Течение на френското списание Илюстрасион от първата половина на 1913

...
Течение на френското списание Илюстрасион от първата половина на 1913
Коментари Харесай

Списание от преди 106 години дариха на казанлъшкия музей на фотографията

Течение на френското списание „ Илюстрасион ” от първата половина на 1913 година подари на Музея на фотографията и актуалните образни изкуства в Казанлък Петя Големанова . Казанлъчанката, която от години живее във Франция, е ревностени откривател на родовата памет. Тя настойчиво търси документи и сведения за починали българи по време на войните от началото на ХХ век.
При едно от визитите си в профилиран магазин попада на добре непокътнато и грижливо подвързано 106-годишно течение на списание „ Илюстрасион ” . Вниманието й е привлечено от фотографии на български бойци и офицери, снимани от български фотограф. Не един от броевете от 4 януари до 26 юни 1913 година са отдадени на България и на присъединяване й в Балканската война , а в броя от 15 март изданието е нарушило политиката си да разгласява единствено фотоси на свои фоторепортери. На първа страница в него „ Илюстрасион “ помества фотография на казанлъчанина Генчо Стайнов - „ Блокирани в снега “.  Тя е първият български фотос, оповестен в европейско издание. Правен е край Одрин дни преди завладяването на крепостта от българските войски на 26 март 1913 година Оригиналът на този брой е открит от Петя Големанова след дълго търсене и първи идва в Града на розите. В дареното в този момент течение на „ Илюстрасион ” има доста информация за България и присъединяване й в Балканската война. Снимка на цар Фердинанд на Кавала е оповестена в броя от 11 януари. В последващи броеве мога да се видят определени фотоси на Генчо Стайнов и на български бойци, снимани от военни репортери на изданието.
Големанова не за първи път прави подаяние на казанлъшкия музей на фотографията. Благодарение на нея и Спас Димитров в музейния фонд има дървена камера с плаки от 1880-а . От френското градче Санари сюр мер, където фамилията живее, в музея идват и два фотоапарата от немската марка Leica и 12 експонато от най-популярните марки. Сред дарените от тях предмети има и други скъпи апарати като стереоскопичния визьор, създаден сред 1900 и 1912 година
Казанлъчанинът Генчо Стайнов е пълководец на рота в 23-ти Пехотен Шипченски полк и прави фотоси от Одринския фронт. Той изпраща няколко на авторитетното списание " Илюстрасион " и редакторите ги разгласяват. През 1964 година Държавното военно издателство издава част от писмата му в книга, илюстрирана с негови фотографии - " Писма от Одрин ", която е преиздадена през 2009 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР