Закрити са седем паралелки в Пловдив и областта след последното

...
</TD
>Закрити са седем паралелки в Пловдив и областта след последното
Коментари Харесай

В Пловдив и областта закриват паралелки в гимназиите. Причината - няма желаещи да учат

Закрити са седем паралелки в Пловдив и региона след последното – четвърто класиране в гимназиите. Причината - няма искащи да учат най-вече в професионалните гимназии. В опита да извърнат отрицателната наклонност от Регионалното ръководство на образованието обмислят подпомагането на кариерното насочване измежду учениците.

Нито един възпитаник след седми клас не е поискал да учи в паралелка на гимназията по облекло в Калофер. Само едно дете е подало документи за стратегия по селско стопанство в Белозем. Въпреки големия дефицит на фрагменти, едвам четирима са декларирали интерес за образование по подемно транспортна техника в гимназията по машиностроене в Пловдив. Още 4 паралелки са под чертата при четвърто класиране, нищо че и след него 78 деца остават некласирани.

" Ние би трябвало да насочим старания, с цел да можем да мотивираме учениците, надлежно техните родители, да представим привлекателността на специалностите, от които има дефицит за фрагменти на бизнеса ", сподели пред Българска национална телевизия Антоанета Пакова, шеф на РУО – Пловдив.

Макар компании от региона да са изпратили писма за потребностите от компетентност по охранителна техника и системи за сигурност, неналичието на искащи възпитаници автоматизирано закрива тази стратегия в карловската железопътна гимназия.

" Дали учениците и родителите не проумяха какъв брой перспективна, какъв брой забавна и с благоприятни условия за реализация е, или всеобщо учениците се насочват към всички разновидности на компютърните специалности и паралелки. България се пренасити от компютърни експерти. Може би децата слушат за високи заплати, само че действителността е друга ", сподели Стефан Филчев, шеф на ГП по жп превоз – Карлово.

Тенденцията удостоверява гимназията по електротехника в Пловдив, където още на второ класиране по-голямата част от всички 210 места след седми клас бяха запълнени. Основният напор е към специалности като приложно програмиране и компютърни технологии.

" Имаме повече от 90 сътрудници компании и университети в Пловдив и района, които ни оказват помощ на практика да упражнят учениците специалностите, които учат. В края на 11-и и 12-и клас 100 % от нашите възпитаници отиват на действително работно място и практикуват ", сподели Илия Маринчешки, педагогичен консултант в ПГЕЕ - Пловдив.

От гимназията изясняват огромния интерес към тях с стратегиите, гарантиращи добра реализация на пазара на труда. Според преподаватели от други учебни заведения обаче, задача на министерството е да направи по този начин, че учениците да търсят и други професионални направление, разнообразни от компютърните, с цел да може българският бизнес да не внася работна ръка от чужбина.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР