Техеран. Русия, Турция и Иран не успяха да договорят примирие

...
Техеран. Русия, Турция и Иран не успяха да договорят примирие
Коментари Харесай

Reuters: Русия, Турция и Иран не успяха да договорят примирие на срещата в Техеран

Техеран. Русия, Турция и Иран не съумяха да договорят помирение на срещата в Техеран, предава Reuters .
Президентите на Турция, Иран и Русия в петък не съумяха да се спогодят за преустановяване на огъня, което би предотвратило атака на сирийското държавно управление в провинция Идлиб, в която се намират бунтовници и от други региони в Сирия, които опасенията на Организация на обединените нации се, че може да възникне филантропична злополука,засягаща десетки хиляди цивилни жители.
Турският министър председател Реджеп Тайип Ердоган, съветският Владимир Путин ииранският Хасан Роухани, които се срещнаха в Техеран, се договориха дефинитивно, че не може да има военно решение на спора и то може да завърши единствено посредством контрактуван политически развой, само че откакто сирийското държавно управление и съветските военни самолети нанесоха въздушни удари в Идлиб в петък сутринта в възможна въведения към огромна атака, Путин и Роухани се отдръпнаха от апела на Ердоган за помирение.
Турският водач сподели, че се опасява от всеобщо клане и че Турция не може да поеме повече бежанци, които още веднъж се насочват към турско-сирийската граница.
Руският президент Владимир Путин съобщи, че прекратяването на огъня ще бъде безсмислено, защото няма да включва ислямистки групи, които той счита за терористи. Роухани сподели, че Сирия би трябвало да си възвърне контрола над цялата си територия. Провинцията Идлиб е единствената останала съществена цитадела на бунтовниците, а държавна атака може да бъде последната решителна борба на войната.
Техеран и Москва помогнаха на Асад да победи необятен набор от съперници, вариращи от бунтовници, подкрепяни от Запада до ислямистки бойци, до момента в който Турция е водещ покровител на опозицията и има бойци в страната.
Дискусиите в Техеран маркират основен миг в седемгодишната война, в която са починали повече от половин милион души и е прогонила от домовете им 11 милиона.
Турският президент Ердоган в обръщението си съобщи, че прекратяването на огъня в Идлиб ще бъде победа за срещата им на върха.
Путин обаче съобщи: " Факт е, че тук няма представители на въоръжената съпротива. Още повече, няма представители на Джабхат ан-Нусра или „ Ислямска страна “, както и на на сирийската войска. "
Върховният водач на Иран Аятолах Али Хаменей съобщи в среща с Путин в петък, че Иран и Русия могат да работят дружно, с цел да сдържат Америка и че Сирия е добър образец за това по какъв начин американците могат да бъдат сдържани, представен от формалният му уеб страница.
" Една от дилемите,в които двете страни могат да си сътрудничат, е да ограничим Америка ", сподели Хаменей. " Защото Америка е заплаха за човечеството и има опция да ги сдържаме ".
" Американците са изправени пред същинско проваляне в Сирия и не са постигнали своите цели ", добави той.
В окончателното изказване, тримата се споразумяха за нуждата от унищожаване на „ Ислямска страна, Фронта " Ан-Нусра " и други групи, свързани с " Ал Кайда " и избрани като терористи. Но има и други въоръжени опозиционни групи, които могат да се причислят към всяко съглашение за преустановяване на огъня, споделиха те.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР