technews.bgИзследователи от Калифорнийския университет в Бъркли твърдят, че са намерили

...
technews.bgИзследователи от Калифорнийския университет в Бъркли твърдят, че са намерили
Коментари Харесай

Подводни интернет кабели регистрират земетресения

technews.bg

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли настояват, че са намерили най-подходящото решение за следене на сеизмичната интензивност в океана – като употребяват остарелите подводни телекомуникационни кабели, излиза наяве от обява в сп.  Science.

В момента хиляди километри оптични кабели са опънати на дъното на океана, като се употребяват за предаване на интернет данни и други типове сигнали. Интересното е, че такива кабели свързват безусловно всички континенти на планетата като се изключи Антарктида.

Част от подводните оптични кабели не се употребяват сега, защото е изминал експлоатационният им период, само че никой не възнамерява да ги отстранява от дъното на океана. Именно такива кабели могат да се употребяват като сеизмограф, твърдят учените.

Вече са осъществени първите тествания на новата технология и резултатите са окуражаващи. По време на тестванията учените са съумели да дефинират подводно земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР