че предишното лято Атлетико съумя да бие офертата му от 17 млн. евро годишна заплата за Гризман. В чисто кинематографичен смисъл, финалът на „ La Decision” трябваше да бъде кадър на Бартомеу, отправил поглед към празния паркинг на „ Камп Ноу” с тъжна мелодия от пиано като декор.

Баррселона към момента се ръководи от своите сосиос, за разлика от подправената народна власт при Флорентино Перес във безконечния противник от Мадрид. И при все че финансовите проблеми са удивително сходни.

Нито един от двата клуба няма финансовите запаси на новобогаташите от Париж и Манчестър за маркови прехвърляния, те двата имат най-високото перо „ заплати” в европейския футбол, те двата изпитват компликации да разкарат вземащите големи пари нежелани звезди за почистване на пътя за новите имена, те двата имат големия шанс разпоредбите на Ла Лига неуместно да не включват дължаните към други клубове суми за прехвърляния и бонуси към общите им задължения.



Според устава на Барселона, в случай че дългът надвиши сума от равна до двойно по-голяма от годишната облага (преди налози, заплащания по лихви и амортизация), бордът има две години да поправи ситуацията, като в противоположен случай би трябвало да подаде оставка. Миналата година клубът имаше единствено 40 млн. евро налични пари в края на юни, което го принуди да вземе заем, с цел да заплати едната от двете годишни вноски за заплати.

На 28 години Гризман е в пика на кариерата си и ще коства съответното на това. Тъй като играе за Атлетико, упованията постоянно са били единият от двата гранда в Испания да го купи в даден миг, но заради заплатата, трансферната сума и дълготрайната стойност договорка за нападателя в този момент носи и забележителен риск.

Както е постоянно в случаите с Реал Мадрид и Барселона, последователите им имат вяра, че пари все отнякъде ще дойдат. Може би още има някакъв пазар за Коутиньо, което би разрешило на управата да разплати забележителните си отговорности към Ливърпул и към момента да излезе на облага. Може би въпреки всичко ще бъде най-сетне продаден Рафиня, който се завръща всякога като щастливо петаче в джоба след всеки собствен провален трансфер. В един миг обаче този клуб ще би трябвало да изясни на своите членове, че парите за пазаруването на всяко едно оповестило желанието си за трансфер огромно име просто няма по какъв начин да се появят на магия.



Атлетико – огромното зомби на задълженията (в момента притежател на два стадиона и на алено с 506 млн. евро), може пък въпреки всичко да одобри модела с погашение на траншове и да остави Барса да вземе Гризман на заем. Междувременно прозорецът е отворен за такива като ПСЖ и други от Премиър Лийг. Гризман и неговите представители явно имат вяра, че за него все някъде там го има огромният трансфер.

Часовникът в този момент тиктака за Барселона да откри парите да го реализира.

Сам Уолъс, „ Дейли Телеграф”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР