Технологията иРНК успя само за няколко години да извърши революция

...
Технологията иРНК успя само за няколко години да извърши революция
Коментари Харесай

Предимства и недостатъци: Как функционират ваксините срещу рак

Технологията иРНК съумя единствено за няколко години да извърши гражданска война в медицината. По време на пандемията от ковид с помощта на тази технология бяха създадени високоефективни ваксини против болестта. Но тази технология, която бе удостоена с Нобеловата премия за медицина, може и доста повече, предава .

Ще има ли скоро ваксина против рак?

Технологията иРНК даде нови импулси и на проучванията за лекуване на рак. Изпълнителният шеф на CureVac Александър Цендер да вземем за пример съобщи, че счита най-късно до пет години да пусне на пазара основана на иРНК ваксина против рак.

Ако бъде създаден препарат против избрани типове рак, ще се сбъдне една същинска фантазия на човечеството. " Върху този тип ваксини се работи от 20 години. Но настоящият прогрес е голям ", акцентира Цендер. Той показва, че по време на пандемията от Ковид-19 е бил насъбран огромен опит, а изкуственият разсъдък в това време е толкоз добър, че взема решение доста проблеми при програмирането на иРНК.

Ваксините против рак възбуждат имунната система, с цел да може защитната система на тялото целеустремено да стартира да се бори с туморните кафези. " Смъртоносното при рака е това, че той пораства непрекъснато. Ваксината против рак би трябвало да спре този напредък, даже метастазите към този момент да са факт. Оттам нататък ракът ще се трансформира в хронично заболяване, с които ще може да се живее още години наред. И към този момент няма да е смъртна присъда ", предвижда Цендер.

Надпревара за създаването на имунизацията

Наред с CureVac, и други компании интензивно работят по правенето на ваксина против рак. В средата на октомври компанията BioNTech оповести многообещаващи междинни резултати от клиничните си изследвания. Ефективността на тяхната ваксина CARVac към този момент била тествана и върху пациенти.

Всичко това даде съображение на шефа на BioNTech Угур Шахин да съобщи, че евентуално в идващите години имунизацията против рак ще е реалност. " Смятаме, че препаратът ще стане наличен за пациентите в по-широки мащаби преди 2030 година ", сподели Шахин.

В дълготраен проект имунизациите против рак би трябвало да заменят нормалните лечения за битка с рака. Това също ще е същинска благословия, защото досега химиотерапиите и лъчетерапиите бяха извънредно натоварващи за болните от рак пациенти.

" Химиотерапиите и лъчетерапиите нападат освен тумора, само че и здрави тъкани. Затова има толкоз доста странични феномени ", отбелязва Цендер. " Предимството при приложението на иРНК е в това, че имунната система се подтиква сама целеустремено да се бори против рака. "

Cancer Vaccine Plus Keytruda Improves Survival Without Relapse in Resected Melanoma
— Ingentium Melanoma (@ingentium_mel)
Как действат имунизациите против рак?

Т-клетките оказват помощ на тялото да се бори с инфекциите, като унищожават болните кафези или подтикват други кафези да се засилват. Т-клетките обаче доста мъчно могат да разпознаят раковите кафези - това могат CAR-T-клетките.

Терапията с този тип кафези е позволена в Европа от 2018 година и до момента е била прилагана главно за лекуване на левкемия. Засега тази доста ефикасна форма на имунна терапия е съвсем недостъпна - производството на имунни кафези за един единствен пациент излиза към 320 000 евро.

При тази терапия от левкоцитите, т.е. от белите кръвни телца, се филтрират така наречен Т-клетки. След това тези кафези се трансформират по геннотехнологичен път по този начин, че образуват химерен антигенен рецептор (CAR) на повърхността.

Ваксините вършат туморните кафези забележими

Когато новосъздадените кафези се инжектират назад на пациента, те целеустремено се свързват с раковите кафези. Имунната система се задейства и нападна туморните кафези. Бъдещите ваксини ще могат да подтикват този развой.

За да станат раковите кафези по-видими, в тях благодарение на иРНК-технологията се вкарва протеин Клодин-6 и по този начин в раковата клетка се основава антиген, който се свързва с повърхността на туморната клетка. Така клетките CAR-T ги разпознават по-лесно и могат да се борят с тях.

Досега модифицираните Т-клетки се бореха единствено с рака на кръвта. Сега обаче бързият прогрес в областта на иРНК-технологията дават вяра, че с изключение на левкемията ще може да се реализира ефикасна терапия и при други типове рак. Става дума главно за рак на кожата, рак на белите дробове, рак на гърдата и рак на панкреаса.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР