Започна официалното откриване на Къща Павлити или още Синята къща

...
</TD
>Започна официалното откриване на Къща Павлити или още Синята къща
Коментари Харесай

Завършиха предсрочно реставрацията на Синята къща

Започна формалното разкриване на Къща " Павлити " или още Синята къща след нейната дългоочаканата реституция. Събитието стартира преди броени минути. На него участваха кметът, кметът на Район " Централен ", доц.д-р Елена Кантарева-Дечева – шеф ОИ " Старинен Пловдив " и зам.-кметът по просвета, археология и туризъм, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че  консервационно-реставрационните действия по къщата започнаха на 27 март тази година, само че бяха приключени предварително, като се направи повече от плануваното.

" Заедно с вас през март месец обявихме началото на реставрацията, като казахме, че тя ще бъде осъществена за 294 дни и то единствено реставрацията на фасадата. За моя огромна наслада и с помощта на положителните доходи на ОИ " Старинен Пловдив ", екипа ни съумя да приключи освен фасадната реституция, а и фасадата на интериора на постройката ", сподели д-р Кантарева-Дечева.

Първоначалната стойност на плана, дружно с публичната поръчка е бил 150 хиляди лв., само че след това е стигнал 230 хиляди лв. поради решението да се оправи и интериора.

Освен къщата института съумява да приключи още една социална поръчка:

" Вече започнахме консервационно-реставрационни действия и по фасадата на Данчова къща, която се намира в съседство, чиято реституция имаме вяра ще довършим до края на тази година ", разкри директорката.

" Редно е всички къщи в Стария град да наподобяват по този начин. Не сме спряли да работим от началото на мандата. Голямата, Малката базилика, източната врата в момента се работи до Небет тепе, които ще бъдат приключени напълно скоро. Археология има доста в Пловдив. Бяхме си сложили да го създадем като открит музей ", сподели.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР