Те принадлежат към различни групи, имат различни размери и траектории

...
Те принадлежат към различни групи, имат различни размери и траектории
Коментари Харесай

5 големи астероида ще прелетят край Земята в рамките на 5 дни

Те принадлежат към разнообразни групи, имат разнообразни размери и траектории на придвижване в космоса
Според НАСА в идващите дни, а точно от днес до 12 септември, 5 космически скали с разнообразни размери ще се приближат до Земята едновременно, като две от тях наподобяват на аероплан по мярка.

Въпреки че множеството метеорити се въртят към Слънцето в основния астероиден пояс сред Марс и Юпитер, към момента има галактически скали, които пресичат орбитата на Земята по време на тяхното придвижване. Такива астероиди принадлежат към разнообразни групи, имат разнообразни размери и траектории на придвижване в космоса.

Но всеки от тези метеорити може да се сблъска със Земята, което ще докара до пагубни последствия, както местни, по този начин и планетарни, пише CBS. 

Въпреки че учените от НАСА считат, че до края на 21 век нито един метеорит няма да падне на нашата планета, те към момента се следят от специфични станции за следене всеки ден. В последна сметка космосът е непредсказуем и всевъзможни прогнози може да не се осъществен.

Някои от околните до Земята метеорити се считат за такива, които съставляват опасност за нашата планета, въпреки и евентуална. 

Например, такива галактически скали би трябвало да имат широчина повече от 100 метра (това е като дължината на футболно игрище) и по време на придвижване би трябвало да се доближават до Земята на по-малко от 7,5 милиона километра (за съпоставяне, от Земята до Луната - съвсем 400 хиляди км).
Какви метеорити се насочват към Земята тази седмица? Първият метеорит в този лист се назовава 2021 JA5 и е открит преди две години. Ширината на метеорита е 18 метра, което е почти колкото височината на пететажна постройка. Този метеорит ще се приближи до Земята вечерта в сряда, 6 септември. В този случай дистанцията на галактическата канара от нашата планета ще бъде 5 милиона км.
  В петък, 8 септември, два метеорита ще се приближат към Земята едновременно. Първият беше открит тази година и се назовава 2023 QC5 и поради ширината му от 24 метра се съпоставя с размерите на аероплан. Той ще се намира на разстояние 4 милиона км от нашата планета. Астероид с широчина 8 метра, наименуван 2020 GE, беше открит преди 3 години и ще лети до Земята на разстояние от 5,6 милиона километра.
  В неделя, 10 септември, метеорит, наименуван 2023 QF6, ще се приближи до Земята, който беше открит тази година и размерът му също е съпоставим с размерите на аероплан - 21 метра. Очаква се да е на разстояние 2,6 милиона км от Земята. Това ще бъде най-близката галактическа канара до нашата планета от целия лист.
  И най-после, във вторник, 12 септември, учените чакат метеоритът 2020 RT2, необятен 7,5 метра, открит преди 3 години, да се приближи до нашата планета. Пътят му в космоса би трябвало да е на разстояние 4,1 милиона км от нашата планета.
По отношение на дистанцията от Земята всички тези метеорити могат да се смятат за рискови, само че във връзка с размера не са. Учените от НАСА считат, че нито един от тези метеорити няма да промени орбитата си, което значи, че не би трябвало да се тормозим от обстоятелството, че някаква галактическа канара ще падне на Земята в идващите дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР