Тече общественото обсъждане на проектозакона за изменение и допълнение на

...
Тече общественото обсъждане на проектозакона за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Ремонтът на Законa за хората с увреждания обрича чиновниците на мързел

Тече публичното разискване на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания. От общественото министерство обявиха, че задачата е понижаване на административната тежест в "ресора ", само че от претекстовете към плана излиза наяве, че на облекчение предстои единствено работата на служителите. Докато "останалите " ще продължат да си носят кръста сами.

Според отчета за измененията настоящето законодателство "затруднява чиновниците в дирекции "Социално подкрепяне " при правенето на оценка на потребностите, която се допуска да бъде персонализирана с сложен темперамент и след това да вменява наложително осъществяване за способените органи и организации при ориентиране за даване на нужната поддръжка ". Това тромаво изречение с доста думи споделя налегнал ни е мързел...чакай да си го узаконим.

Може би чиновниците в съответните дирекции няма да са по този начин затруднени, в случай че обещаната Държавна организация за хората с увреждания към Министерския съвет стане факт.

Припомняме, че през 2018 година след поредицата митинги на фамилиите на хора с увреждания, се изготви и одобри актуалният закон, който планува от 1 януари 2021 година основаване на Държавна организация за хората с увреждания, която да реализира действия, свързани с правене на самостоятелната оценка на потребностите и да координира политиката за правата на хората с увреждания.

Днес обаче ръководещите към този момент са на различен ум и преобразуването на Агенцията за за хората с увреждания в Държавна "такава " към Министерския съвет - с повече отговорности и повече самостоятелност - е отсрочено за неустановен период. Причината - процесът трябвало да се уточни.



И защото бързата работа е позор за майстора, ще приемем аргумента, че общественото министерство в действителност желае да усъвършенства структурите и процедурите. Висящи обаче остават два въпроса: първо - за какво никой не желае да каже в какъв период ще се случи въпросното прецизиране, и второ - какъв брой пари са профукани от 2018 година до момента към неслучилата се към момента държавна организация?

Вероятните отговори са три:

а) обществените въобще не са започвали работа по въпроса;

б) обществените са изтървали периодите, само че са похарчили парите;

в) осъществяването се размотава за концепцията да бъде забравена и по-късно - заровена.

И по този начин, за какво да се работи, в случай че може и да не се работи?

Главната смяна, която обществените законотворци оферират, е месечната финансова поддръжка за хората с увреждания да се отпуска без самостоятелно оценяване на потребностите им. На първо четене това звучи като улеснена процедура.

Иначе правенето на самостоятелна оценка на потребностите се резервира по открития ред при кандидатстване за целева помощ, за покупка на персонално моторно транспортно средство, за пригаждане на жилище, както и за установяването на потребността от персонална помощ, обществени услуги или различен тип поддръжка по ред и условия, избрани в Закона за хората с увреждания.

Финансовата поддръжка бе в пакета с права, които са посочени във формуляра за самостоятелна оценка. С измененията тя се извадена от там и за нея ще се кандидатства с обособен формуляр и медицински документ в дирекциите "Социално подкрепяне ".

Целта на тази оценка не е единствено да дефинира размера и типа поддръжка, който е залегнал в закона. Преди всичко самостоятелната оценка дефинира потребностите на индивида с увреждане и ограниченията за поддръжка, с цел да му се даде късмет за приобщаване и обществено включване.

Тук са и опасенията на майките от сдружението "Системата ни убива ". Според тях предложенията в законопроекта не са промени, а връщане на законодателството по остаряло му преди митингите им през 2018 година и опит да се скрият правата на хората от тях. А самите фамилии на хора с увреждания и техните настойници даже не са посочени като директно заинтригувани страни по наличието в законопроекта.

"Изваждат се извоювани към този момент права от самостоятелната оценка, където на процедура всеки човек с увреждания може да види и да се запознае с всичко, което му се поставя като поддръжка. Сега на хората ще им се постанова да подават обособени заявки за финансова поддръжка – лекуване в санаториум, рехабилитационни услуги и наем на жилище и то, в случай че въобще са наясно, че имат право на такива ", разяснява за "БАНКЕРЪ " Нели Димитрова от сдружението.

Ние пък питаме по какъв начин това облекчи хората с увреждания? До септември предходната година бяха подадени над 190 000 заявки за самостоятелна оценка на потребностите на хора с увреждания. Вероятно по-голяма част от тях, в случай че не всичките, са поискали финансова поддръжка, само че са отворили работа на обществените, тъй като те би трябвало да посещават нуждаещите се и да изоставен бюрата. Сега кой схванал разбрал по какъв начин и къде се подава заявление да върви да го прави в упоменатите дирекции, с цел да не разкарват държавните чиновници.

Както е написано в законопроекта хората с увреждания ще имат право на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, съгласно издадени документи ТЕЛК или НЕЛК, които към този момент ще се покриват от здравната каса. Този механизъм трябваше да влезе в действие от 01.01.2020 година, само че по-добре късно в сравнение с в никакъв случай.

Остава обаче казусът за порочната процедура с лъжливите ТЕЛК-ови решения, от които се възползват връзкари и мними инвалиди. А все още не са препоръчани решения за справяне с корупцията в лекарските комисии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР