Знаем ли какви са правата ни като пациенти и как

...
</TD
>Знаем ли какви са правата ни като пациенти и как
Коментари Харесай

Знаем ли правата си в болницата? Отговарят УМБАЛ Свети Георги и адвокат Шаркова

Знаем ли какви са правата ни като пациенти и по какъв начин можем да се осведомяваме за тях? Кое пропущаме и какви са обстоятелствата. По тематиката споделя юрист Мария Шаркова във връзка Световната седмица за сигурност на пациентите.

“Много значимо е правото на безвредно лекуване, обезпечено за всеки пациент. Медицинската помощ следва да бъде оказана с изправна инсталация, от способен личен състав, при съблюдаване на условията за надзор и попречване на вътреболнични инфекции, при съществуване на безвредна инфраструктура и качествени и в валидност лекарствени артикули. Проблемът за сигурността на пациента е проблем в целия свят ", изяснява Шаркова.

Тя съветва УМБАЛ “Свети Георги " ЕАД - Пловдив към този момент 13 години и има наблюдаване върху доста процеси, свързани с правата на пациентите. “Въпреки компликациите в системата, болничното заведение поставя старания да обезпечи противоположна връзка за всеки пациент, който е изразил някакво неодобрение и подхожда с голяма угриженост в такива обстановки. Пациентите би трябвало да са сигурни, че всички работим на една страна - за възстановяване на здравната грижа и по-качествено опазване на здравето ", съобщи Шаркова.

Тя описа за мултидисциплинарните комисии, които постоянно съветва и които не подценяват нито едно недоволство за вероятно нарушени права. В университетската болница са употребявали посредници за разрешаване на зародили разногласия. Полагат се доста старания за отбрана правата на децата - пациенти, като са направени логаритми за отбрана на персоналните им данни и обезпечаване на протекция. Има признат правилник за даване на осведомено единодушие от пациентите, както и осведомителни табла.

Шаркова акцентира, че правото на информация има изключително значимо значение за лечебно-диагностичния развой. То включва и правото на пациента да избере дали да бъде лекуван, или не, откакто се запознае с информацията, касаеща неговото положение. Също по този начин пациентът има право на информация за всички медицински услуги, които дават лечебните заведения, тяхната цена, източникът на заплащането им. Пациентът има право да се осведоми за имената на лекуващите го лекари, има право да се запознае с здравната си документи. Правата на пациента включват и отбрана на персоналните данни за здравословното положение.

Добре е да знаем, че правата на пациентите в областта на опазването на здравето са уредени в няколко закона и разнообразни подзаконови нормативни актове и това води до компликации, както за пациентите, по този начин и за медицинския личен състав да се ориентира и научи повече зз пациентските права и тяхната отбрана.

А те са разнородни - за всеки пациент без оглед на това дали е здравноосигурен или не (например право на ининформация, на качествено лекуване, на достъп до здравната документация), по този начин и произлизащи от здравноосигурителния статус на пациента - да получи безвъзмездна здравна помощ в границите на пакета, заплащан от НЗОК; право на тъжба.

Пациентът има и други характерни права, когато е приет в болница - да вземем за пример да бъде посещаван от околните си, от персоналния си доктор или експерта, издал направлението за хоспитализация, включително и да отхвърля гости, и доста други. Пациентите постоянно се ориентират мъчно в нормативната уредба и по тази причина се осведомят за правата си от други места - пациентски организации, съвещания с правист, електронните страници на разнообразни администрации (например страницата на Министерство на здравеопазването, на НЗОК). “Ако питате за метода, той е - проактивност. Пациентите би трябвало да познават правата си, да търсят интензивно информация и да знаят по какъв начин да ги защитят. Но би трябвало да са осведомени и със своите отговорности и последствията от неспазването им ", споделя юрист Шаркова.

Не бива да прескачаме и отговорностите на пациента, макар че са много по-малко, в случай че се съпоставят с правата, само че това има своето пояснение. Пациент не се става по избор или най-малко не в преобладаващия брой случаи, тъй като качеството " пациент " съвсем постоянно се свързва със здравословен проблем. Това значи, че е наранено едно от най-ценните ни богатства - нашето здраве, а от време на време и че е заплашен животът ни. Това прави пациентите уязвими, чувствителни, податливи на страсти, изключително в положения, изискващи съгласно визиите на пациента и неговите близки, незабавна или неотложна интервенция. Пациентът не избира дали бъде подложен в това състояние и заради това е напълно обикновено законът да планува гаранции, че в положение на накърнимост ще получи най-хубавата грижа за положението си.

Все отново, с цел да се подкрепи и подсигурява качеството и успеваемостта в работата на лекари и медицински експерти и в лечебния развой, пациентът би трябвало да извършва и някои свои отговорности. Например, той е задължен да съблюдава прецизно разпоредбите за вътрешния ред в лечебните заведения, би трябвало да спомага пълноценно и да взе участие в своето лекуване, да съблюдава рекомендациите на лекарите. За неспазването на тези отговорности глобата е най-тежка и тя няма административен темперамент - при неспазване на рекомендациите на лекарите или непредоставяне на значими данни за положението си, метод на живот или за одобрявани лекарства да вземем за пример, постоянно последствието може да бъде е утежняване на положението или неефективно лекуване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР