Тегленето от банкомат в чужбина е най-неизгодният начин за осигуряване

...
Тегленето от банкомат в чужбина е най-неизгодният начин за осигуряване
Коментари Харесай

До 25 лева такса на 200 евро от банкомат в чужбина

Тегленето от банкомат в чужбина е най-неизгодният метод за обезпечаване на пари в брой при пътешестване в чужбина. При 200 евро от машина таксите варират сред 5 и 25 лв. от издателя на дебитната карта и банката, сподели инспекция в регистъра на централната ни банка, написа "Монитор ".

Обикновено притежателят на пластика счита, че няма такса при заплащане на ПОС терминала или онлайн. Това обаче не е годно за всички банки - някои постановат такива, като сумата е закрепена на трансакция или е % от платената сума. Има и такива, чиито кредитни карти не оперират в чужбина и е посочено, че услугата не се предлага. Финтех компании оферират различни способи на разплащане и изтегляне на пари в брой. При всяка от тях изискванията са разнообразни, само че като цяло оферират конкурентни условия, които икономисват такси при заплащане в чужбина, както и пазарни обменни курсове.

Как да не губим пари в чужбина? Най-добрият вид за околните дестинации е прилагане на локална валута, закупена на родна земя, или заплащане с карта (виж каретата). Когато се теглят пари от банкомат в чужбина, постоянно за предпочитане са устройствата, благосъстоятелност на банкови институции. Добре е въпреки всичко, в случай че притежателят на картата реши да тегли в брой, това да става от банка от групата, издала картата му. Сигнална лампа за пътешествениците е съществуването на огромен брой автомати за пари, които са благосъстоятелност на самостоятелни оператори. Този вид машини нормално в началото оферират да извършат трансакцията по техен валутен курс, с което огромна част от потребителите се съгласяват. Клопката е добре позната, изключително при по-посещавани туристически обекти, където всеобщо има сходни АТМ. Те употребяват динамичното превалутиране (Dynamic Currency Conversion), образец за добра концепция, която се е изродила в метод да бъдете крепко осъдени финансово. В началото задачата е била да знаете тъкмо какъв брой плащате в личната валутата, в която е издадена вашата карта. Предполага се, че по този начин ще е по-лесно да сравнявате цените, в сравнение с непрекъснато да преизчислявате. Точно тук е уловката - този курс нормално е с 5 до 20% по-неизгоден от пазарния и от този на банките. Всъщност допустимо е сходна услуга да бъде препоръчана и на ПОС терминал при заплащане в магазин или заведение. Всеки елементарно може да се заблуди, в случай че не е сметнал авансово тъкмо какъв брой локална валута би трябвало да получи против левовете си. Още повече че на тези места ще ви предложат вместо в техните пари с картата да "платите в левове ", което даже и да звучи примамливо е подвеждащо. Това важи с особена мощ за страните, които не са в еврозоната и употребяват валути, чиято равноценност в левове не може елементарно да се пресметне мислено. Таксата за динамичното превалутиране е % от сумата и може да е много сериозна. Ето действителен образец за изтегляне на €70 евро от банкомат на огромна банка в Гърция. В случая е определена трансакция с динамично превалутиране (DCC) и това коства още €6.57 или над 9% такса, което в банковата ви разпечатка ще бъде изписано като €76,57.

Друга сума в разпечатката от банкомата, която може да ви учуди, е такса за достъп (аccess сharge). Тя не зависи от теглената сума и варира от към €1.5 до €5 евро. Доста постоянно се среща при банкоматите в Гърция и Испания. Това е следващият метод за банките и притежателите на мрежи от банкомати да вземат такси от клиентите си. Обикновено картите, издадени от банката - притежател на банкомата, са без такса за достъп, а за всички останали има такава и няма метод да бъде избегната Единственото, което може да извършите, е да потърсите различен банкомат. Ако решите да теглите, по-добре изтеглете еднократно по-голяма сума, защото таксата нормално е една и съща.

За да се минимализират рисковете и с цел да направи разплащанията по-прозрачни, Европейска комисия към този момент работи по специфична инструкция. До края на идната година преди изтегляне и заплащане на екрана на банкомата и на ПОС терминала би трябвало да се получава информация какъв брой тъкмо такси ще бъдат събрани за това заплащане и коя алтернатива е по-евтина. Освен това при изтегляне на пари от банкомат в чужбина или при заплащане с карта клиентът ще може да избира по какъв валутен курс да става заплащането. За да се създадат разноските за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за изчисление на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите.

Добрият остарял кеш работи най-добре за разплащате в страни от района ни. В Западна Европа обаче той е все по-малко желан и тук-там може да се окаже, че търговци отхвърлят да одобряват заплащане кеш или огромни банкноти. Но обмяната на валута на място е може би най-рисковата интервенция и би трябвало да се заобикаля или да се прави единствено в краен случай. Още по-малко по летища и от бюра със съмнителни курсове, където те ще са най-неизгодни. Подобни схеми се вършат към момента и в България. Един от различните способи си остава да носим в себе си конвентируема валута като еврото, която да сменяем на място с локални пари.

Според кредитния съветник Тихомир Тошев при потребление на банкови услуги в чужбина главното нещо е да видят какви са таксите за изтегляне, преди да направи това. „ Не предлагам да се теглят пари от банкомат с кредитна карта. Таксите са доста високи и може да се окаже, че в случай че изтеглите 300 евро, таксата може да е сред 20 и 40 евро. Таксите за изтегляне от дебитна карта са допустими, само че са разнообразни в другите страни и е добре авансово да се информирате какви са. При заплащането с банкова карта няма спомагателни такси, само че има измама с курса на валутите. Добре е и да внимаваме да не държим картата и ПИН кода на едно място, тъй като при кражба може да загубим парите си “, поучава Тошев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР