За първи път Пловдив има компания с оборот над 1

...
</TD
>За първи път Пловдив има компания с оборот над 1
Коментари Харесай

Вижте фирмите с най-големи обороти в Пловдив, говорим за милиарди левове

За първи път Пловдив има компания с оборот над 1 милиарда лева През рекордно мощната за националните корпоративни първенци 2022 година две сдружения от региона съумяват да прескочат заветния предел, а още три са на крачка от него с доходи над 900 млн. лева

Постижението идва след втора поредна година на двуцифрен растеж в приходите на най-големите компании в региона - след като през 2021 година локалните топ 100 усилиха бизнеса си с 26%, през 2023 година растежът към този момент е с над 33%. Основният фактор зад ускорението, несъмнено, е войната в Украйна, която торпилира цените на силата, а по-късно и тези на металите и земеделските артикули. Двигател за постковид съживяването в оборотите беше и невижданата от присъединението към Европейски Съюз средногодишна инфлация от 15.3%.

Промяна на върха

В годината, белязана от войната в Украйна и експлоадирането на енергийните цени, класацията на най-големите компании в Пловдивска област има и нов първенец - до върха се изкачва " Инса ойл " на, която удвоява приходите си до 1.94 милиарда лева Компанията внася дизел от Русия с танкери и го дообработва в рафинерията си в Белозем и по-късно го изнася, като по данни от пазара е водещият състезател в експорта на база размери. Самият Самуилов преди време разяснява пред, че за тази година е внесъл към 1 млн. тона горива и държи 25% от пазара, импорт от Русия, както и че 30-40% се изнасят за Украйна, а останалото са вътрешнообщностни доставки.

Дългогодишният водач в района - търговецът на едро с цигари " Табако трейд ", също съумява да прескочи границата от 1 милиарда лева доходи, само че остава на второ място в тазгодишното нареждане. Компанията е дистрибутор на продуктите на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia. Съдружници в нея са дългогодишните участници на цигарения пазар Димитър Вълчев (бивш митничар), Ангел Пепелешев (собственик и на хотели в Слънчев бряг) и Цветан Христевски.

Тримата са сътрудници и в още две от сдруженията в районния топ 100 - " Табако венчърс ", която тази година остава отвън челната десетка - на 11-о място, и " Табако трейд Пловдив ", на 23-та позиция, в която съучастник е и Генчо Генчев. На процедура сумарно групата от дълго време е в клуба на милиардниците - а съответно единствено за 2022 година общият оборот на тройката е 1.74 милиарда лева, а съвкупната облага - 23 млн. лева Компанията майка, която консолидира трите пловдивски сдружения плюс още десетина в останалата част на страната, е " Дафна груп ", която за 2022 година регистрира консолидирани доходи 1.6 милиарда лева, в което заема 26-ото място в националната ранглиста на най-големите компании в страната - " Капитал 100 ".

Челната тройка затваря друга от фирмите на - търговецът " Инса порт ", който след миналогодишния си величествен растеж от близо 142% тази година усилва приходите си с по-скромните, само че не по-малко забележителни 47% до 974 млн. лева Общо в топ 100 на региона попадат пет сдружения на Самуилов - търговците " Инса газ " (65) и " Петрол енерджи " (90), както и " Севи ойл " (40).

При последното при започване на ноември 2023 година в Търговския указател е вписана смяна в собствеността, като акциите му са трансферирани от притежаваната от " Джей Ес ойл " на компания на Димитър Карев, който е някогашен управител на " Петрол енерджи " и " Инса ойл холдинг ". Според оповестените в регистъра документи платената цена за компанията с оборот над 144 млн. лева за 2022 година, която ръководи някои от бензиностанциите с марката Insa Oil, е 1 млн. лева

На крачка от милиарда остават " ЕВН България електроснабдяване " (4) с съвсем 925 млн. лева и КЦМ (5) с малко над 900 млн. лева доходи за 2022 година Металургичният комбинат е единственият производител на цинк и олово в страната и през последните няколко години непроменяемо беше в челната тройка на най-големите компании в региона. Той е и един от дребното представители сред лидерите в бранша на национално равнище, който през миналата година форсира растежа на приходите си, като фактор за това са както по-високите борсови цени на цинка, по този начин и по-добрият валутен курс долар/лев.

Големите 100 в цифри

Общите доходи на пловдивската стотица порастват с 33.32% през 2022 година и доближават рекордните 21.1 милиарда лева Ръстът, въпреки и величествен самичък по себе си, е на половина по-нисък по отношение на регистрираното от сдруженията в националния топ 100, чиито обороти за миналите 12 месеца скачат с феноменалните 62.14%. Обяснението е в структурата на бизнеса в района, където най-многобройни остават представителите на бранш търговия - докато челната стотица на корпоративните колоси в страната е осезаемо доминирана от получилите най-осезаемо ускоряване от войната и инфлацията компании от секторите енергетика и горива. На национално равнище над една трета от най-големите 100 компании са активност в тези две сфери. В Пловдивска област обаче броят им е едвам пет - водачът " Инса ойл " и свързаната " Севи ойл ", както и три от групата на австрийската EVN - " ЕВН България електроснабдяване " (4), " Електроразпределение юг " (12) и " ЕВН България топлофикация " (38). И трите порастват с двуцифрени темпове, като общият им оборот за годината е 1.58 милиарда лева

Всъщност едвам девет сдружения от районния топ 100 регистрират спад на приходите си през 2022 година по отношение на година по-рано. Донякъде любопитно най-осезаем той е при друга от фирмите на - комерсиалната " Петрол енерджи " (90), чийто оборот понижава с 31.41%. Шампион по напредък пък е строителната " Европейски пътища " (правоприемник на " Пътища Пловдив " ), която със скока си от близо 200% до над 380 млн. лева се изкачва до 13-ото място в региона, както и в челната петица на бранша на национално равнище.

Компанията е благосъстоятелност на Анка Савева и е главният реализатор на настоящите поправки на пътната мрежа в региона, включително и на ремонта на околовръстния път на Пловдив, както и първи стадий от реорганизация на канализационната и водопроводна мрежи на града. Заедно с " Грома холд ", която пък е благосъстоятелност на сина на Анка Савева - Христо Савев, постоянно вземат участие в обединяване в тръжни процедури. Сред взаимните им планове е лот 3.1 на автомагистрала " Струма " в сектора след тунел " Железница " в посока Кулата, имат подписано и рамково съглашение с държавната " Автомагистрали " за построяването на сектор 6 от автомагистрала " Хемус ", който стартира от края на пътния възел край разклона за Павликени/Левски до разклона за Велико Търново, към парите за който имаше няколко абсурда, въпреки и той самият към момента да не се строи.

Освен " Европейски пътища " и " Инса ойл " още седем сдружения регистрират трицифрен растеж на приходите си, включително и към този момент упоменатата " Севи ойл ", при която растежът е с съвсем 117%.

Сред най-динамичните в района е и държавната " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ), която създава въоръжение от руски вид, употребено и при войната в Украйна. През 2022 година приходите й скачат със 173% до над 524 млн. лева Нарасналото търсене на специфична продукция продължава да форсира резултатите и през актуалната година - видно от оповестения от Министерството на стопанската система промеждутъчен доклад за деветмесечието, към края на септември чистите доходи от продажби на сопотското сдружение към този момент са близо 680 млн. лева

Увеличеният бизнес намира отражение и в числеността на личния състав на ВМЗ. Предприятието, което обичайно е най-големият шеф в региона, усилва броя на чиновниците си с близо 400 души до над 3900 заети.

ВМЗ е измежду водачите и в още един от разрезите на класацията - подреждането по мярка на облагата. Там той заема третото място с финансов резултат от съвсем 82 млн. лева Шампион по индикатора е производителят на здравна инсталация " БТЛ индъстрийз " (8), чиято облага за годината е малко под 189 млн. лева при доходи 664 млн. лева След регистрирания през 2022 година растеж в оборота с над 42% компанията чака нови 20% и през 2023 година, а за 2024 година е планувано и заработването на нов цех, което ще добави още 20% и през идната година.

Вторият максимален финансов резултат пък записва сдружението за търговия с метали и произвеждане на железни произведения на братята Александър и Иван Асенови " Хъс ". Печалбата му за годината е 160 млн. лева при доходи 702 млн. лева От десетина години братята редом развиват и бизнес със строителство през компанията " Хъс инвест ", като има няколко приключени и изграждащи се плана в Пловдив, а през лятото на 2023 година беше разгласен и вторият им мегаголям жилищен план в София.

Единадесет от водещите 100 компании в региона са завършили годината на загуба, като сумарно минусът е съвсем 166 млн. лева За съпоставяне - в националния топ 100 с негативен резултат за 2022 година са седем сдружения. Така общо за пловдивския топ 100 чистата облага за годината е 10.4 млн. лева

Секторите първенци

И през 2022 година представителите на бранш търговия преобладават картината на най-едрия бизнес в региона - и като брой компании, и във връзка с общите им доходи. Всяко трето сдружение в челната стотица е търговец, като броят им даже нараства с едно по отношение на миналогодишните 32. Общият им оборот от близо 6.2 милиарда лева пък способства за 29.2% от съвкупните доходи в топ 100. 

Традиционно в района мощно застъпена е и преработващата промишленост, като през последните години Пловдив все по-отчетливо се декларира на картата на България като индустриален център. Само представителите на бранш " Машини " в районния топ 100 са 16 (с един по-малко по отношение на година по-рано), а общо за 2022 година приходите им доближават 3.5 милиарда лева Най-съществен е приносът на производителя на колела " Макском " (6), който със мощния растеж на приходите си от над 87% до 746.7 млн. лева се изкачи до втората позиция в националната ранглиста на най-големите в бранш " Машини и съоръжение ".

Наскоро от компанията разясниха за " Капитал ", че при започване на 2022 година поръчките са били три пъти над потенциала на завода. Затова и през предходната година " Макском "  започна инвестиция за 60 млн. лева, като разшири индустриалните си площи, а през тази година построява и личен логистичен център. Основната причина за скока на приходите обаче е смяната в портфолиото (като електрическите версии към този момент са 80% от производството) и по-високата междинна цена на продуктите, прецизират от сдружението.

В това отношение обаче тази година сдруженията от групата отстъпват, въпреки и минимално, на надалеч по-малочислените компании от бранш " Горива и сила ". Там факторите Украйна и инфлация изстрелват оборотите на петте компании в топ 100 до общо 3.7 милиарда лева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР