Технологичният гигант AMSL заплаши да напусне Холандия заради имиграционната политика(снимка:

...
Технологичният гигант AMSL заплаши да напусне Холандия заради имиграционната политика(снимка:
Коментари Харесай

Холандското правителство моли ASML да остане


Технологичният колос AMSL заплаши да напусне Холандия поради имиграционната политика
(снимка: ASML)

Правителството на Холандия се пробва да убеди родните полупроводникови колоси ASML и NXP да останат в страната. Новината от „ ниската земя ” идва след известията, че най-големия производител на машини за чипове заплашва да напусне.

Хага възнамерява да отдели над 10 милиарда евро за вложения в региона на Брейнпорт в Айндховен, където се намира централата на ASML. Планът на холандското държавно управление е с кодовото име Project Beethoven (Проект Бетховен).

Местните медии NOS и Bits&Chips цитират източници, съгласно които, с цел да завоюва благоразположението на двете полупроводникови компании, холандският кабинет е заречен да влага 9 милиарда евро в просветителни институции в региона на Брейнпорт. Парите ще бъдат ориентирани основно към университетите, само че ще включват и други механически институции.
още по темата
Тази инвестиция има за цел да усъвършенства локалната инфраструктура и жилища и да разшири Технологичния университет в Айндховен. Холандското държавно управление също предложи анулация на противоречивите проекти за данъчно изкупуване на акции.

Заплахата на ASML да напусне е обвързвана със страховете от резултатите, които все по-твърдата имиграционна политика на Холандия ще има върху интервенциите на компанията. 40% от работната мощ на ASML в Холандия не са холандци, заяви Guardian.

Говорейки с холандския ефирен оператор RTL през януари, основният изпълнителен шеф на компанията Питър Уенинк сподели: „ В последна сметка можем да развием тази компания единствено в случай че има задоволително квалифицирани хора. Предпочитаме да създадем това тук, само че в случай че не можем да осигурим хора тук, ще отидем в Източна Европа или в Азия, или в Съединените щати ”.

Междувременно, холандският министър на търговията Джефри ван Льовен е декларирал пред локалния вестник Het Financieele Dagblad, че ASML е значима за страната компания. Защитата на нейните ползи е главен приоритет, добави той, представен от Ройтерс.

Очаква се тази седмица холандският министър председател Марк Рюте да посети Китай, където  ще се срещне с президента Си Дзинпин. Износът на ASML съоръжение и обвързваните с него политики се обрисуват като фокусна точка на полемиките.

Повечето от лицензите за експорт на ASML за Китай изтичат до края на 2024 година Все още не е известно дали холандското държавно управление ще утвърди продажбата на усъвършенствано съоръжение на стойност милиарди евро в Китай.

Ако Хага забрани продажбите, китайските производители на чипове може да се извърнат към японски снабдители на съоръжение като Nikon и Canon. Те биха могли също по този начин да се опитат да работят с Shanghai Microelectronics, с цел да заменят оборудването ASML.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР