Технологичният стартъп ексЕйАй (xAI) ще представи утре своята нова дигитална

...
Технологичният стартъп ексЕйАй (xAI) ще представи утре своята нова дигитална
Коментари Харесай

Илон Мъск: Утре ще представим нова технология, базирана на изкуствен интелект

Технологичният стартъп " ексЕйАй " (xAI) ще показа на следващия ден своята нова цифрова технология, обвързвана с изкуствен интелект. Това заяви съоснователят на компанията Илон Мъск в обява в обществената мрежа " Екс " (X), съобщи Си Ен Би Си.

" Утре " ексЕйАй " ще пусне първия си изкуствен интелект на определена група консуматори ", написа Мъск, добавяйки, че " в някои значими аспекти това е най-хубавото, което съществува сега ".

Компанията за създаване на цифрови принадлежности, боравещи с изкуствен интелект, чието начало бе оповестено от Мъск през юли, се стреми да " разбере същинската природа на Вселената ", съгласно формалната й страница. Мъск се надява " ексЕйАй " да се конкурира в региона на изкуствения разсъдък с " Оупън Ей Ай " (OpenAI), " Google " (Google) и " Антропик " (Anthropic), фирмите, седящи надлежно зад чатботовете " ЧатДжиПиТи " (ChatGPT), " Бард " (Bard) и " Клод " (Claude). Съобщава се, че напролет Мъск е обезпечил хиляди високопроизводителни процесори от американския производител " Енвидиа " (Nvidia). Точно този вид процесори са нужни за създаване на огромни езикови модели, посредством които действат чатботовете с изкуствен интелект.

През април Мъск показа детайлности към проектите си за нов инструмент с изкуствен интелект, носещ наименованието " ТрутДжиПиТи " (TruthGPT), в изявление за телевизия " Фокс нюз ". Тогава той сподели, че се опасява, че съществуващите компании за изкуствен интелект дават приоритет на системи, които са " политически правилни ".

Според Грег Янг, съосновател на " ексЕйАй ", стартъпът ще се задълбочи в " математиката на дълбокото образование " - аспект на изкуствения разсъдък, както и ще създаде " доктрина за всичко " за огромни невронни мрежи, с цел да придвижи изкуствения разсъдък " на идващото равнище ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Илон Мъск и Джаред Бирчал, който взе участие в някои от начинанията на шефа на " Тесла ", сътвориха компанията през март.

На срещата си с английския министър председател Риши Сунак Мъск съобщи, че изкуственият разсъдък ще докара до това, че на човечеството към този момент няма да му се постанова да работи, а главният въпрос в бъдеще ще бъде намирането на смисъла на живота, заяви Би Би Си.

Първата по рода си среща на върха се организира в Блетчли Парк в Бъкингамшър, Англия. В продължение на два дни софтуерни ръководители, специалисти и политици обсъждаха основите на регулирането и безвредното потребление на технологиите за изкуствен интелект.

По време на срещата на върха няколко огромни софтуерни компании и страни подписаха непринудено съглашение, което разрешава на държавните управления да тестват най-новите модели на изкуствен интелект за опасности за обществената непоклатимост и националната сигурност.

Към контракта се причислиха редица огромни софтуерни компании, измежду които OpenAI, Гугъл DeepMind, Amazon, Mistral, Microsoft и Meta.

На въпрос на английския министър председател какво мисли за самодейността, притежателят на обществената платформа " Екс " изрази своята поддръжка, тъй като, както се изрази той, " през годините разбрахме, че е хубаво да има рефери ".

Илон Мъск счита, че едно от най-трудните провокации на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота.

Близък другар и най-хубавият преподавател

Илон Мъск нееднократно е приказвал за заплахите от изкуствения разсъдък - малко преди срещата на върха той насочи предизвестие, че изкуственият разсъдък може да докара до изгубването на човечеството.

Наред с други неща, Сунак и Мъск разискаха евентуалните изгоди от изкуствения разсъдък.

" Един от синовете ми мъчно намира другари: в това отношение другар под формата на изкуствен интелект би могъл да бъде отлично решение за него ", призна Мъск. Според милиардера в региона на образованието изкуственият разсъдък може да бъде " най-хубавият и най-търпеливият преподавател ".

В търсене на смисъла на живота

Илон Мъск има вяра, че в бъдеще развиването на изкуствения разсъдък ще докара до това, че на хората към този момент няма да им се постанова да работят.

" Свидетели сме на най-разрушителната мощ в историята. Ще пристигна ден, когато към този момент няма да е належащо да работите - ще можете да работите за лично наслаждение, само че изкуственият разсъдък ще може да прави безусловно всичко ", предвижда той.

" Това има своите плюсове и минуси ", продължи Мъск. " Едно от най-трудните провокации на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота. "

Илон Мъск поддържа поканата на Англия за присъединяване на представител на Китай в срещата на върха, като означи, че " в случай че те не вземат участие, няма смисъл от тази [среща на върха] ". Тази среща на върха ще остане в историята като доста значима, добави той.

През март тази година Мъск, дружно с други водещи фигури в региона на създаването на изкуствен интелект, подписа отворено писмо, в което предложи да се направи пауза в развиването на този тип технологии, до момента в който бъдат създадени и въведени в приложимост надеждни протоколи за сигурност.

Критиците обаче допускат, че този ход може да е опит за печелене на време, защото милиардерът се пробва да настигне OpenAI, която закупи популярност в бранша, откакто пусна своя чатбот ChatGPT преди съвсем година, написа в. " Файненшъл таймс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР