Иран забрани щангист за цял живот, след като той стисна ръката на израелеца на подиума

...
Техеран, Иран – Иран забрани щангист от спорта за цял
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Иран забрани щангист от спорта за цял живот и разпусна спортна комисия, след като спортистът поздрави израелски колега на подиум.

Мостафа Раджаи, ветеран щангист, завърши втори в своята категория на Световното първенство по вдигане на тежести за майстори през 2023 г. в Полша и застана на подиума с иранско знаме, увито около него в събота.

На второ стъпало на подиума застана Максим Свирски от Израел, който завърши трети.

Двамата спортисти се ръкуваха и направиха обща снимка, което доведе до Иранската федерация по вдигане на тежести да забрани Раджай от всички спортове за цял живот поради това, което нарече „непростимо“ прегрешение.

„Позициите на федерацията са съгласувани с позициите на свещената институция на Ислямска република Иран“, се казва в съобщението и се добавя, че на Раджаи е забранено да влиза във „всички спортни съоръжения“ до края на живота си.< /p>

Хамид Салехиния, който оглавяваше отбора по вдигане на тежести, също беше отстранен от поста си и федерацията каза, че комитетът, сформиран да представлява ветерани-щангисти, също е бил разпуснат.

„В допълнение към извиненията си към лидера на революцията, семействата на мъчениците и целия народ на Иран, обещавам, че със сигурност никога няма да станем свидетели на инциденти като този в семейството на вдигането на тежести“, заяви в изявление шефът на федерацията Саджад Ануширавани .

Повече от 1000 спортисти от 47 държави са участвали в първенството по вдигане на тежести в Краков, според организаторите.

Иран не признава Израел за държава и строго забранява всякакви контакти между ирански и израелски спортисти.

От години ирански атлети отказват да се изправят срещу израелци в състезания и много пъти са били дисквалифицирани от турнири или са се отказвали от състезания по медицински причини.

Страната също беше изправена пред критики и някои забрани заради отказа си да позволи на своите спортисти да се състезават срещу израелци.

Световният ръководен орган на джудото през 2021 г. наложи четиригодишно спиране на Иран по този въпрос.

Редица ирански спортисти са дезертирали поради натиска на властите.

Сред тях беше Алиреза Фируджа, шахматно чудо, което напусна Иран, след като спортната федерация му забрани да играе на световното първенство през 2019 г. поради опасения, че може да се изправи срещу израелски противник. Firouzja сега играе под френския флаг.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР