Технологии Нов проблем засяга почти всички процесори на Intel Голяма

...
Технологии Нов проблем засяга почти всички процесори на Intel Голяма
Коментари Харесай

Нов проблем засяга почти всички процесори на Intel

Технологии Нов проблем визира съвсем всички процесори на Intel Голяма част от процесорите, създадени от 2011 година до момента са наранени, като решаването на казуса ще утежни продуктивността им  Мартин Дешев 15 май 2019, 07:11  Нов проблем визира съвсем всички процесори на Intel Източник: Getty Images/Guliver
ксперти по киберсигурност са разкрили нов сериозен проблем със сигурността на съвсем всички процесори на Intel. Засегнати са огромна част от чиповете, които са създадени от 2011 година насам, оповестява TechCrunch.

Хората не престават да купуват по-малко компютри

Intel ще направи свръхмощен суперкомпютър за $500 млн.

Уязвимостта е кръстена ZombieLoad, като е сходна на проблемите Meltdown и Spectre, които бяха открити при започване на предходната година. За разлика от тях обаче, ZombieLoad визира единствено чипове на Intel, само че не и на AMD и ARM.

Проблемът е в самия дизайн на процесорите, като сплотява 4 пропуща. Те разрешават на хакерите да заобикалят отбраните на процесорите и да получават достъп до всевъзможни данни, които в дадения миг са в ядрото на процесора. Например да се следи интернет интензивността на потребителя или да се копират неговите пароли.

ZombieLoad визира и сървъри, както и виртуални машини. Това е риск за облачните услуги, където голям брой клиенти употребяват един сървър.

Intel е била известена за казуса преди месец, като към този момент са направени и нужните софтуерни промени за неговото решение. Тяхното разпространяване стартира още през днешния ден.

Intel слага началото на новата епоха при преносимите компютри

Intel създаде технология за 3D процесори

Даниел Грус, един от откривателите на ZombieLoad, споделя, че уязвимостта изисква умения, с цел да се възползват от нея хакери. Затова не се чака от казуса да са застрашени елементарните консуматори. Въпреки това фирмите ще пуснат ъпдейти, като Apple, Microsoft и Гугъл към този момент стартират тяхното разпространяване.

Очакванията са, че кръпките ще костват към 3% от продуктивността на машините за крайни консуматори в най-лошия вид. При сървърите загубата на продуктивност може да е до 9%. Въпреки това Intel споделя, че в всеобщия случаи смяната ще е минимална и незабележима.

AMD показа 32-ядрения процесор Threadripper 2

Лаптопите ще устоят до 28 часа на батерия, счита Intel

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев Intel процесор чип хардуер компютри лаптопи
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР