Технически погледнато, пролетно-лятна контраофанзива срещу руските окупационни сили в Украйна

...
Технически погледнато, пролетно-лятна контраофанзива срещу руските окупационни сили в Украйна
Коментари Харесай

Войната в Украйна | Сухопътната офанзива е мъртва. Да живее... десантът!

Технически видяно, пролетно-лятна контраатака против съветските окупационни сили в Украйна продължава и сега. И освен това: съгласно скорошно изказване на ген. Кирило Буданов, който управлява украинското военно разузнаване (ГУР), настъпателните бойни дейности няма да стопират през прословутия есенен кален сезон (т.нар. разпутица), когато пресеченият терен и неасфалтираните пътища се трансформират в блата, а даже и през задаващата се зима. Неофициално обаче беше разгласен на 1 ноември.

Той пристигна под формата на, оповестена на британски в авторитетното английско издание The Economist. Още при започване на обявата военачалникът ненадейно непосредствено признава, че акцията " минава към нов стадий: това, което ние във военните среди назоваваме " позиционна " война на статични и изтощителни борби - както по време на Първата международна война, за разлика от " маневрената " война на придвижване и скорост ". Генералът продължава с откровенията, казвайки, че актуалното статукво ще облагодетелства Русия, позволявайки й последователно да възвръща военната си мощност, което " в последна сметка заплашва въоръжените сили на Украйна и самата страна ".

Въпреки на пръв взор шокиращите откровения, позицията на генерала въобще не е чак толкоз пораженческа. Какво в действителност се опита да каже той, навличайки си гнева на ръководещия украински политически хайлайф и в частност на самия президент Зеленски, който на идващия ден отхвърли войната да се намира в патова обстановка? На процедура той не твърди, че Украйна би трябвало да се откаже да си върне териториалната целокупност с военни средства, а че би трябвало да потърси нов, по-оригинален и по-технологичен метод, с цел да прогони окупаторите.

В последна сметка обаче ген. Залужний дискретно припомня на западните съдружници, че няма по какъв начин да реализира победа без навременна доставка на задоволително отбранителни и офанзивни запаси, както и. " Ако желаеме да избегнем този капан, ние ще се нуждаем от предимство във въздуха, доста усъвършенствана радиоелектронна война, усъвършенствано заличаване на съветската артилерия, нови технологии за разминиране и дарба за активизиране и обучаване на повече резервисти ", обобщава концепцията си началникът на генералния щаб.
Реклама
Именно неналичието на навременна военна помощ за Киев предходната есен и последвалото в допълнение няколкомесечно закъснение де факто лишиха украинската войска от самодейността на фронта, тъкмо когато Русия беше объркана и релативно слаба. По този метод предишния ноември въоръжените сили на страната пропуснаха златна опция с съдбоносен, с който да пресечен сухопътния кулоар сред Русия и анексирания Кримски полуостров и действително съвсем да завоюват войната.
Защо контранастъплението закъсня
Още тогава ген. Залужний разгласи, че армията му незабавно се нуждае от 300 танка, няколко стотин бойни машини на пехотата и няколко самоходни артилерийски дивизиона, с цел да довърши бързо деокупацията на страната. Съюзниците на Украйна обаче дозряха за изпращане на западни танкове и БТР-и чак при започване на тази година, като множеството от тях пристигнаха даже не напролет, каквито бяха първичните задължения, а чак при започване на лятото. Голяма част от техниката мистериозно липсва и досега.

Най-парадоксално е забавянето на обещаните, а първите техни първи фотоси от фронта се появиха едвам... тази седмица. Шокираща е също неналичието на, от които Украйна досега е получила единствено към 20, като част от тях бяха върнати поради механически проблеми, без даже да доближат до бойните елементи. На очи се набива и закъснението в доставката на 250 щатски бронирани бойни машини M1117 Guardian, които американската войска не употребява и държи на склад след изтеглянето си от Ирак. За тях от Вашингтон някак апропо и дискретно се чу, че в последна сметка може да дойдат в Украйна... 18 месеца по-късно от плануваното.

На бойното поле не се виждат и съществени количества от бойните машини на пехотата KTO Rosomak - полската версия на финландските Patria AMV, от които Украйна поръча 200 броя и трябваше да незабавно получи 100 от тях от складовете на полската войска. Това са най-модерните бронирани машини в арсенала на украинската войска дружно с шведските CV90. Властта във Варшава, която досега е дала на Киев над 300 модифицирани танка Т-72, обаче в последно време промени реториката си и заявява, че пред лицето на възходящата съветска опасност предпочитано ще стартира да укрепва своята лична войска.
Реклама
Всичко това явно забави актуалната украинска контраатака със 7-8 месеца. През това време армията на Кремъл последователно излезе от първичното комплициране поради обстоятелството, че Украйна въобще е способна и би дръзнала да води настъпателни интервенции против нея. В началото на предходната есен съветският президент (най-вероятно и повече), които имаха опция да преминат през половин година опреснително образование. То надали може да им помогне за осъществяване на комплицирани настъпателни интервенции, само че е задоволително за статична защита.

Вече разжалваният за близки връзки с ЧВК " Вагнер " ген. Сергей Суровикин пък инициира построяването на надълбоко ешелониран фронт в Донецк, Луганск и най-много в Запорожие, където тук-там доближава 20 - 30 км. широчина и е прорязан с няколко защитни линии, укрепени с големи минни полета посред им.
Каква е обстановката сега
Именно минните полета се оказаха съвсем непреодолима бариера за съдбовно закъснялата и ресурсно недоосигурена украинска сухопътна контраоперация. Силите на Киев съумяха да напреднат не повече 15 - 20 км в дълбочина през така наречен линия на Суровикин и сега са затънали в позиционни борби на две места - при селата Роботине, Новопрокопивка и Вербове по оста към укрепените градове Токмак и Мелитопол и при селата Урожайне и Старомайорске по поречието на реката Мокри Яр в посока към Мариупол. Перспективата за излизане от статичната фаза сега по-скоро не съществува, защото прословутата " разпутица " на процедура е почнала.
Размразяване на фронта изненадващо може да случи в Източен Херсон, в случай че Украйна сполучливо форсира река Днепър. Източник: Reuters
Русия от своя страна сякаш не може да се възползва от приближаващата своята кулминационна точка лятна украинска контраатака. Нагледното доказателство за това е - укрепеното сателитно градче на проруската сепаратистка " столица " Донецк, което е превърнато в самобитна украинска цитадела още през 2014 година след анексирането на Крим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР