Те могат да увредят сериозно ретината на очите и да

...
Те могат да увредят сериозно ретината на очите и да
Коментари Харесай

Френски регулатор: светодиодните лампи са вредни

Те могат да увредят съществено ретината на очите и да нарушат съня

Интензивната и мощна LED светлина е „ фототоксична “ и може да докара до необратима загуба на клетките на ретината (източник: CCO Public Domain)

Синята светлина, предавана от светодиодното осветяване, може да повреди ретината, която е сензитивна към неговото влияние, и да наруши естествените ритми на съня, сигнализира Френската организация за храни, околна среда, здраве и сигурност на труда (ANSES).

Резултатите от проучването удостоверяват по-рано изразени опасения, че експозицията на интензивна и мощна LED светлина е „ фототоксична “ и може да докара до необратима загуба на клетките на ретината и понижаване на зрителната заостреност, предизвестява ANSES.

В отчета с размер от 400 страници организацията предлага преразглеждане на граничните правила на лъчение на светодидните лампи, даже в случай че тези равнища рядко се срещат в домашни условия или в работата. Анализът натъртва и на разликата сред въздействието на високоинтензивната светодиодна светлина и систематичното влияние на светлинен източник с по-малка активност.
още по тематиката
Изследването заключава, че даже по-малко рисковото систематично влияние може да форсира остаряването на тъканта на ретината, като способства за понижаване на заостреност на зрението и някои дегенеративни болести – като възрастова макуларна недъгавост.

Според експертите, светодиодните екрани на мобилните телефони, таблетите и преносимите компютри не носят риск от увреждане на очите, защото тяхната бляскавост е прекомерно ниска, спрямо другите видове осветяване. Използването на такива устройства със задно осветление обаче, изключително на мрачно, може да докара до нарушавания в биологичните ритми и респ. на съня.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР