Започва вторият етап от маршрути по проект Духовни маршрути в

...
</TD
>Започва вторият етап от маршрути по проект Духовни маршрути в
Коментари Харесай

Духовни маршрути в Пловдив 2023 продължават през септември с четири нови теми и интересна програма

Започва вторият стадий от направления по план " Духовни направления в Пловдив 2023 “. Есенните тематики ще бъдат в областите литература, архитектура, археология и изобразително изкуство.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 " Фестивали и значими събития “ и е част от Културния календар на града за 2023 година

Ето графика за " Духовни направления в Пловдив “ - септември 2023 година

Маршрут: Функции на положението

Национални есенни изложения Пловдив 2023 година

09.09.2023 година, събота, 11:00 ч.

Сборен пункт: Стария град, Балабановата къща

Водач: проф. доктор Галина Лардева

Професор по история и доктрина на изкуствата, зам.-ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен шеф на Националните есенни изложения от 2013 година, създател на кураторски планове и изкуствоведски проучвания

Маршрутът ще показа по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложения, които показват девет създатели в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат опция да се срещнат с творчеството на Слав Недев (живопис), Емануела Ковач (графика), Кирил Станоев (фотография), Йордан Велков (живопис), Силвия Митовска (керамика), Огнян Читаков (скулптура), Елизар Милев (стъкло).

Маршрут: Епископската базилика на Филипопол

10.09.2023 година, неделя, 11:00 ч.

Сборен пункт: пред входа на Епископската базилика

Входна такса: 10 лв.

Тема 1: Археологически разкрития

Водач: Жени Танкова, археолог

Ръководител на археологическото изследване на Епископската базилика през 2016–2017 година

Тема 2: Античните мозайки и реставрацията им

Водач: доктор Станислав Станев, изкуствовед

Изследователски ползи: късноантично и ранносредновековно изкуство и архитектура

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска черква у нас. Размерите, украсата и централното разположение на храма наоколо до Форума на античния град свидетелстват за огромната и авторитетна християнска общественост във Филипопол. Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски знаци, фрески и обилни мозаечни подове. Мозайките са най-добре непокътнатата част от постройката. Правени са на три стадия, образуват два пласта с обща повърхност от 2000 кв. м.

Д-р Станислав Станев и Жени Танкова ще ви показват най-интересните обстоятелства и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея. Гостите ще се срещнат с модерното пространство на Посетителския център, в който са ситуирани античните мозайки, интерактивни изложения и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Маршрут: Монументалното благосъстояние на пловдивските художници;

Атанас Кръстев (Начо Културата) и неговото дело

16.09.2023 година, събота, 11:00 ч.

Сборен пункт: пред Централна поща

Водач: проф. доктор Галина Лардева и доцент доктор Младен Влашки

Младен Влашки е лекар по относително литературознание и по философия. Той е академични учител, книжовен историк, критик и публицист. От април 2018 година е преподавател по български език, литература и просвета в Славянския семинар на Университета във Фрайбург.

Монументалното изкуство в Пловдив е постоянно подценявано и пропускано от минувачите, само че то крие в себе си не по-малко загадки и история. Гостите на маршрута ще се срещнат с едни от най-значимите монументални произведения на известни пловдивски художници, сред които сграфито " Коне “ от Д. Киров, сграфито " Прослава на славянските просветители “ от Г. Божилов-Слона, сграфито " Тракийско минало “ от Д. Киров, стенна живопис в Музей на Възраждането от Д. Киров, сграфито " Хр. Г. Данов “ от Г. Божилов-Слона, мозайка " Стария Пловдив “ от Г. Бояджиев, З. Бояджиев, мозайка " Пощенски гълъби “ от Г. Божилов-Слона, мозайка " Орфей “ от Д. Киров и други

В изложба " Червеното пони “ ще бъде изнесена сказка за делото и заслугите на Атанас Кръстев (Начо Културата).

Маршрут: " Тютюн “ в Пловдив

17.09.2023 година, неделя, 11:00 ч.

Сборен пункт: площад " Централен “

Водачи: доцент доктор Младен Влашки и Теодор Караколев

Теодор Караколев е историк на изкуството с бакалавърска степен от Нов български университет, учи интервала сред двете международни войни. Занимава се с изследвания и разпространение на архитектурата и изкуството във фондация " Български архитектурен модернизъм “, както и с публицистика в областта на културата в пловдивски и национални медии.

Целта на маршрута е запознаване с една от емблематичните тематики от пловдивската история в модерните времена. С тютюна са свързани както публични действия – труд, протести на тютюноработниците, щедрост (на персони като Димитър Кудоглу), по този начин и архитектурни артефакти (тютюневите хранилища в квартала, прочут през днешния ден като " Тютюневия град “) и литературни конкретизации по тематиката. Участниците ще бъдат осведомени с нейните всеобхватни за града аспекти: развиване на тютюневата промишленост, нейното въздействие върху архитектурния образ на града, въздействието ѝ върху публичните връзки в него и отражението ѝ в романа " Тютюн “ на Димитър Димов.

Основни места за посещаване: " Тютюневият град “, мястото на работническия протест от 1953 година, складовете по ул. " Иван Вазов “; постройката на Ректората на Пловдивския университет, в която е работил Димитър Димов; историята на Дома на благотворителността и на националното здраве " Кудоглу “ (на мястото на днешната централна поща); бившето кино " Република “, където е извършено едно от първите разисквания на романа " Тютюн “; улица " Антим I “ и къщите, в които са живели някои от прототипите на героите му и самият Димитър Димов. Освен романа " Тютюн “ в основата на литературния маршрут ще бъдат и записките на Любен Станев и книги на Георги Райчевски.

За информация:

www.facebook.com/marshruti.plovdiv

Тел. 032 600 943, 0888 579139
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР