Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив посрещна

...
</TD
>Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив посрещна
Коментари Харесай

Пламен Панов се срещна с експерти в сферата на образованието, културата и предприемачеството от Исландия

Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив посрещна през днешния ден в ДК " Борис Христов “ посетители от Исландия, представители на NORTH Consulting – консултантска компания от Рейкявик, чиято активност е фокусирана върху образованието, културата и предприемачеството.

Делегацията в състав: Мария Кристин Гилфадотир, общоприет управител на NORTH Consulting, Елизабет Индра Рагнарсдотир, старши културен специалист, община Копавогур (втората по величина в Исландия, Андри Омарсон, началник на културата и туризма в Хафнарфьордур (третата по величина община в Исландия), Ева Кристин Дал, общоприет управител на Местен исторически музей в Рейкянесбаер (4-та по величина община в Исландия), Кристин Шевинг, шеф на Музей на изкуствата Листасафн Арнесинга (обединяващ 8 общини в Южна Исландия), Ирис Ан Сигурдардотир, фотограф и специалист в региона на образните изкуства, са на посещаване в България по отношение на три разнообразни плана за безплатна помощ от Норвегия (EEA Norway Grant), свързани с просвета.

Посещението в Пловдив и срещата със заместник-кмета е по самодейност на исландските специалисти и е подбудена от огромния им интерес да схванат повече за културата на българския град с несъмнено най-богат събитиен календар и първа българска Европейска столица на културата – 2019, за финансирането на културата, стратегическото обмисляне на събития и културно наличие, метода към културното завещание, нововъведенията в културата и осъществяването на плана Европейска столица на културата -2019 година Община Копавогур от Исландия е заинтригувана да взе участие в надпреварата за Европейска столица на културата през 2030 година и към този момент е почнала вътрешния развой на подготовка.

NORTH е учредена през 2018 година от Мария Кристин Гилфадотир, която има над 20 години опит в работата в Европейски и национални стратегии за финансиране на обучение и просвета и е някогашен управител на Еразъм+ Национална организация в Исландия 2013-2017. Компанията работи с разнообразни организации, общини и започващи компании по стратегическо обмисляне, има опит в основаване и развиване на просветителни и културни политики, подкрепя писането на заявки за безплатни средства за разнообразни национални и интернационалните фондове и стратегии, свързани с образование и създаване на потенциал в разнообразни области като водачество, работа в мултикултурна класна стая и предприемаческо мислене.

Проектите на исландската компания са ориентирани към укрепването на двустранните връзки сред български и исландски културни специалисти и организации посредством основаване на взаимен културен комитет и осъществяване на взаимни семинари, свързани с тематики като привличане на аудитория, културно предприемачество и приобщаващи практики в културата.

В един от плановете NORTH си партнира с Регионален музей – Хасково и с годишния Хасковски фестивал на театъра навън. Първата среща на взаимния културен комитет в Хасково се е провела през вчерашния ден. В Пловдив исландските специалисти се съпровождат от Ганчо Колаксъзов от Сдружение " Институт за софтуерен трансфер и нововъведения “ - сътрудници на NORTH. Гостите ще се срещнат през днешния ден и с екипа на Фондация " Пловдив 2019 “, с които ще обсъдят опциите за бъдещо съдействие. Водени от професионален гид от ОИ “Старинен Пловдив “, ще съумеят да прегледат и някои от културните забележителности на града.

В края на визитата си при заместник- кмета, представителите на NORTH Consulting си направиха и фотография за спомен, като специалистите оцениха срещата си като извънредно забавна, потребна и ползотворна.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР