Техеран обвини САЩ в намеса във вътрешните му работи, след

...
Техеран обвини САЩ в намеса във вътрешните му работи, след
Коментари Харесай

Техеран обвини САЩ в намеса във вътрешните му дела

Техеран упрекна Съединени американски щати в интервенция във вътрешните му работи, откакто Вашингтон изрази поддръжка за иранския народ по отношение на митингите против повишението на цената на бензина, прераснали в принуждение, съобщи Франс прес. "Както споделих преди съвсем година и половина на народа на Иран - Съединени американски щати са с вас ", написа през вчерашния ден в Туитър американският държавен секретар Майк Помпейо.

Според официално съобщение на иранското външно министерство тези думи са "израз на поддръжката на американския държавен секретар за групата метежници ". Министерството осъжда тези изявления, които са "намеса във вътрешните работи ", се споделя още в изказването. "Иранският народ знае доста добре, че такива лицемерни думи не са демонстрация на почтена благосклонност ", се показва в изказването.

Най-малко двама души бяха убити (единият е полицай) в митингите от петък вечер в Иран поради покачването на цената на бензина.

Берлин предизвести Техеран да съблюдава изискванията на нуклеарната договорка

Според проекта на държавното управление цената на бензина би трябвало да се усили с 50 % и да стане от 10 000 риала на 15 000 риала (11 евроцента) за първите 60 литра бензин месечно.

Над този предел цената на бензина се утроява и става 30 000 риала. Властите споделят, че сумите, получени от нарастването, ще отидат за най-бедните иранци, които са 60 милиона от 83-милионното население.

Вчера Белият дом осъди използването на "смъртоносна мощ " против стачкуващите в Иран от страна на управляващите. От началото на демонстрациите няколко десетки бяха задържани, съгласно информации в ирански медии, съобщи Франс прес.

Днес иранската организация ИСНА заяви, че управляващите още от довечера ще стартират да изплащат обезщетения на най-засегнатите от покачването на цените на бензина, съобщи ТАСС. Такива дотации ще получат 19 милиона фамилии, като сумата ще зависи от броя на членовете на фамилията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР