Те са свързани с договори за доставка на некачествено ядрено

...
Те са свързани с договори за доставка на некачествено ядрено
Коментари Харесай

Макар и цял живот на държавна служба, ударените от „Магнитски“ Александър Николов и Иван Генов, са мултимилионери

Те са свързани с контракти за доставка на некачествено нуклеарно гориво, при чиято употреба пострадаха редица хора в атомната централа. Разбира се това може да е „ инцидентно “, само че по същото време стартира и стремглавото замогване на двамината.

 

В продължение на три десетилетия Александър Николов е заемал разнообразни длъжности в АЕЦ „ Козлодуй “. За пръв път застава отпред през 2010 година по време на първия кабинет на ГЕРБ.

Няколко месеца по-късно бива атакуван пред дома си от трима маскирани мъже, единият от които прави опит да му отреже ухото. Запознати издават, че класическото заплашване е поръчано от всесилен олигарх, чиято компания не се е класирала на търг за покупка на евтина сила от атомната централа. Една от пратките, довели до глобите „ Магнитски “

 

През 2012 година Николов бива уволнен от поста си, само че за малко, защото при държавното управление на Орешарски, той още веднъж се връща отпред на нуклеарната централа през 2013 година

Изкарва обаче едвам няколко месеца, преди да бъде изчегъртан от служебното държавно управление на Росен Плевнелиев.

 

През март 2019 година по време на последния кабинет на Бойко Борисов, Николов възкръсва професионално за трети път и се завръща в управлението на АЕЦ „ Козлодуй “, този път като зам.-директор. Двамата с шефа Наско Михов ръководеха централата до август 2022 година, когато кабинет на Румен Радев, с министър председател Гълъб Донев ги разкара.

 

Почти същата е и биографията на Иван Генов. Той стартира работа в АЕЦ през 1980 година като минава през съвсем всички длъжности в оперативното звено на блокове от 1 до 4 и стига до позицията „ Дежурен инженер на блок “.

 

Между 2006 и 2009 година оглавява АЕЦ „ Козлодуй “ като е назначен на поста от кума му Румен Овчаров, който е енергиен министър при Тройната коалиция. След махането му от ГЕРБ, Генов се завръща в управлението на АЕЦ-а по време на кабинета „ Орешарски “. С рекомендацията на кума си Овчаров обаче бива определен за народен представител от Българска социалистическа партия. Той е измежду членовете на инициативния комитет, издигнали на 27.09.2021 година президента Румен Радев за втори мандат.

 

Макар като цяло заплатите в бранша на енергетиката да са високи, няма други с изключение на Николов и Генов, които да са икономисали десетки милиони левове. Освен в случай че не са се изкушили да бръкнат в кацата с меда, както оповестиха американските управляващи за двамата енергетици.

 

От претекстовете за налагане на наказания по закона „ Магнитски “ излиза наяве, че Николов и Генов са образували самобитна незаконна група, чийто началник е Румен Овчаров. Според щатските управляващи „ светата троица “ са взели участие в корупционни контракти с съветски компании за поддръжка на АЕЦ „ Козлодуй “ и доставка на нуклеарно гориво. В подмяна са си разделили милиони левове рушвети, които са им преведени от руснаците по класическия метод – посредством сметки на офшорни компании, следени от тях. Конкретно за Николов и Генов се твърди, че са прибрали 5 млн. лева подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ „ Козлодуй “.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР