Те трябва да се предпазват от опасности от околната среда

...
Те трябва да се предпазват от опасности от околната среда
Коментари Харесай

Растенията произвеждат свой собствен аспирин срещу стрес

Те би трябвало да се защищават от рискове от околната среда като инсекти, суша и топлота.

Учени откриха, че растенията имат способността да създават аспирин, с цел да се предпазят от напрежението

Ние хората прибягваме до медикаменти за облекчение на главоболие или лек грип. Оказва се, че растенията са тъкмо като нас и също имат своите способи за самолечение. Те се защищават от рискове от околната среда като инсекти, суша и топлота като създават салицилова киселина, известна също като аспирин, употребена от хората от епохи за противопоставяне на болката и възпалението.

Произведена в хлоропласти, салициловата киселина нормално се генерира в отговор на стрес, породен от изменението на климата.

„ Сякаш растенията употребяват болкоуспокояващо за болки и пострадвания, тъкмо както вършим ние “, сподели растителният биолог и съавтор на проучването Вилхелмина ван де Вен от Калифорнийския университет, Ривърсайд (UCR ).



Учените изследвали моделно растение, наречено Arabidopsis, и разгласили откритията си в списанието " Science Advances ".

„ Бихме желали да можем да използваме насъбраните познания, с цел да подобрим устойчивостта на културите “, сподели Джин-Жън Уанг, генетик на растенията от UCR и съавтор на новото изследване. „ Това ще бъде от решаващо значение за доставките на храна в нашия все по-горещ, ярък свят. “

Човешката кожа създава ROS (реактивни кислородни видове) при липса на слънцезащитни артикули. Това води до появяването на лунички и изгаряния. По същия метод стресът от околната среда води до формиране на ROS в растенията, които при високи равнища са смъртоносни.

При ниски равнища обаче ROS имат основна функционалност в растителните кафези. " При равнища, които не са смъртоносни, ROS са като незабавен апел за деяние, допускащ производството на защитни хормони като салицилова киселина ", споделя Уанг. " ROS е нож с две остриета. "

За да схванат комплицираната верига от реакции, на които са подложени растенията при стрес, откривателите провели биохимични разбори на растения, мутирали, с цел да блокират резултатите на основни сигнални пътища за стрес, и се фокусирали върху " молекула за първична паника ", наречена MEcPP, която е следена и при бактерии и маларийни паразити.

Натрупването на MEcPP в растенията провокира производството на салицилова киселина, която от своя страна стартира верига от защитни дейности в клетките.

" Тъй като салициловата киселина оказва помощ на растенията да устоят на напрежението, който става все по-разпространен с изменението на климата, опцията да се усили способността на растенията да я създават съставлява стъпка напред в битката с въздействието на изменението на климата върху всекидневния живот ", споделя Катайон Дехеш, старши създател на публикацията и бележит професор по молекулярна биохимия в Калифорнийския университет.

" Тези въздействия излизат отвън рамките на нашата храна ", продължава тя.

Растенията, които имат проблеми, са предвестител на това, което ни чака в бъдеще. Това значи, че и ние сме в неволя.

" Растенията пречистват въздуха ни като гълтам въглероден диоксид, оферират ни сянка и обезпечават местообитание на голям брой животни. Ползите от увеличението на тяхното оцеляване са експоненциални ", споделя тя.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР