Техеран няма да влиза в по-нататъшна конфронтация с Тел Авив,

...
Техеран няма да влиза в по-нататъшна конфронтация с Тел Авив,
Коментари Харесай

Бивш директор на ЦРУ: Иран няма да търси по-нататъшна дестабилизация в Близкия изток

Техеран няма да влиза в по-нататъшна борба с Тел Авив, защото това заплашва доставките на нефт и газ на Иран за международния пазар през Персийския залив.

Това сподели някогашният шеф на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати Дейвид Петреъс в изявление за американския ефирен канал CNN.

„ И мисля, че Израел ще би трябвало да предприеме някакви дейности в отговор. Мисля, че е доста ясно, че Съединени американски щати биха желали това да бъде допустимо най-ограничено. Имайте поради, че същинският проблем тук, в допълнение към сигурността на Израел, несъмнено, което е преди всичко, само че това също е по отношение на свободата на корабоплаването от Персийския залив или петрола и газа, които идват от Персийския залив и зареждат огромна част от световния стопанска система “, сподели още Петреъс.

Петреъс сподели, че счита, че е в полза на всички да не продължава да ескалира обстановката, отбелязвайки, че Иран евентуално желае да резервира свободата на мореплаване в Персийския залив, защото изнася повече от милион барела нефт всеки ден.

„ Това е най-големият проблем тук. И Иран, не мисля, също желае това да бъде прекратено, тъй като самите те изнасят към 1,6 или 1,7 милиона барела дневно. Така че, дръжте това под око. Брентът към този момент е над 90 $ за барел и в действителност ще скочи, в случай че има нещо, което пречи на свободата на корабоплаването “, сподели той. „ Всъщност би трябвало да разберем какво става. Онзи ден Иран взе транспортен съд, за който твърдяха, че по някакъв метод си има връзки с Израел. "

„ Но това е още една стъпка нагоре по стъпалото на ескалацията. Мисля, че е в полза на всички да се спре възходящата ескалация. Но ще би трябвало да забележим какво ще реши да направи Израел в този случай “, добави Петреъс.

Иран изстреля десетки ракети към Израел в събота, по-голямата част от които бяха прихванати от Израел, Съединени американски щати и други съдружници.

Източник " Труд "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР